Logika pana poslance a exsenátora Hlavatého

Jedním z největších paradoxů nedávno proběhlých voleb bylo zvolení podnikatele a senátora Jiřího Hlavatého do Poslaneckého sněmovny.

Pan Hlavatý se do Sněmovny dostal přesto, že kandidoval až z osmnáctého místa kandidátky hnutí ANO v Královehradeckém kraji. Jenže díky preferenčním hlasům, kterých majitel textilní společnosti Juta dostal celkem 4 589, se posunul na volitelné druhé místo v kraji. Na tom by nebylo nic až tak moc divného, i k takovým posunům u známých osobností, napsaných na spodních místech volebních kandidátek, občas dochází. Ale jak už asi řada lidí, sledujících politické dění, ví, paradoxem bylo to, že jelikož byl Jiří Hlavatý v době své kandidatury do Sněmovny i senátorem, dle platných zákonů dnem zvolení jeho senátorský mandát zanikl.

Velmi úsměvně pak asi nejenom na mě působilo, když jsem se následně dočetl, že pan Hlavatý o tomto paradoxu nevěděl a po zjištění skutečnosti, že mu mandát senátora zanikl, na to mimo jiné reagoval slovy: „Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně nebo zůstanu senátorem.“ 

V první řadě jsem si říkal: jak je možné, že ten, kdo je již několik let senátorem  (do Senátu byl Hlavatý zvolen v roce 2014) nezná Ústavu České republiky? Proto by pan Hlavatý měl spíše zpytovat svědomí ohledně své neznalosti a ne vést plamenné řeči o návratu do období totality. A v druhé řadě jsem si kladl otázku: když pan Hlavatý evidentně nechtěl být zvolen poslancem, proč tedy vůbec do Poslanecké sněmovny kandidoval? Jeho zdůvodnění, že tím jen chtěl podpořit Andreje Babiše, totiž neberu. Naopak považuji za podvod na voličích, pokud se při jakýchkoliv volbách někdo nechá zapsat na kandidátku s tím kalkulem, že pokud bude zvolen, tak své místo přenechá někomu jinému.

Za ještě větší komedii pak považuji to, že Jiří Hlavatý i po tomhle trapasu chce o ztracený senátorský post znovu usilovat a hodlá proto za ANO kandidovat v doplňujících senátních volbách, které na Trutnovsku proběhnou začátkem ledna příštího roku (a které přijdou státní kasu na několik milionů). A za úplný šok pak to, když pan Hlavatý při rozhovoru pro internetový portál Aktuálně.cz na dotaz, zda neuvažuje o tom, že by se na finančních nákladech pro doplňující volby podílel, odpověděl: "Já jsem se nenechal zvolit poslancem. Musíte se obrátit na 4 580 lidí, kteří mě vykroužkovali. A jich se zeptejte na to, zda by zaplatili náklady na dodatečné volby. Ale ne mě.“ (Viz odkaz zde.)

Takže nikoliv neznalost zákonů pana exsenátora, ale nezodpovědné konání voličů, kteří nepochopili, že pan Hlavatý vůbec poslancem být nechce, může za to, že se bude nyní muset volit nový senátor. Co k tomu dodat? Snad jen to, že voliči na Trutnovsku by se při doplňujících senátních volbách měli dobře zamyslet nad tím, zda si Jiří Hlavatý jejich důvěru opravdu zaslouží… 

Autor: Josef Nožička | pátek 3.11.2017 19:40 | karma článku: 43,93 | přečteno: 4566x