Chudáku Hušákovi nechtějí vyplatit zlatý padák

Bývalý předseda představenstva společnosti Sazka Aleš Hušák nevzdává boj o svůj zlatý padák. Insolvenční správce jeho požadavek na odchodné ve výši 70 milionů (!) korun před 3 lety sice zamítnul, Hušák však dle zpráv z tohoto týdne prodal tuto pohledávku jisté maďarské společnosti a tak je dosti pravděpodobné, že se jí znovu bude zabývat soud.

Normální člověk musí nad touto kauzou zákonitě kroutit hlavou. Bývalý šéf Sazky přivedl tuto vysoce výdělečnou společnost do konkurzu a na základě toho byl v roce 2011 ze své pozice odvolán  (což se bohužel mělo stát již mnohem dříve…) Hlavní příčinou pádu Sazky byla především stavba známé vysočanské Sazka arény, která se z původně plánovaných 2,5 miliardy vyšplhala až na 9 miliard korun. Ovšem nemalou část peněz spolkly i mnohé Hušákovy  nesmyslné výdaje po dobu, co Sazku 16 let vedl.

Hušákův měsíční plat byl v posledních 5 letech jeho šéfování kolem 5 milionů korun (což je přibližně pětadvacetkrát víc než má český prezident, padesátkrát víc než ministr a zhruba desetkrát víc než šéf ČEZu). K tomu pobíral obrovské další bonusy, kupoval si nejenom luxusní auta, ale i soukromý tryskáč. Dále pro potřeby Sazky nakoupil další „velmi potřebné“ věci jako například vinařství, zámek Rabštejn nebo obrazy v hodnotě 30 milionů korun. Je pro mě proto nepochopitelné, že tento vrcholný manažer ( mimochodem bývalý spolupracovník StB) místo toho, aby byl hnán k trestní zodpovědnosti a úhradě způsobené škody, se ještě domáhá zlatého padáku.

Samozřejmě, že je rovněž zcela nepochopitelné, jak mohli vrcholní představitelé ČSTV, který byl až do roku 2011 majoritním akcionářem Sazky, nechat Hušáka tak dlouho takto „hospodařit.“ Proto by stejně jako Hušák měli být hnáni k zodpovědnosti i oni – minimálně ti, kteří byli členy představenstva Sazky nebo její dozorčí rady. Čekat, že se tak v České republice někdy stane, je však zřejmě naivní…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | středa 27.8.2014 9:12 | karma článku: 28,52 | přečteno: 816x