Ministr Blatný je velice striktní, versus zavřít obchody do Vánoc je politicky neprůchodné

Je možné, že se v případě zhoršení epidemiologické situace budou znovu zavírat obchody či restaurace ještě do Vánoc? Dle rozhovorů na iDNES na to mají premiér Andrej Babiš a jeho poradce Roman Prymula názory zcela odlišné.

Ve čtvrtečním rozhovoru pro iDNES nabádal premiér Andrej Babiš občany, aby byli v souvislosti s odstartovaným rozvolňováním protiepidemiologických opatření opatrní a nemuselo se tak znovu přistupovat k mnohým zákazům. Přičemž například prohlásil: „Pan ministr Blatný je velice striktní. S jeho předchůdci jsme při debatách na vládě trošku něco posouvali, ale on na svých návrzích trvá. A kdybychom se dostali do pásma čísla 4, tak ministr Blatný už avizoval, že o postupu debatovat nebude.“

V sobotu, tj. dva dny poté, vyšel na iDNES Premium obsáhlý rozhovor s Romanem Prymulou (část tohoto rozhovoru je možno nalézt i v sobotní MF DNES). A bývalý ministr zdravotnictví, který v čele tohoto resortu před 6 týdny dosti neslavně skončil a nyní patří k poradcům premiéra pro oblast zdravotnictví, při něm v souvislosti s možným návratem do pásma 4 systému PES pro změnu prohlásil: „Politicky si nedovedu představit, že by se něco zavíralo ještě do Vánoc.“

Není to zdaleka poprvé, co si naši vládní představitelé ve svých výrocích ohledně toho, jaké kroky se chystají v souvislosti se zpřísňováním či naopak rozvolňováním protiepidemiologických opatření, výrazně protiřečí. Například během minulého týdne, na jehož konci se mělo rozhodnout, zda vláda ohlásí přechod do pásma 3 systému PES, znamenající například otevření restaurací či otevření všech obchodů včetně obnovení nedělního prodeje, se prohlášení jednotlivých členů vládního kabinetu také dosti lišila. Ministr zdravotnictví Blatný nejprve mluvil ve smyslu toho, že dojde k rozvolnění a uvidí se, jak to bude fungovat, ministr vnitra a šéf krizového štábu Hamáček však již den poté prohlásil, že čísla nejsou příliš příznivá a další uvolnění je nejisté. V obdobném duchu pak mluvil i sám premiér Babiš, nicméně, jak asi všichni vědí, vláda nakonec na svém nedělním zasedání rozhodla, že se obchody, restaurace či fitcentra otevřou, byť oproti prvně avizovanému pondělku s třídenním odkladem.

U exministra Prymuly mně však přišlo vůči jeho nástupci v čele resortu zdravotnictví Blatnému trochu podpásové, když veřejně „do éteru“ prohlašuje, že možný návrat do stupně 4 před vánočními svátky bude i v případě výraznějšího zhoršení koronavirové situace politicky neprůchodný. Většina lidí včetně mě nepochybně uvítala, že si po delší době opět například mohou zajít s přáteli na kafe či na pivo, vánoční dárky pro své blízké již nemusí shánět jen na e-shopech či v omezené nabídce v hypermarketech, do škol se mohli postupně začít vracet žáci téměř všech stupňů, ovšem pokud by denní nárusty počtu nakažených Covidem-19 opět začaly výrazně růst, rozumně uvažující lidé by jistě pochopili, že k určitému přibrzdění by ze strany vlády nejspíš dojít muselo.     

Pan Prymula se v rozhovoru rovněž kriticky vyjadřuje k manažerským schopnostem svého předchůdce Adama Vojtěcha, za některá mediální vyjádření kritizuje i epidemiologa Rastislava Maďara, který na ministerstvu zdravotnictví rovněž donedávna působil. Jen u sebe pan Prymula dle všeho sebereflexi stále postrádá, neboť v souvislosti s dotazem na vyšehradské setkání s panem Faltýnkem, kvůli kterému musel z postu ministra zdravotnictví nuceně odejít, mluví jako o „naprosto bezvýznamné schůzce“ (v tom případě ovšem asi nejenom mně není jasné, proč na ni tehdy v deset večer jel…). A trochu mě v této souvislosti překvapuje, kolik prostoru v našich médiích pan Prymula coby člověk, který jistě je ve svém oboru odborníkem (to je ovšem například pan Maďar také), ale po morální stránce několikrát zcela selhal, neustále dostává.   

Autor: Josef Nožička | sobota 5.12.2020 18:10 | karma článku: 42,17 | přečteno: 8082x