Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak by se nám žilo bez Pandurů, Gripenů a CAS

Představte si, že bychom zrušili armádu a ušetřené miliardy dali na vzdělání. Utopie, která nikde nemůže fungovat? Možná budete překvapeni, ale taková země opravdu existuje.

A je Česku docela podobná, jen o třetinu menší rozlohou a s polovičním počtem obyvatel, dá se tedy říci, že poměrně srovnatelná. Když teď napíšu její jméno, tak si řeknete, že s rozvojovými zeměmi, kde pologramotní lidé žijí v chatrčích a jedí jen to, co si doma vypěstují, se nemá smysl porovnávat, ale budete se hluboce mýlit. Životní úroveň se tam od té naší příliš neliší, přestože ve své nadřazenosti máme tendenci středoamerické země podceňovat.

Střední Ameriku si často představujeme tak, jak jsme ji vídávali ve zprávách v době občanské války v Nikaragui. Chatrče podél blátivých cest a zarostlí chlapi v maskáčích se samopalem pohotovým ke střelbě. Ale to je historie a dnešní realita je úplně jiná. Třeba hned s Nikaraguou bezprostředně sousedící Kostarika. Malý stát ve Střední Americe, má však delší demokratickou historii, než je běžné v Evropě – již od roku 1902 se tu vláda volí v demokratických volbách. Jediným pokusem o zvrat byla dvouměsíční občanská válka v roce 1948, jejímž důsledkem bylo rozpuštění armády a zakotvení jejího zákazu v ústavě. Ochrana země je ošetřena smlouvami se sousedními státy a hlavně je garantována Spojenými státy, které si samozřejmě přejí mít klid v blízkém regionu.

Státní rozpočet bez výdajů na armádu může být sestavován nám nepředstavitelným způsobem tak, že je posílena výdajová část v oblasti vzdělávání. A aby to nebylo jen na libovůli právě aktuální vlády, ošetřuje tuto oblast rovnou 14 článků ústavy. Co to tedy znamená? Vzdělávací složka tvoří dlouhodobě od 20-30% veřejného rozpočtu. Nepředstavitelné číslo.

A jak je tedy koncipována ta zdejší demokracie? Na první pohled trochu diktátorsky: nejen že zde existuje volební právo, ale je dokonce zavedena volební povinnost. Každý občan starší 18 let nejen může, ale přímo musí jít k volbám. Nikdo nemůže zůstat doma a v hospodě pak nadávat, jak to ti nahoře vedou od desíti k pěti. Každý je svým hlasem zodpovědný za volební výsledek. Když vyhraje jeho strana a vládne špatně, může si za to i sám. A když vyhraje strana jiná, tak ví, že za čtyři roky se ukáže, jestli byla opravdu tak dobrá a vyhrát si zasloužila, nebo zda ji nepřízeň voličů v dalších volbách svrhne.

Tím, že hlasují všichni obyvatelé, paradoxně ubývá populismu. Líbivými hesly se lépe nechá ovlivnit jednodušší menšina, která se v zemích s nepovinnou účastí lehce může stát volící většinou. Ale kolektivní vědomí celého národa v delší perspektivě upřednostní dlouhodobý rozvoj země před krátkodobými úplatky voličům. Aspoň tak jsem to zažil já při debatách s místními obyvateli při minulých volbách v roce 2010. Můj známý José komentoval vítězství strany, kterou nevolil, takto: „Obávám se, že u vítězné strany je určitý korupční potenciál a příliš levicové směřování ekonomiky. Bude nutné je hlídat. A když zklamou, tak je příště už nikdo volit nebude.“ Ani náznak toho, že by se chystal v půlce volebního období protestovat proti vládě a demonstrovat za její odvolání, to by mu přišlo úplně absurdní. Tak přece kostarická demokracie nefunguje. Vítěz má čtyři roky na to, aby ukázal, co dovede. A další volby mu vystaví vysvědčení.

Tak co, která země je více rozvojová? Ta bez armády, s obrovskou podporou vzdělávání, s 12% rozlohy chráněné národními parky, s uvědomělými voliči? Nebo ta, kde už tak obrovské výdaje na nesmyslnou armádu zvyšují úplatky za Pandury, Gripeny a CASY, kde vzdělávání je dojnou krávou pro firmy parazitující na podivných státních maturitách, kde ekologie znamená boj proti obchvatům měst, nesmyslně dotovanou výstavbu slunečních elektráren a přimíchávání biopaliv do pohonných hmot nařízené zákonem, kde jsou výsledky voleb oficiálně zpochybňovány demonstracemi vedenými profesionálními odborovými předáky žijícími si velmi dobře právě z vyvolávání chaosu?

Mimochodem když si v nějakém větším kostarickém městě zajdete do nákupního střediska, nepoznáte jej na první pohled od těch našich – podobný vzhled, stejné fastfoodové řetězce, obdobné značky zboží. Jen parkoviště vypadají trochu jinak, než ta naše – průměrné stáří aut tam je obvykle mnohem nižší, než jsme zvyklí u nás.

Nechci tvrdit, že Kostarika je na tom dnes ekonomicky lépe, než Česká republika. To asi ne. Ale pozor, abychom se za pár let nedivili.

A přidávám pár fotek, ne zcela odpovídajících tématu. Kostarika je země zajímavá nejen z politického hlediska, ale je to i země s výjimečnými přírodními krásami. Posuďte sami.

 

Bazilišek

 

Kolibřík

 

A ještě jednou kolibřík

 

Rudooká stromová žába

 

Cesta lodí na NP Tortuguero

 

Západ slunce v Tortugueru

 

Jezero Arenal pod stejnojmennou činnou sopkou

 

NP Manuel Antonio

 

A ještě jednou NP Manuel Antonio

 

Sopka Poás, dolní kráter (aktivní)

 

 

A ještě rozhovor o Kostarice pro TV pořad Travel Journal vysílaný stanicí SAT1 / HD Plus

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor O. Novotný | pátek 5.10.2012 15:02 | karma článku: 33,45 | přečteno: 3921x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 232x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 234x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 276x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 356x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 331x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,24
  • Průměrná čtenost 3237x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.