Kam jsme to v našem školství dospěli?

Dle zprávy z včerejší MF DNES šetří ředitelku jedné základní školy v Českých Budějovicích inspekce. Na takové zprávě samozřejmě není samo o sobě nic divného. Divný je ovšem důvod, proč tak inspektoři činí.

Na zmiňované škole totiž nebyly zjištěny žádné nedostatky v oblasti hospodaření ani v kvalitě výuky. Došlo zde však k tomu, že při hodině českého jazyka jeden žák mluvil na učitelku vulgárně, druhý si reakci učitelky natočil a video následně umístil na známý internetový server YouTube. Zmiňovaná ředitelka potrestala oba žáky třídní důtkou a sníženým stupněm chování. 

Dle mého názoru vcelku adekvátní trest. Dle názoru rodičů provinivších se žáků však nikoliv – ti nejenže s uděleným trestem nesouhlasí, ale dokonce požadují i odvolání ředitelky školy! Případem se proto zabývá jak školní inspekce, tak i magistrát města a dokonce ho prý šetřila i policie…

A tak se ptám: opravdu si naši zákonodárci a další, kteří se v minulých letech podíleli na školské legislativě, takto představovali demokratizaci našeho školství? Můžeme se potom divit, že spousta dobrých učitelů již ze školství raději odešla a to nejenom z důvodu nedostatečného finančního ohodnocení? Či nebudou se učitelé za chvilku bát udělit některému žákovi sebemenší kázeňský trest nebo dát mu špatnou známku z obavy, aby jich rodiče nežalovali nebo neposlali na ně inspekci?

Rodičům těch dvou povedených žáčků bych chtěl vzkázat asi tolik: za našich školáckých let bychom za třídní důtku či dvojku z chování doma dostali pořádně vyhubováno, případně by to „spravila“ i nějaká ta facka. Nepřimlouvám se za tělesné tresty, ovšem tím, že si místo důrazného pohovoru se svým potomkem půjdete stěžovat na učitele, děláte svým dětem medvědí službu.

Taktéž mnozí naši „odborníci“ na vzdělávací proces by se měli zamyslet nad tím, zda je opravdu dobré, aby čeští žáci a studenti vyrůstali v jakémsi skleníkovém prostředí, kde dělají jenom to, co je baví, nemají nad sebou žádný bič a když se jim něco nepodaří, tak se to obvykle svede na neschopné učitele. Je totiž otázkou, co s takovými žáky bude poté, kdy opustí školní lavice a přijdou do reálného života.

Autor: Josef Nožička | pátek 13.6.2014 9:20 | karma článku: 47,68 | přečteno: 16473x