Americký školák byl šikanován kvůli svému příjmení. Jmenuje se totiž Trump...

Děti slavných rodičů to často kvůli svému příjmení nemají jednoduché. Ještě mnohem horší však je, když někdo trpí kvůli slavnému příjmení, ačkoliv s dotyčným v žádném příbuzenském vztahu není.

V dnešním Odpoledním Radiožurnále, který jsem měl puštěný při cestě autem, mě zaujala reportáž o šikaně jedenáctiletého amerického školáka Joshui. Šikana bohužel existuje nejenom na českých školách a ne vždy a všude se proti ní daří účinně bojovat. Na případu tohoto chlapce z amerického státu Delaware mě však šokoval důvod jeho šikany: malý školák jí čelil kvůli svému příjmení. Jmenuje se totiž Joshua Trump...
Jak jsem se z reportáže dozvěděl (český zdroj, popisující Joshuův případ, jsem na internetu nenašel, tak zde vkládám aspoň jeden anglicky psaný zdroj), chlapec ve škole čelil opakovaným urážkám svých spolužáků, kteří ho kvůli jeho příjmení častovali výrazy jako idiot či hlupák. Tyto urážky přitom začaly již v době, kdy Donald Trump ohlásil svou kandidaturu na úřad amerického prezidenta a po jeho nástupu do Bílého domu se ještě více stupňovaly. Chlapec začal kvůli tomu mít vážné psychické problémy, rodiče ho proto dali na jinou školu, ale i tam urážky pokračovaly. Šikana přestala až poté, co hoch změnil své příjmení - místo Joshua Trump se nyní jmenuje Joshua Berto (nové příjmení převzal po svém otci, původní příjmení Trump měl po matce).
Kvůli svému příjmení jistě čelilo občas ve škole posměškům více dětí (i já bych mohl vyprávět...) Přesto ovšem nechápu, že může být jedenáctiletý žák šikanován kvůli tomu, že má stejné příjmení jako americký prezident. Donald Trump je samozřejmě velmi kontroverzní postavou a kromě řady příznivců je i spousta těch, kteří ho nenávidí. Ale že ta nenávist může být až taková, že je zřejmě v některých rodinách přenášena i na děti, to mi opravdu hlava nebere.
Zdá se tedy, že stejně jako u nás rozdělují společnost prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš, zrovna tak je tomu i ve Spojených státech v případě prezidenta Donalda Trumpa. Dokonce je to tam dle tohoto popisovaného případu možná ještě horší než v České republice. Přece jen jsem u nás neslyšel o případu, kdy by byl žák ve škole šikanován kvůli tomu, že se jmenuje Zeman, Babiš či Kalousek.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 13.12.2018 19:40 | karma článku: 29,45 | přečteno: 713x