Může soudný člověk ještě věřit ukrajinské propagandě?

Rusko se vysláním kamionů s humanitární pomocí dopustilo přímé invaze vůči Ukrajině.  Rusko plánuje tyto kamiony rozstřílet a obvinit z toho Ukrajinu. Takovými nesmyslnými či paranoidními výroky v současné době obhajuje premiér Jaceňuk i další ukrajinští politici svou snahu za každou cenu zabránit ruské humanitární pomoci pro východní Ukrajinu.

Někdo samozřejmě může argumentovat tím, že do Luhanska vjely ruské kamiony, které neprošly ukrajinskou celní kontrolou. Jenže tyto kamiony stály na ukrajinsko-ruských hranicích 8 dní a ukrajinští celníci jich za tu dobu stihli zkontrolovat pouhých 34, což činí průměr zhruba 4 kamiony za den. Může nějaký soudný člověk věřit tomu, že to není od Ukrajinců záměrné zdržování?

Současné ukrajinské vládě zřejmě vůbec nezáleží na tom, aby se obyvatelům v Luhanské a Doněcké oblasti, kteří jsou bez jídla, vody i elektřiny (a mnozí z nich v důsledku ostřelování civilních budov Porošenkovou armádou ztratili i střechu nad hlavou) dostalo aspoň základní pomoci. Nepřátelské Rusko by díky této pomoci mohlo získat sympatie nejenom východoukrajinských občanů a to je přece zcela nepřípustné! Tak ať ty desetitisíce občanskou válkou postižených lidí raději strádají dále…

Dezinformací se v dnešní době bohužel dopouštějí politici od východu na západ, američtí, čeští i ruští. Ovšem to, co v tomto směru předvádí současná ukrajinská politická elita, nejspíš nemá ve světě obdoby (možná s výjimkou KLDR). Stačí si vzpomnět třeba na sestřelení malajsijského Boeingu nad ukrajinským územím. Čerstvě po něm přišla ukrajinská rozvědka s „přesvědčivými důkazy“, že letadlo sestřelili ruští občané. Potom byla tato zpráva změněna na jinou „zaručenou“ informaci, že Boeing sestřelili omylem proruští separatisté, neboť si jej spletli s letadlem ruského Aeroflotu. Ten chtěli prý separatisté sestřelit, aby dali Putinovi záminku pro intervenci na Ukrajinu. Když se posléze dle analýz vojenských expertů ukázalo jako v podstatě vyloučené, že by obsluhu protiletadlového systému Buk, jímž bylo letadlo sestřeleno, zvládli proruští separatisté, přišla bleskově ukrajinská propaganda s novou verzí. Byli to prý dezertéři z ukrajinské armády, kteří letadlo sestřelili…

Je pro mě nepochopitelné, že i po těchto zkušenostech se stále najdou lidé, kteří jednostranné ukrajinské propagandě ve stylu za vše může Rusko věří. A ještě smutnější je, že tyto často až očividné lži vrcholných ukrajinských představitelů podporují i americký prezident Obama či většina západoevropských politiků a místo toho, aby se konečně pokusili nalézt mírové řešení pro ukrajinský konflikt, je zneužívají k obhajobě svých útoků vůči Rusku.

Autor: Josef Nožička | sobota 23.8.2014 10:10 | karma článku: 35,39 | přečteno: 1251x