Američtí umělci „brojí“ proti Trumpovi – obdobně jako čeští proti Zemanovi

Když výsledek voleb nedopadne dle něčích představ, jsou někteří lidé schopni téměř až hysterických reakcí. A „nejzdatnější“ v tomhle zpravidla bývají celebrity ze světa umění.

I když od první přímé prezidentské volby v historii České republiky uplynuly již téměř 4 roky, jistě má řada lidí v živé paměti, jak mnozí čeští umělci neunesli, když v ní místo jejich favorita Karla Schwarzenberga zvítězil Miloš Zeman. V tomto směru „vynikal“ zejména filmový režisér Jan Hřebejk, který po Zemanově vítězství vulgárně urážel nejen samotného prezidenta, ale i jeho voliče. Zpěvačka Bára Basiková zase tenkrát prohlašovala, že se kvůli Zemanovu vítězství chystá emigrovat. A byť se většina umělců s prohrou jejich favorita Karla postupně smířila, mnozí z nich stále využívají příležitostí veřejně se proti současnému českému prezidentovi  vymezit a získat tím na popularitě - za všechny bych jmenoval například zpěváky Davida Kollera a Lenku Dusilovou při udělování loňských Cen Anděla. Herci Jiří Bartoška a Vojtěch Dyk pak vloni v listopadu dokonce v reakci na Zemanovo chování vyzvali veřejnost k občanskému neklidu.

Samozřejmě, že žijeme ve svobodné zemi a tak má každý právo svůj názor na toho či onoho politika veřejně vyjádřit. Ale mělo by to vždy být slušnou a adekvátní formou a těm, co mají názor opačný, by se nemělo stávat, že budou kvůli němu v umělecké branži odepsáni, tak jak se to přihodilo například výtvarníkovi Vladimíru Franzovi kvůli tomu, že před druhým kolem prezidentské volby nepřímo podpořil Zemana.

Včera jsem mimochodem na České televizi zhlédl film režiséra Filipa Renče Lída Baarová. A ačkoliv jsem předtím na něj četl v médiích téměř samou kritiku, mně osobně film přišel velmi působivý, a i když se v posledních letech k novým českým filmům vyjadřuji obvykle kriticky, tento hodnotím velmi kladně. Proto i zde mám určité podezření, zda někteří filmoví kritici stále nemohou Renčovi zapomenout, že v roce 2013 nešel s „hlavním proudem“ a naopak patřil k těm, kteří před prezidentskou volbou podpořili Miloše Zemana.

Něco podobného jako před 4 lety v Česku se v současné době děje ve Spojených státech. Již během prezidentské kampaně se velká většina umělců vymezovala proti Donaldu Trumpovi a i zde některé celebrity (například herečky Barbara Streisandová či Cher nebo zpěvačka Milye Cyrus) prohlašovaly, že při Trumpově vítězství jsou rozhodnuty emigrovat. Samozřejmě, že tak jako u nás v případě Báry Basikové, ani z USA následně nikdo neemigroval…

Jak jsem si přečetl v některých dnešních médiích, i při včerejším udělování Zlatých globů se opět projevila „antitrumpovská nálada“ a mnozí ocenění v čele se světově známou herečkou Meryl Streepovou využili svých děkovných řečí ke kritice nastupujícího amerického prezidenta (viz odkaz zde). Jak se tedy ukazuje, přece jen jsme si s Američany v něčem podobni…

Autor: Josef Nožička | pondělí 9.1.2017 14:30 | karma článku: 42,64 | přečteno: 2279x