Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kuchingské kočky - nejbizarnější muzeum

Vzpomínáte ještě na film „Se slovníkem v posteli“, kde na Borneu mladá Jessica Alba učí anglického důstojníka jazyku domorodých Ibánců tou nejpříjemnější metodou?

Tak právě tento film se odehrává na Borneu v malajském státě Sarawak a místy i v jeho hlavním městě Kuchingu. Kuching je městem koček, aspoň tedy podle jména a všemožných odkazů od soch koček v nadživotní velikosti uprostřed snad všech kruhových objezdů až po zvláštní kočičí muzeum v prestižních prostorách guvernérova sídla. Pojmenování a celá kočičí tradice však vznikly milým omylem. Když se u sarawackých břehů kousek od dnešního Kuchingu poprvé vylodil guvernér James Brook, vyvedli jej místní hodnostáři na kopec nad městem, aby se pochlubili pohledem na město. Světaznalého guvernéra v té chvíli více upoutala opodál se protahující kočka a jeden ze snaživých vlezdoprdelků chtěl hned poučit a vzdělat nadřízeného v místním dialektu a kočku mu představil sarawackým slovem „kuching“, kočka. Bílý rádža Brook to ovšem považoval za jméno města v údolí, a to už mu zůstalo. Kočka se stala městským symbolem a maskotem, což vydrželo až do dnešních dob.

Na kočky ve městě narazíte prostě všude. Ne na ty živé, i když i ty občas můžete zahlédnout, ale hlavně na několikametrová nevkusná monstra uprostřed všech kruhových objezdů – a že jich ve městě je. Nejčastěji se mile usmívají a obvykle zdraví zděšené turisty zvednutou levou tlapkou. Obyvatelé města to vidí jinak, jsou svými patronkami nadšeni, zdobí je pestrobarevnými látkami a přinášejí jim květiny.

Městu dominují tři výrazné stavby, které mají připomínat moderní architekturu, zdařilost záměru si netroufám komentovat, jen mne zaráží trochu monotematická múza architektů, která všem třem autorům vnukla podobný nápad obráceného trychtýře. Prý je to náhoda, místní zlatý parlament symbolizuje slaměný klobouk jednoho z místních kmenů, modrý magistrát znázorňuje květ ibišku (paradoxně na ostrově s pralesem starým stamiliony let je ibišek jako jedna z mála květin nepůvodní). A bílé sídlo guvernéra je prostě jen obrácený trychtýř bez symboliky. A právě vnitřní části poslední stavby jednoznačně dominuje asi nejbizarnější muzeum, jaké je kde k vidění.

Je zasvěcené – jak jinak, jsme v Kuchingu – kočkám. Už vchod je stylový, musí se projít obrovskou otevřenou kočičí tlamou. Začátek ještě vypadá aspoň trochu seriozně, ve vitrínce jsou kdovíproč vystaveny nože a mačety, kterými Ibánci, Lovci lebek, odsekávali nepřátelské hlavy.

Ale pak začíná neuvěřitelné absurdní divadlo. Vitrína s plyšovými kočkami. Vitrína koček porcelánových. Kýčovité keramické micky. Kočky vítací, se zvednutou prackou, oblíbená ozdoba stánkařů nejen na Borneu, ta nejstupidnější bakelitová kočka kývající levou přední prackou poháněnou baterií. Kočky ke vchodu do domu s rohožkami s nápisem Welcome. Kočky dřevěné, kočky pletené. Kočky chlupaté, tvářící se realisticky, ovšem až na usmívající se obličejíček roztomilých cukrkandlových koťátek schoulených do klubíčka v košíčku. Ozdobné paravány, jak jinak, než s kočičkami. Kočičí náhrobní kámen. Kočky mumifikované. Výrobky z kočičích kůží (králem je ledvinový pás). Kočky na starých obrazech a rytinách. Kočky na nových obrazech a plakátech: kocour jako bavorský výčepní v zeleném tralaláčku s půllitrem v ruce, čtveřice koček jako japonská roková skupina i s nástroji a šátky kolem čela, kocour – motorkář, kocour – Elvis, kocourkovský policajt odvádí kocouřího mafiána v poutech, …

No nic, raději se podívejte sami, i když surrealismus a groteskní genius loci muzea jsou asi nepřenositelné (ten surrealismus tu myslím trochu nadneseně - André Breton definoval surrealismus jako „čirý psychický automatismus“, kde je cílem posílit písmem, kresbou a výrazovými prostředky všeho druhu skutečnou funkci myšlenky, čímž myslel, že se jedná o rozumem nekontrolovatelný proud asociací, což odpovídá mým pocitům při návštěvě muzea, které je jinak umělecky jen těžko zařaditelné):

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor O. Novotný | středa 28.12.2011 15:01 | karma článku: 13,78 | přečteno: 2165x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 232x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 234x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 276x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 356x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rus s modro-žlutými vlasy hlásil krádež, dostal pokutu za diskreditaci armády

21. května 2024  10:27,  aktualizováno  22.5 11:32

Komunikaci s policií už si asi příště rozmyslí pětadvacetiletý Stas Netěsov z Moskvy. Mladý Rus...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:30

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Zloděj ukradl kolo cyklistovi, který po pádu ztratil vědomí. Pomoc nezavolal

22. května 2024  11:29

Cyklistika je jeho celoživotní vášní. V noci z neděle na pondělí se Michal zrovna vracel z...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:13

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,24
  • Průměrná čtenost 3237x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.