Babiše soud osvobodil. Co teď?

Pro mnohé lidi včetně některých Babišových protikandidátů v prezidentské volbě asi bylo nemilým překvapením, když Pražský městský soud dnes vyřkl v kauze Čapí hnízdo osvobozující rozsudek.

Netuším, kolik občanů České republiky očekávalo, že Pražský městský soud dnes vynese nad Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo osvobozující rozsudek. Dle toho, jak o průběhu kauzy informovala většina médií, jsem totiž měl pocit, že předseda hnutí ANO a bývalý premiér je ten, kdo při soudních líčeních tahá za kratší konec, neboť většina svědků vypovídala spíše v jeho neprospěch.

Ostatně, i zde na blozích mnozí diskutéři i někteří kolegové blogeři psali o tom, jaká absurdita nás čeká, když mezi kandidáty na hlavu státu bude člověk, odsouzený minimálně k podmíněnému trestu odnětí svobody. Někteří dokonce měli „jasno“ v tom, že Andrej Babiš se chce stát prezidentem jen kvůli tomu, aby unikl pobytu ve vězení. Pro mnohé lidi včetně některých jeho protikandidátů v prezidentské volbě tak asi bylo nemilým překvapením, když titulky zpravodajských internetových portálů (viz například zde) dnes pár minut po deváté hodině oznamovaly, že Andreje Babiše i další spoluobviněnou Janu Nagyovou uznal Pražský městský soud nevinnými.

Jak se na kauzu dívám já sám? V první řadě smekám před soudcem Janem Šottem i dalšími členy soudního senátu, kterým byla kauza svěřena, že nepodlehly nátlaku ze strany médií i některých politiků, kteří se o bývalém premiérovi a ministru financí bez vyčkání soudního rozsudku dopředu vyjadřovali jakožto o zloději či podvodníkovi s evropskými dotacemi, případně jako o osobě, jejíž podnikatelské aktivity škodí této zemi. Na to, zda vyčlenění Farmy Čapí hnízdo z holdingu Agrofert v roce 2007 s tím, že po několika letech tam byla zase vrácena, bylo od začátku ze strany podnikatele Babiše účelovým podvodem či nikoliv, jednoznačný názor nemám. Čím jsem si však takřka stoprocentně jist, je to, že kdyby Andrej Babiš v roce 2012 nevstoupil do politiky, tak by vyplacená dotace pro Farmu Čapí Hnízdo dodnes nikoho nezajímala.

Ohledně šancí v nadcházející prezidentské volbě se však nedomnívám, že dnešní osvobozující rozsudek (ostatně, státní zástupce se ještě může odvolat) Andreji Babišovi ke konečnému vítězství pomůže. Myslím si totiž, že mnohem víc než kauza Čapí hnízdo řadě lidí včetně mě vadí například jeho někdejší spolupráce s StB, jeho nedávný katastrofální výkon při odpovědích na otázky v kvízu od žáků základní školy či to, že včera jako jediný z kandidátů nepřišel do prezidentské debaty na ČT (za což si ho většina jeho soupeřů i samotný moderátor Řezníček oprávněně vychutnali).

Autor: Josef Nožička | pondělí 9.1.2023 17:40 | karma článku: 30,12 | přečteno: 1150x