Po Babišovi bude práce jako na kostele. Asi proto byl Kalousek při restitucích tak štědrý

Když Miroslav Kalousek hodnotí vládu Andreje Babiše, ani ten největší naiva nejspíš nečeká sebemenší náznak chvály... 

Při dnešní cestě do práce jsem vzhledem k dopravnímu kolapsu, způsobenému sněhovou kalamitou na jihovýchodě Moravy, strávil v autobuse místo obvyklých 20 minut téměř 2 hodiny. Čas jsem si krátil brouzdáním internetem na mém mobilu (nebojte se, Huawei nemám…). Přičemž jsem narazil na rozhovor s mým „oblíbencem“, bývalým ministrem financí a nynějším šéfem poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Dopředu se moc omlouvám těm, kteří mně budou v diskusi vytýkat, že „opět“ píši o panu Kalouskovi, ale už titulku tohoto rozhovoru: S nápravou po Babišovi bude práce jako na kostele, prostě nešlo odolat.

V souvislosti s kostely bývalý nejlepší ministr financí světa (přesněji řečeno zemí s rozvíjející se ekonomikou) jistě ví, o čem mluví. Jde přece o politika, který svou politickou kariéru začínal v křesťanskodemokratické KDU-ČSL a 3 roky byl dokonce jejím předsedou. Jeho oponenti sice občas namítají, že Kalouskovo jednání a vystupování na veřejnosti v souladu s křesťanskou morálkou zrovna dvakrát není, ale ohledně péče o kostely mu opravdu nic vytknout nelze. Byl to přece on, kdo patřil v roce 2012 mezi ty vládní politiky, kteří se nejvíce zasloužili o protlačení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, na základě něhož byl církvím vrácen majetek ve výši 75 miliard korun a dále ještě finanční náhrada 59 miliard korun za majetek, který nelze vrátit.

Našli se sice i takoví neuvědomělí občané, kteří tvůrcům zákona o církevních restitucích vyčítali, že restituce byly v některých ohledech hodně nadhodnocené, když například za metr čtverečný zemědělské půdy se místo reálné ceny kolem 10 Kč církvím počítalo 44 Kč a v případě lesnické půdy to pak bylo 28 Kč místo reálné ceny 16 Kč. Zmýlil se snad Miroslav Kalousek i v tomhle případě tak moc, jako když v roce 2008 coby ministr financí plánoval státní rozpočet na následující rok s pětiprocentním růstem HDP a ve skutečnosti pak byl pětiprocentní propad?

Nikoliv, on už tehdy věděl o existenci Babišova hnutí ANO 2011 a dopředu tušil, jakou zkázu pro občany České republiky může jeho vstup na politickou scénu způsobit. A proto bylo správné, když těm nejpotřebnějším, to jest církvím, přihrál ze státní kasy nejvíc, kolik bylo v rámci křehké vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných možné.

Autor: Josef Nožička | pondělí 28.1.2019 13:40 | karma článku: 46,90 | přečteno: 8299x