Benešova úřednická vláda – reportéři Seznam Zprávy nám zřejmě upekli ukázkovou kachnu

Zakládá se nedávno zveřejněná zpráva o chystaném úřednickém kabinetu v čele s šéfem ČEZu na pravdě, nebo jde o ukázkovou novinářskou kachnu?

Když už lidé v České republice neměli letos kvůli karanténním opatřením na svatého Martina, který se každoročně slaví 11. listopadu, možnost zajít si do restaurace na tradiční husu se zelím, reportéři Seznam Zprávy se je dva dny poté pokusili nasytit aspoň novinářskou kachnou. V daný den se totiž na stránkách zmíněného zpravodajského serveru objevila „zaručená“ zpráva ohledně toho, že stávající Babišova vláda nedokončí řádné volební období, neboť ji brzy nahradí úřednický kabinet, v jehož čele bude generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš (viz odkaz zde).

Investigativní reportéři Seznamu Janek Kroupa a Václav Dolejší se ve zmíněném článku opírají o informace, získané od „zdroje, blízkého hradnímu kancléři“ či od „blízkého spolupracovníka Daniela Beneše.“ Tyto informace navíc podpořili zjištěním, že šéf ČEZu se na přelomu října a listopadu sešel s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, který má být dle zdrojů Seznamu do plánu na vznik úřednické vlády také zapojen (Filip schůzku nepopřel, tvrdil však, že jakožto „Budějovičák, který má za zády Temelín“, se s Danielem Benešem schází pravidelně).

Následně se v některých jiných médiích a především na internetových diskusích rozjely spekulace o tom, kdy se tak stane a nenáviděný Babiš půjde od válu, případně, zda nás v případě prezidentem sestavené úřednické vlády nečeká ještě něco horšího. Neměly však moc dlouhého trvání… Ten, kdo tento „ďábelský plán“ měl nachystat, tedy prezident Miloš Zeman, spekulace o úřednické vládě v čele s premiérem Benešem tento týden v rozhovoru pro Parlamentní listy (viz odkaz zde) rázně popřel slovy: „Je to absolutní lež, ale mě to nepřekvapuje, protože já pokládám Seznam.cz za odpadní koš české žurnalistiky.“  A následně ještě dodal: „Jsem tady já, kdo by měl rozhodnout o úřednické vládě, a já o ničem takovém rozhodovat nebudu. Počkám do voleb a vítěze voleb jmenuji premiérem.“

Věřím samozřejmě tomu, že pro mnohé lidi, zejména skalní Zemanovy odpůrce, tohle prezidentovo prohlášení dostatečnou váhu mít nebude a budou argumentovat tím, že současný prezident byl již mnohokrát usvědčen ze lži, případně tím, že mezi prezidentovy nejznámější bonmoty patří jeho výrok ohledně toho, že jenom idiot nikdy nemění své názory. A nutno říci, že vzhledem k některým Zemanovým přešlapům v minulosti se takovým úvahám ani moc nelze divit. Nicméně v tomto případě považuji za krajně nepravděpodobné, že by se zmiňovaný výrok naplnil a někdy během ledna by současný kabinet opravdu vystřídala úřednická vláda s Danielem Benešem (případně někým jiným) na premiérském postu. Co mě k tomuto přesvědčení vede?

Psát o tom, že vztahy v současné vládní koalici nejsou ideální, by asi bylo nošením dříví do lesa. Což je nyní ještě více umocněno tím, že Babišův koaliční partner ČSSD i komunisté, kteří současný kabinet ve Sněmovně podporují, v poslední době výrazně ztrácejí u voličů přízeň. Což se projevilo jak při nedávných krajských a senátních volbách, tak při výsledcích aktuálních průzkumů některých agentur (podle nedávno zveřejněného modelu agentury Kantar.cz by se obě strany dokonce nedostaly nad pětiprocentní hranici, potřebnou pro vstup do Sněmovny). A sněmovní volby, které nás v případě dodržení řádného termínu čekají v říjnu příštího roku, se pomalu, ale jistě blíží.

Ovšem pomohly by si za současné situace ČSSD či KSČM, pokud by kabinet shodily, případně ho přestaly tolerovat? O tom, že něčím takovým se sympatie svých potenciálních voličů obvykle nezískávají, se přesvědčila ČSSD již v roce 2017, kdy tehdejší premiér za tuto stranu Bohuslav Sobotka necelého půl roku před sněmovními volbami na nátlak novinářů a opozičních politiků vyhodil z vlády šéfa hnutí ANO a tehdejšího ministra financí Andreje Babiše kvůli nevyjasněnému nákupu dluhopisů Agrofertu. A když zapátráme do minulosti ještě kousek dál, tak i Sobotkovu předchůdci v čele ČSSD Jiřímu Paroubkovi se při volbách v roce 2010 vymstilo, že rok předtím shodil ve Sněmovně Topolánkovu vládu během našeho předsednictví EU. A rozbít vládu během nynější koronavirové krize, to by nejspíš většina voličů vnímala ještě dvojnásob hůř.

Navíc, I když by se opravdu z jakéhokoliv důvodu současný kabinet rozpadl, tak mi přijde velmi málo pravděpodobné, že by Miloš Zeman opět nepověřil nynějšího premiéra Andreje Babiše sestavením kabinetu nového. Případně, že by ten stávající s nezbytně nutnou výměnou několika ministrů nenechal dovládnout do řádných voleb i bez důvěry. A to, že by dokonce on sám usiloval o odstranění Babiše z premiérského postu, mi pak přijde jako úvahy z říše snů. Proto se domnívám, že u reportérů Seznam Zprávy bylo při vytváření zprávy o chystaném úřednickém kabinetu pravděpodobně přání otcem myšlenky. Případně tam pochopitelně mohla být i snaha přijít se senzační zprávou, která přitáhne velké množství čtenářů. Proto jejich počin logicky ani jinak, než vytvořením ukázkové novinářské kachny, skončit nemohl.      

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 19.11.2020 8:03 | karma článku: 30,89 | přečteno: 873x