Osvobozenou veřejně oběsit a soudce zabít - i takové je smýšlení dnešních islamistů

Stále větší pozornost vzbuzuje případ křesťanky Asie Bibiové, původně osvobozené v Pákistánu k trestu smrti za urážku Mohameda. Soud ji po 8 letech nakonec osvobodil, vyhráno však ještě zdaleka nemá...

O tématu islám a jeho tolerance k jiným náboženstvím již toho bylo napsáno mnoho, a i já už jsem se mu v minulosti v mých blozích párkrát věnoval. Když jsem si však v některých internetových médiích přečetl o případu pákistánské křesťanky Asie Bibiové, nedalo mi to na něj nereagovat.
Jak je popisováno například zde, Bibiová byla v roce 2010 v Pákistánu odsouzena k trestu smrti kvůli urážkám proroka Mohameda. Celé záležitosti přitom předcházel na první pohled zcela banální spor s muslimskými ženami o kbelík s vodou, který Bibiová použila, a tím ho dle nich svou vírou "znečistila." V následné hádce se pak Bibiová údajně dopustila urážek Mohameda, za což se v této islamistické zemi trestá i v 21. století smrtí oběšením.
Po 8 letech pobytu ve vězení však nakonec byla tato křesťanská žena osvobozena, když jí pákistánský nejvyšší soud nedávno prohlásil za nevinnou. Přece jen příběh se šťastným koncem, chtělo by se říci. Jenže Bibiová ještě bohužel zdaleka vyhráno nemá. Po oznámení osvobozujícího rozsudku vyvolali totiž radikální pákistánští islamisté rozsáhlou vlnu protestů, při nichž bylo mimo jiné požadováno, aby byla Bibiová veřejně oběšena a soudci, kteří ji osvobodili, zabiti. Pákistánské úřady proto zatím couvly od propuštění křesťanky z vězení, její právník Saif Mulúk raději uprchl ze země kvůli obavám o svůj život. A nelze se mu divit - v roce 2011 například zaplatil za podporu Bibiové životem guvernér jedné pákistánské provincie.
Člověku se až nechce věřit, že něco takového je v 21. století někde na světě možné. Takové praktiky bohužel dávají za pravdu těm, kteří poukazují na netoleranci islámu vůči ostatním náboženstvím a tím i na možné nebezpečí masové migrace vyznavačů této víry do Evropy. Jistě budou někteří tvrdit, že tohle jsou praktiky radikálních vyznavačů islámu, a u umírněných muslimů něco takového nehrozí. Což je asi pravda, ale problém je v tom, že těch radikálních islamistů není na světě zrovna málo...
Ostatně, nezaznamenal jsem ani to, že by představitelé umírněnějších islámských států v této záležitosti  v minulosti apelovali na to, aby byla Bibiová osvobozena, nebo aby aspoň bylo upuštěno od trestu smrti. Naopak jsem se dnes dočetl, že ve Velké Británii žijící manžel Bibiové nyní požádal o pomoc Velkou Británii, USA i Kanadu (viz odkaz zde). A jsem opravdu zvědavý, jak se nejvyšší představitelé USA i některých dalších západních zemí k této záležitosti postaví. Nebo nám opět ukáží, že je pro ně otázka lidských práv prioritní pouze v případě Číny nebo Ruska?

Autor: Josef Nožička | neděle 4.11.2018 10:50 | karma článku: 44,36 | přečteno: 3064x