Kalousek už straší i koncentračními tábory…

Již pozítří vstupuje pro některé podnikatelské subjekty (konkrétně pro poskytovatele stravovacích a ubytovacích služeb) v platnost zákon o elektronické evidenci tržeb.

Bývalý ministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ještě v loňském roce prohlašoval, že zabránit přijetí tohoto zákona je hlavním politickým cílem jeho strany. A dlouho se mu tento „hlavní politický cíl“ díky obstrukční taktice poslanců TOP 09 i ODS skutečně dařit plnilo. Nakonec však v únoru letošního roku vládní koalice zákon o EET v Poslanecké sněmovně schválila, když k nevůli opozičních poslanců po dlouhých obstrukcích předčasně ukončila rozpravu k zákonu. TOP 09 proto zákon o EET napadla u Ústavního soudu, ten se její stížností však dosud nezabýval.

A tak Miroslav Kalousek ve svém statečném boji proti EET vyrazil na poslední chvíli s velmi silnou municí: na dnešním brífinku své strany ji přirovnal ke koncentračnímu táboru, když doslovně prohlásil: „Platí, že my budeme šťastni za každého, kdo z toho koncentračního tábora unikne, ale především chceme zrušit ten koncentrační tábor.“ (viz odkaz zde)

Že přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb provádějí zmatky, je samozřejmě pravda. Někteří živnostníci dosud netuší, zda se jich bude zákon týkat a případně od které doby, mnozí politici včetně vládních lidovců chtějí na poslední chvíli do zákona prosadit výjimky. Určitou zpátečku přitom zařadil minulý týden i sám předkladatel tohoto zákona Andrej Babiš, když údajně na základě rozhovoru s 89letou babičkou, prodávající ostatním seniorům potraviny, navrhl výjimku pro podnikatele s ročním obratem nižším než 250 tisíc korun.

To však nic nemění na skutečnosti, že Kalouskovo přirovnání ke koncentračním táborům (byť je vzal později zpět) bylo zcela neadekvátní a lidi, kteří opravdu koncentrační tábor během druhé světové války zažili (případně jejich potomky), musel takový výrok bývalého vládního politika nepochybně urazit. Ale na skandální výroky jsme už u pana Kalouska prostě zvyklí a je trochu zarážející, že zejména v našich veřejnoprávních médiích stále dostává Kalousek mnohem více prostoru než převážná většina jiných politiků.

Naštěstí většina voličů není hloupých a nezapomíná na to, jak „úspěšně“ si Miroslav Kalousek ve funkci ministra financí v období 2007-2013 (s 15 měsíční pauzou během Fischerovy úřednické vlády) vedl. Včetně třeba toho, jak několikrát zvýšil sazbu DPH, kterou teď, když je v opozici, radí stávající vládě snižit. A tak ani těmi dnešními koncentračními tábory nejspíš nezastaví propad jeho TOP 09, který potvrdily jak výsledky této strany v letošních krajských volbách (3,4%), tak i výsledky posledního průzkumu agentury CVVM (5%).

Autor: Josef Nožička | úterý 29.11.2016 14:14 | karma článku: 34,23 | přečteno: 1299x