Máme tři medaile, zkritizovat Putina je však pro ČT důležitější

Začátek zimních olympijských her v Soči byl pro české sportovce doslova famózní. Po třech soutěžních dnech máme na kontě 3 cenné kovy! A to nás ještě v neděli o čtvrtou medaili připravili rozhodčí, když při snowboardovém závodě ve slopestyle ohodnotili (dle názoru většiny odborníků) jízdu české reprezentantky Šárky Pančochové hůře než co do provedení i obtížnosti horší jízdy dvou jejích soupeřek.

I když řada lidí na internetových diskusích má potřebu neustále zdůrazňovat, že olympijské hry nesleduje a má k nim naprostý odpor pro jejich komercionalizaci, zpolitizování či zneužití původní olympijské myšlenky, je velké množství lidí, které je s velkým zájmem sleduje. A adekvátně tomu je velký i zájem médií, která v těchto dnech řadí aktuality z olympiády na první stránky novin či na začátek televizních nebo rozhlasových zpráv.

Tak tomu bylo i v případě včerejšího stříbrného úspěchu biatlonisty Ondřeje Moravce, kdy tato radostná zpráva byla zařazena hned do první části Událostí na ČT1. Ondřeji Moravcovi jsem asi nejenom já přál takový úspěch obzvlášť. Vždyť tento sportovec se dokázal vzepřít nepřízni osudu již v dětství, kdy mu kvůli problémům s kyčlem hrozil nejenom zákaz sportování, ale i upoutání na invalidní vozík. Navíc měl obrovskou smůlu při loňském mistrovství světa, kdy před domácím publikem v Novém Městě dojel hned dvakrát na nepopulárním čtvrtém místě.

Po reportáži, která divákům přiblížila včerejší Moravcův triumf i ohlasy nadšených fanoušků, ovšem ihned následovala reportáž zpravodaje ČT Miroslava Karase, která začala slovy, že Ondřej Moravec je jistě šťastný, ale mnozí jiní lidé v Soči jsou smutní. A tak bylo ihned jasné, že Miroslav Karas nalezl na v putinovském Rusku pořádané olympiádě něco negativního i tentokrát. Po předchozí kritice předraženosti her, problémů s toulajícími se psy či toalet se dvěma neoddělenými mísami to tentokrát byl problém ruské rodiny, u které kvůli problémům se sesuvem půdy při výstavbě olympijského areálu došlo k poškození statiky jejich domu.

Určitě bych nechtěl tento problém bagatelizovat, pro tu rodinu je to jistě velmi nepříjemné, ale jedná se o problém, ke kterému při rozsáhlé stavební činnosti či těžbě některých nerostných surovin občas bohužel dojde všude na světě. A tak se ptám: věnoval by se mu redaktor České televize stejně intenzivně, i kdyby k němu došlo při výstavbě sportovního areálu v USA, Velké Británii či Německu?

Určitá souvislost mě včera napadla, když jsem ve sportovních zprávách viděl reportáž z vítězného fedcupového zápasu našich tenistek ve Španělsku. Španělští pořadatelé kvůli tomu, aby pro své tenistky dosáhli co největší možné výhody, zvolili pro utkání venkovní antukový kurt. A tak se zápas hrál při venkovní teplotě nižší než 10 °C, často musel být přerušován pro déšť a aby se stihnul dohrát aspoň v pondělí, musela česká tenistka Klára Zakopalová včera odehrát rychle za sebou obě své dvouhry (a pak ještě rychle letět privátním letadlem na turnaj do Dauhá, neboť by jí v případě neúčasti hrozila tučná pokuta). Tak se v této souvislosti nemohu nezeptat: jak dlouho by se takovýto skandální přístup rozebíral v některých našich médiích, kdyby pořadatelem tenisového zápasu nebyli Španělé, ale Rusové?

Autor: Josef Nožička | úterý 11.2.2014 13:32 | karma článku: 37,44 | přečteno: 2431x