Krátké zamyšlení nad objektivitou našich médií

Měří média všem politikům stejně? Většina odpovídajících čtenářů se nejspíš shodne na tom, že ne. Ovšem už se asi těžko shodnou na tom, komu z politiků straní nejvíce a kdo je naopak největším otloukánkem...  

Ve čtvrteční MF DNES, k jejímuž přečtení jsem se dostal až dnešní den, mě zaujal komentář Petra Koláře s titulkem Když politik chytne básnické střevo. Kromě několika letošních citátů vybraných českých politiků v něm pan komentátor Kolář cituje "báseň" významného koaličního politika z doby Topolánkovy vlády, proti které tehdy rebelovali především poslanec ODS Vlastimil Tlustý a jeho poslanecký kolega z KDU-ČSL Ludvík Hovorka. Nejmenovaný politik na jejich adresu tehdy složil (a patrně někde na sociální síti zveřejnil) následující skvost: "Má nálada je v mínusu, jednám s bandou pi*usů. Kdo je více hustý, Hovorka či Tlustý? Budoucnost to stvrdí, jsou to oba zm*di."
Pro ty, co si už tuhle éru na naší domácí politické scéně moc nepamatují, na osvěžení uvádím: Vládní koalici tehdy tvořily ODS, KDU-ČSL a Strana zelených. Poslanec Vlastimil Tlustý z ODS začal tuto koalici podrývat zřejmě z toho důvodu, že v druhé Topolánkově vládě mu navzdory očekávání nebyl přidělen post ministra financí - přednost před ním dostal tenkrát ještě lidovec Miroslav Kalousek. K Tlustému se však postupně přidávali i někteří další nespokojení poslanci, ať už z ODS nebo ze Strany zelených, kterou tenkrát poněkud diktátorským způsobem řídil Miroslav Bursík se svou manželkou Kateřinou Jacques. I v důsledku toho byla nakonec v březnu roku 2009 vyslovena Topolánkově vládě ve Sněmovně  nedůvěra, když kromě tehdy opozičních poslanců z ČSSD a KSČM proti ní hlasovali i poslanci Tlustý a Schwippel z ODS, a poslankyně Zubová a Jakubková ze Strany zelených.
Při přečtení této zřejmě "nejlepší" politické básně všech dob mě však napadly následující úvahy: Je velmi zajímavé, že se takto "slušná" báseň dostala do médií až po 9 letech. Ne, že by to z uměleckého hlediska byla zrovna velká škoda, ale jde o to, zda by její autor byl tehdy důsledně utajen i v případě, že by se místo politika z tehdejší vládní koalice jednalo například o politika z ČSSD či KSČM. Troufnu si říci, že v dobách, kdy byl šéfredaktorem MF DNES Robert Čásenský, nejspíš nikoliv (o dobách, kdy tomuto deníku šéfoval Pavel Šafr, ani nemluvě).
A také, i když tím u řady diskutérů dost možná opět vyvolám bouři nevole, se zeptám, zda by ohledně zveřejnění takové "slušné" básně byli novináři tak ohleduplní i v případě, že by ji, nedej Bůh, někde přednesl či napsal náš současný prezident nebo někdo z jeho hradního okolí. Samozřejmě uznávám, že prezident je přece jen o nějaký ten level výše než kterýkoliv vládní politik, že Miloš Zeman by se měl především ve vlastním zájmu vulgárních výrazů při veřejných projevech vyvarovat, ale přesto...

 

Autor: Josef Nožička | neděle 30.12.2018 13:08 | karma článku: 37,85 | přečteno: 1836x