Faltýnek má smůlu: podle Kalouska je zrušení jeho trestního stíhání nedůvěryhodné

Státní zástupce včera zrušil obvinění šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a 3 dalších osob v kauze Čapí hnízdo. Miroslavu Kalouskovi se to však nelíbí…

Trestní stíhání premiéra v demisi a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo trvá, státní zástupce jeho stížnosti nevyhověl (obviněnými stejně tak zůstávají i Babišova manželka Monika a dvě jeho děti z prvního manželství). Naopak bylo vyhověno žádosti předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a jeho trestní stíhání bylo zastaveno. (viz odkaz zde)

Jaroslav Faltýnek si tak po včerejšku může oddechnout a někteří si dokonce již pospíšili s prognózami, že jelikož je šéf poslanců hnutí ANO již delší dobu Babišovou „pravou rukou“, nabízí se varianta, že místo stále trestně stíhaného Andreje Babiše bude nakonec premiérem on. A takové úvahy možná nejsou zcela od věci, neboť v takovém případě by pro některé politické strany odpadla jejich hlavní překážka pro vstup do vládní koalice s ANO, kterou je účast trestně stíhané osoby ve vládě. V případě šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska má však pan Faltýnek i nadále smůlu. Ten včera v reakci na zrušení Faltýnkova obvinění mimo jiné prohlásil: „Každé takové rozhodnutí v okamžiku, kdy máme trestně stíhaného premiéra, kterého se ta kauza týká, bude vždycky nedůvěryhodné. Dokud bude člověk, kterého se ta kauza týká, šéfem veškeré exekutivy a do té exekutivy patří i státní zastupitelství, tak logicky všechna tato rozhodnutí budou mít odér nedůvěryhodnosti, protože máme premiéra, který má trvalý konflikt zájmů.“ (viz odkazzde)

Pominu fakt, že co si myslí Miroslav Kalousek, není v tomto případě až tak podstatné, neboť pravděpodobnost, že by strany ANO a TOP 09 utvořily společnou vládní koalici, je zhruba srovnatelná s pravděpodobností, že některý český klub vyhraje v příští sezóně fotbalovou Ligu mistrů. Ale v první řadě nechápu „logiku“ bývalého ministra financí. Pokud poukazuje na Babišův střet zájmů a naznačuje, že státní zástupce mohl být k rozhodnutí zrušit Faltýnkovo trestní stíhání dotlačen na něčí „příkaz shora“, jak potom vysvětlí, že se příslušní lidé nepostarali o to, aby bylo zastaveno trestní stíhání i proti samotnému premiérovi?

Že se Miroslav Kalousek a Andrej Babiš nemají zrovna v lásce, ví nejspíš i ten, kdo se o politiku zajímá jen zcela okrajově. Ovšem rozhodnutí státního zastupitelství by měl ctít každý politik a bez pevných důkazů ho nezpochybňovat. Ostatně, příznivci Miroslava Kalouska jsou také obvykle velmi hákliví například na to, když někdo zmiňuje Kalouskovu možnou vinu na nákupu vadných padáků pro českou armádu v 90. letech či jeho údajné vyhrožování někdejšímu policejnímu prezidentovi Petru Lessymu kvůli vyšetřování kauzy CASA před 6 lety. A vždy svého oblíbeného politika hájí tím, že mu žádná vina nebyla soudně prokázána.

V kauze Čapí hnízdo a možné viny pana Faltýnka si nedovolím posoudit, zda byli v tomto případě policisté přehnaně horliví nebo se jim jen nepodařilo jeho vinu prokázat. Ale ať tak či onak, zrušení Faltýnkova obvinění je třeba respektovat – bez ohledu na to, co si o něm myslí Miroslav Kalousek nebo kterýkoliv jiný politik.

Autor: Josef Nožička | pátek 4.5.2018 11:20 | karma článku: 42,08 | přečteno: 3578x