Jak pan Trčálek trumfnul i věhlasné ruské hackery (aneb jak jsem si zahrál na pana Flašku)

Spory o tom, nakolik výše karmy vypovídá o kvalitě toho či onoho blogera, se zde vedou de facto od doby, co blogy na iDNES vznikly. I proto jsou občas někteří podezíráni z toho, že si k ní pomáhají nefér způsobem.

Spory o tom, nakolik výše karmy vypovídá o kvalitě toho či onoho blogera, se zde vedou de facto od doby, co blogy na iDNES vznikly. A i když racionálně uvažujícímu člověku je jasné, že karma článku ne vždy vypovídá o tom, jak kvalitní článek je, neboť na její výši se podepisují mnohé další faktory, jako například to, kolik čtenářů dokáže jeho téma přitáhnout či zda se autor svým názorem trefil do myšlení většiny společnosti, často bývá tohle téma předmětem zbytečných svárů v diskusích. 

Kolega bloger Karel Trčálek patřil ještě donedávna k těm, jejichž výše karmy nikterak zvlášť vysoká nebyla a některými diskutéry býval podezírán (dost možná neprávem) z toho, že se svými články strefuje především do těch blogerů, jejichž průměrná karma je výrazně vyšší než jeho. U několika jeho posledních článků však tohle platit přestalo, zejména u toho středečního s názvem Jak byl Kájínek Trčálek odměněn pořádně chlapským francouzákem, kterým reagoval na můj blog s úplně stejným titulkem (což je občas jeho specialita) z předchozího dne.

Samozřejmě jsem si ho přečetl, přišel mi docela vtipný a ze zvědavosti (jelikož reagoval na můj blog) začal příležitostně sledovat, jak si povede u čtenářů. Ze začátku nebyla čtenost ani karma nikterak zvlášť vysoká, dle mých výpočtů „od oka“ byl poměr kliknutí na karmu a počtu přečtení zhruba 1:10. Až asi po 5 hodinách od jeho publikování začala karma ve srovnání s počtem přečtení poněkud rychleji narůstat a jelikož jsem si něčeho takového nedávno všiml u jednoho Trčálkova blogu před týdnem (který rovněž reagoval na mě), dostal jsem nápad, že si zahraju na pana Flašku a začnu si dělat printscreeny. Tak tedy sledujte, jak se karma článku pana Trčálka postupně vyvíjela s počtem přečtení (jak se počítá karma článku, je možné zjistit přes odkaz zde):

 

Tohle je bodový stav někdy včera kolem 14. hodiny, na karmu 22,04 je třeba kolem 66 hlasů, poměr k počtu přečtení je tedy zhruba 1:6.

Na tuhle výši karmy je třeba zhruba 105 hlasů, poměr k počtu přečtení je tedy již přibližně 1:4,5 a je docela pozoruhodné, že od předchozího stavu se počet přečtení zvýšil o 66 a počet kliknutí na karmu téměř o 40 (byť je známou skutečností, že u zdejšího systému se obě čísla ne vždy zobrazují synchronně).

 Tohle už jsou čísla, která byla k vidění včera před desátou večer, kdy jsem na ně mrknul v poločasové přestávce zápasu Ligy mistrů Sevilla – Dortmund. Na karmu 34,34 je při dané čtenosti třeba zhruba 195 kliknutí, poměr k počtu přečtení je tedy již nižší než 1:3,5.

Zbylé dva printscreeny jsou již z dnešního odpoledne:

Na karmu 38,25 je třeba při čtenosti 800 téměř 300 hlasů, poměr hlasů a počtu přečtení je tedy již 1:2,67. Je tedy docela pozoruhodné, že z prvních 400 čtenářů kliklo na karmu jen necelých 70, z druhých 400 jich pak muselo být kolem 230…

Na karmu 40,0 je při tak nízké čtenosti třeba kolem 360 hlasů, poměr je tedy nižší než 1:2,5, a i proto se zde velmi zřídka stane, že by někdo překonal hranici 40 při nižším počtu přečtení než 1000 (co si tak vybavuji, tak se to kdysi podařilo snad jen panu Hannigovi). Dál už jsem printscreeny nedělal, karma však dle všeho i přes nepříliš zvyšující se počet přečtení roste zázračně rychle dál... Čísla jsou to opravdu zajímavá už proto, že například za jeho nedávný blog, který díky umístění na titulku měl výši čtenosti přes 8500, tedy asi 9,5 krát vyšší než mnou monitorovaný blog, dosáhl pan Trčálek karmy necelých 38. 

Je tedy pan Trčálek zdatný hacker, který svými kvalitami překonal i věhlasné ruské hackery, o kterých se říká, že dokážou zfalšovat kdeco? Rozhodně nechci nikoho bez důkazů obviňovat z podvodů, je docela možné, že je v tom pan Trčálek nevinně a prostě mu někdo příliš přál (nebo naopak příliš nepřál mně a urputně se snažil, aby Trčálkův článek dosáhl vyšší karmy než můj) a rozesílal všude možně jeho blog s prosbou, aby ho příjemci karmovali bez toho, zda se jim líbí či nikoliv. Což nejspíš zakázané není, ale přijde mi politováníhodné, pokud má někdo radost z karmy, dosažené takovým způsobem.

Pro nezasvěcené ještě vysvětlím, co znamená termín „zahrát si na pana Flašku.“ Pan Tomáš Flaška totiž před časem stejným způsobem jako já pořizoval printscreeny u blogu pana Jaromíra Petříka a následně z nich sestavil blog s názvem Podvody s karmou. Jak zasvěcení vědí, pan Petřík byl na základě tohoto blogu administrací stažen ze seznamu blogerů a návrat mu nebyl umožněn dodnes. Čímž v žádném případě neříkám, že by takto měl být potrestán i pan Trčálek, zvlášť, když je možné, že výše jeho karmy zázračně rostla i bez jeho přičinění. Ale ať už se o ni zasloužil kdokoliv, přijde mi to od něho dosti trapné. Opravdu to totiž je do očí bijící a jen to poukazuje na unfair praktiky, kterých jsou zde někteří lidé schopni (a i z toho důvodu jsem opět přestal diskuse pod mými blogy otvírat).

 

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 18.2.2021 21:53 | karma článku: 32,10 | přečteno: 853x