Když Piráti mají obavy z rušení Benešových dekretů i muslimské Evropy

S blížícím se termínem sněmovních voleb přibývá od představitelů většiny politických stran populistických či demagogických útoků na své protivníky. A také se z úst některých z nich dočkáváme dosti překvapivých výroků.

Že se v takřka každé předvolební kampani setkáváme s populistickými výroky či sliby, které jsou reálně těžko splnitelné, na to už jsou nejspíš zvyklí všichni, co už nějakou tu kampaň zažili. A ani ta před letošními sněmovními volbami, které nás čekají ode dneška již za 10 dnů, není v tomhle směru výjimkou. A tak z úst politiků téměř každé strany v současné době slýcháváme, že se rozhodně nebudou zvyšovat žádné daně ani věk odchodu do důchodu, naopak se bude snižovat státní dluh, a i přesto půjde ze státního rozpočtu více peněz na zdravotnictví, školství či armádu.

Přesto, že si v tomhle směru jednotlivé politické strany (bez ohledu na to, zda jsou pravicové, levicové nebo středové) nemají co vyčítat, největší překvapení dosavadní kampaně mají z mého pohledu na svědomí představitelé Pirátské strany. První z nich se týká obav jejího předsedy z muslimské Evropy, druhá pak zatažení tématu Benešových dekretů do letošní předvolební kampaně.

Piráti dosud měli u části veřejnosti nálepku takzvané „vítačské strany.“ Možná trochu neprávem, neboť její vrcholní politici nepatřili v minulosti mezi zastánce povinných uprchlických kvót a ani na rozdíl například od některých představitelů TOP 09 nikdy nemluvili o dobrovolném přijímání uprchlíků v řádu desítek tisíc osob. Přičemž zcela podpásové bylo, když někteří lidé před časem šířili na internetu falešnou zprávu o místopředsedkyni Pirátů Olze Richterové ohledně toho, že údajně chce v České republice nechat stavět byty pro miliony migrantů z Afriky.

Na druhou stranu ovšem Pirátská strana nikdy nepatřila mezi ty strany, které by si kvůli problému s migrací připouštěly nějaké větší obavy a její předseda Ivan Bartoš v minulosti mluvil například o tom, že nevidí problém v přijetí zhruba 1 500 uprchlíků, což představuje tři paneláky v pražské Michli. Proto asi nejenom mne překvapilo, když se v některých médiích (například zde na iDNES) nedávno objevila zpráva o tom, že stejný Ivan Bartoš má dnes problém s muslimskou Evropou. Konkrétně mu prý otevřela oči především situace ve Francii, kde se názorně ukazuje, že pokud je na některých místech muslimských migrantů příliš, představuje to problém pro jejich integraci.  

Pokud pan Bartoš dodatečně uznal, že se v bagatelizování problémů s muslimskými migranty mýlil a situace v některých evropských zemích na západ od nás, kdo procento občanů s muslimským vyznáním stále narůstá, mu skutečně otevřela oči, pak je jistě chvályhodné, že dokázal svůj prvně mylný postoj přehodnotit. Ovšem přece jen, pokud se tak stane zhruba 14 dnů před sněmovními volbami, kdy preference koalice Piráti+STAN dle většiny předvolebních průzkumů vykazují sestupnou tendenci, tak tohle Bartošovo prozření určité pochybnosti vzbuzuje…

Podobné je to i s výrokem, který se nedávno objevil na twitteru Pirátské strany: „Viktor Orbán likviduje v Maďarsku demokracii. U nás chce rušit Benešovy dekrety. Děkujeme, maďarskou cestu nechceme.“ (viz odkaz zde) Výrok, který zjevně naráží na nedávnou návštěvu českého premiéra v Maďarsku i na chystanou cestu Viktora Orbána k nám, považuji za silně demagogický, a hlavně bych zatahování tématu možného rušení Benešových dekretů do předvolební kampaně spíše čekal od představitelů SPD či KSČM, než od „moderní a proevropské“ Pirátské strany…

Autor: Josef Nožička | úterý 28.9.2021 17:20 | karma článku: 33,98 | přečteno: 1182x