Jsou pro české soudy Američané lidé vyšší kategorie?

K napsání tohoto článku mě inspirovala zpráva o 82 milionové exekuci, která byla uvalena na českou firmu Evektor Aerotechnik.

Tato firma, sídlící v Kunovicích na Uherskohradišťsku, patří mezi přední výrobce sportovních i malých dopravních letadel v České republice. Nyní se však díky kontroverznímu rozhodnutí Okresního soudu v Uherském Hradišti dostala do velkých existenčních potíží, které mohou vést až k úplnému zániku dosud úspěšné firmy. O co konkrétně jde?

V roce 2009 havaroval Američan John Pedersen s letadlem, vyrobeným ve společnosti Evektor Aerotechnik. Dle informací z médií šlo o pilota-začátečníka, který let absolvoval s instruktorem a zlomil si při něm nohu. Přestože dle vyjádření americké agentury pro bezpečnost dopravy (National Transport Safety Board) způsobil havárii Pedersen nezvládnutím pilotáže a nikdo také neprokázal konstrukční chybu na letadle, soud na americké Floridě rozhodl o tom, že chyba je na straně českého výrobce letadel a americkému pilotovi přiznal nárok na odškodné ve výši jednoho milionu dolarů.

Když je firma Evektor Aerotechnik odmítla zaplatit, podal na ni Pedersen v České republice exekuční návrh k vymožení vysouzené částky, která se spolu s úroky vyšplhala na částku 82 milionů korun. A Okresní soud v Uherském Hradišti tomuto návrhu kupodivu vyhověl. Stačil mu k tomu osmiřádkový rozsudek floridského soudu, který nijak nezdůvodnil, proč dle jeho rozhodnutí způsobil havárii letadla jeho výrobce. Česká republika a USA přitom mezi sebou nemají dohodu, která umožňuje přejímání rozsudků z druhé země.

Na firmu Evektor tak byla uvalena exekuce, její bankovní účty jsou zablokované a logicky jí dochází peníze. Firma se proti rozsudku odvolala, než však případ rozhodne soud vyšší instance, může to trvat i několik let…

Zmiňovaný případ názorně ukazuje, jaké absurdnosti se v českém soudním systému občas dějí. Když se někdo například dožaduje toho, aby mu nemocnice zaplatila odškodnění za pochybení při jeho léčbě nebo při podílu na smrti jeho blízkého příbuzného, jen málokdy uspěje a pokud ano, tak to zpravidla trvá řadu let. Kdežto v případě amerického občana soud přizná takřka bez mrknutí oka částku 82 milionů korun, přestože, jak jsem referoval výše, vina českého výrobce letadel na jeho zranění se spolehlivě prokázat nepodařila.

Moc by mě mimochodem v této souvislosti zajímalo, jak by například uspěl český občan, který by při havárii auta, vyrobeného v USA, požadoval u soudů odškodnění po americké automobilce…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | pondělí 27.7.2015 14:20 | karma článku: 40,99 | přečteno: 2629x