Patriku, kamaráde, můžeš mluvit?

Opět po čase fiktivní příběh, v němž vystupují postavy, jejichž podoba s některými skutečnými postavami nemusí být tak úplně náhodná.

Pár minut po šesté večer zazvonil Patrikovi na stole telefon. Jelikož se už pomalu chystal k domovu, tak malinko otráveně zvednul sluchátko se slovy: “Redakce iFčil, u telefonu Patrik“.
„Moc tě zdravím, tady Tomáš“, ozvalo se na druhé straně. „Patriku, kamaráde, můžeš mluvit?“
„A proč bych, prosím tě, nemohl?“, podivil se jeho otázce Patrik.
„No seš si opravdu jistý, že nás neodposlouchává Babiš? Přece jen, vzhledem k té jeho známé minulosti bych se v tomto směru vůbec ničemu nedivil.“
„Ale Tomáši, ty seš pořád jako ten tvůj nevěřící biblický jmenovec. A co máš dnes na srdci, příteli?“, odpověděl Patrik s úsměvem.

Patrik měl Tomáše odjakživa v oblibě a velmi těžce nesl, když z iFčil před časem odešel se slovy, že jeho charakter mu neumožňuje, aby svými skvělými texty dával vydělávat tomu bývalému estébákovi a podvodníkovi s dotacemi, a založil si vlastní blogový server. Měl na něm rekordně velkou čtenářskou návštěvnost, ostatně, na rozdíl od iFčil tam bylo umožněno publikovat jen autorům, kteří umí kvalitně psát a mají správné vidění světa. A prostor v diskusích zde pak dostávali pouze slušní diskutéři, kteří nikdy nikoho neuráží a neléčí si v diskusích vlastní frustrace. Přesto se však Tomáš po čase rozhodl k návratu – nejspíš proto, že jako vždy správně dopředu předpověděl, že se majitel iFčil rozhodne kandidovat na prezidenta a takové celonárodní katastrofě je třeba zabránit i za cenu určité vlastní oběti.

Statečný boj proti politikovi a podnikateli s totalitními praktikami byl ostatně i důvodem Tomášova dnešního telefonátu.
Tomáš: „Patriku, napsal jsem před chvílí blog s názvem ‚Šašek na Hrad!‘ Určitě chápeš, o kom to bude. Šlo by ho prosím umístit na titulku?“
Patrik: „No, když si ho přečtu a bude se mi líbit…“
Tomáš: „Víš dobře, že já se nikdy žádné tlačenky nedožaduji. Jsem přesvědčen, že píšu dostatečně dobře a to, že jsem pravidelně vybírán na titulku, není zapříčiněno nějakou mojí protekcí u administrace, ale pouze kvalitou mých textů. Ale tohle je pro celý národ životně důležité – vždyť ten zloduch, kterého už někteří odepisovali, zase začal vést v předvolebních průzkumech!“
Patrik: „Jak říkám, když to bude dobré, tak není problém a takticky to tam podržím třeba i tři dny.“
Tomáš: „Super. Ale co na to Babiš, nedozví se to?“
Patrik: „Ale prosím tě, ten teď neví, co dřív. Jezdí po mítincích, běhá po soudech a téměř pochybuji o tom, že blogy na iFčil vůbec někdy četl. Upřímně řečeno, sám jsem občas překvapen, co tady všechno projde…“
„A víš, že mám někdy takové pocity také? Třeba je přesvědčen, že zde všichni píší oslavné blogy na něho,“ odvětil pobaveně Tomáš.
Patrik: „Tak domluveno. Jenom, prosím tě Tome, pokud by si někteří dovolili mít v diskusi jiný názor než ty, zkus se výjimečně vyvarovat stanovování jejich diagnóz na dálku.“
„Dobrá, pokusím se. Ostatně, kdyby to někdo zkusil, tak by mu Trolínek s Pandovou i někteří další z naší správné party nepochybně dali v diskusi za vyučenou,“ odpověděl Tomáš a spokojeně zavěsil telefon.

P. S. Diskusi tentokrát neotvírám, protože zdejší správná parta by ji nejspíš zaneřádila během pár minut, a i já po vzoru Tomáše chci, aby v ní dostávali prostor pouze slušní diskutéři, kteří nikdy nikoho neuráží. :-) 

Autor: Josef Nožička | úterý 20.12.2022 18:12 | karma článku: 33,95 | přečteno: 1064x