Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Morální zásady vs církevní restituce

V posledním hodnocení neziskové organizace Freedom House si Česká republika vysloužila nejlepší hodnocení za svobodu politických a občanských práv. Co se týče práva, církve jsou také jeho subjektem a jakkoliv se to velké části české společnosti nelíbí, byly okradeny a restituční zákon se tedy musí vztahovat i na ně. Pokud někoho z tohoto zákona vyjmeme, znamená to porušení práva, tedy i porušení svobody a spravedlnosti. 

 Česká společnost dělá vše pro to, aby naše příští hodnocení organizací Freedom House nebylo dobré. Asi se chceme zařadit mezi státy, jako jsou Severní Korea, Somálsko, Sýrie nebo Turkmenistán, tedy státy, které spadají v tomto hodnocení do nejhorší kategorie. 

Církev má samozřejmě svoji nepěknou minulost, jako jsou války, desátky a mnoho dalšího (na to, že je církev nositelem naší kultury, už se dnes často zapomíná). Dnes však žijeme v demokratickém a právním státě, takže by mělo být naší morální povinností církvím vrátit majetek, který jim byl zabaven.

Církve obdrží v naturální formě od státu část státního majetku a finanční plnění za církevní majetek, který církve vlastnily k 25. únoru 1948, tedy ke dni, kdy odstoupila původní demokratická vláda. Jedná se především o lesní a zemědělskou půdu a 324 budov. Celková částka paušální finanční náhrady činí 59 mld. Kč rozvržených ve splatnosti do 30 let s valorizací inflace. Církve však budou muset dokázat, zda jim daný majetek k 25. říjnu 1948 patřil.

Dojde tak také k velkému odblokování majetku, který už je více než dvacet let blokován a církev bude odloučena od státu. Vždyť kněží jsou de facto státními zaměstnanci, které dnes platí stát.
Netvrdím, že jsem stoprocentně přesvědčen, že současný návrh restitucí je správný, tvrdím však, že je to otázka, která už měla být dávno vyřešena některou z předchozích vlád a jsem rád, že se řeší alespoň teď.

Je jednoduché říct, že 59 mld. Kč teď v rozpočtu nemáme, nedáme, protože v novinách se přece píše, že je krize. Je jednoduché říct, že majetek určitě vrátíme, až ty peníze mít budeme, že teď ale musíme šetřit.

Co je podle vás víc, cena peněz, nebo cena práva? Jak vysvětlíte vašim dětem, proč jste proti tomu, aby bylo vráceno to, co bylo ukradeno? Kolik z těch, kteří teď nesouhlasí s církevními restitucemi, nesouhlasilo s navrácením majetku soukromým osobám v 90. letech? Církevní restituce nejsou totiž jen otázkou financí, jsou především otázkou etiky a morálních zásad. To se ale přece dneska nenosí…

Autor: Mira Novotný | čtvrtek 17.1.2013 9:16 | karma článku: 15,66 | přečteno: 1042x
  • Další články autora

Mira Novotný

Proč nevolit Miloše Zemana. Pozor, obsahuje argumenty!

Podle předvolebních průzkumů, jestli se jim dá věřit, je jedním z hlavních favoritů prezidentské volby Miloš Zeman. Tento fakt mne dovedl k myšlence, že lidská paměť je ještě kratší, než jsem si donedávna myslel. Jinak si nedovedu vysokou podporu tohoto strůjce opoziční smlouvy a účastníka nejrůznějších afér a kauz vysvětlit.

4.1.2013 v 12:22 | Karma: 38,03 | Přečteno: 13873x | Diskuse| Politika

Mira Novotný

Zobrazení prezidentských kandidátů v médiích zas a znovu.

O zobrazení kandidátů na prezidenta republiky v různých médiích se píše často, přesto je to podle mě důležitá činnost hlavně proto, aby si lidé uvědomili, jak je snadné ovlivnit jejich vnímání a následně možná i jejich myšlení. Pokusím se Vám to dokázat na jednom dnešním článku, a pokud přiměju alespoň jednoho člověka o takovýchto věcech více uvažovat, budu to považovat za úspěch.

17.11.2012 v 13:09 | Karma: 9,05 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Politika

Mira Novotný

Brejk online fotbalový manažer - nejlepší český manažer

Na internetu je mnoho online fotbalových manažerů a mezi nimi i „Brejk“, který funguje už šestým rokem. Jedná se o ryze český manažer, a nejen proto určitě stojí za pozornost. Právě „Brejk“ vám ve svém článku představuji.

4.6.2012 v 18:07 | Karma: 17,67 | Přečteno: 2585x | Diskuse| Hobby

Mira Novotný

Garde na Davida Ratha?

Včera ve večerních hodinách byl ve svém domě zadržen protikorupční policií hejtman Středočeského kraje David Rath. Podle serveru lidovky.cz detektivové monitorovali spolupracovníky hejtmana Davida Ratha, a to především pomocí odposlechů. Přitom čekali až na okamžik, kdy se budou předávat úplatky. A jedním z příjemců měl být podle očekávaní vyšetřovatelů právě Rath. Hned se začlo ze všech stran mluvit, že se určitě nejedná o začátek předvolební kampaně.

15.5.2012 v 11:06 | Karma: 23,72 | Přečteno: 1738x | Diskuse| Politika

Mira Novotný

Oscary - znovu slabý ročník

Letošní udělování Oscarů ovládl němý francouzský film The Artist (Umělec) režiséra Michela Hazanaviciuse, který získal Oscary v kategoriích nejlepší film, režie, herec v hlavní roli, hudba a kostýmy. Film je to výborný, to je bez debat a natočit v dnešní „3D době“ němý, černobílý film je určitě nesnadná práce. Oscary za režii, herce v hlavní roli, hudbu a kostýmy jsou proto oprávněné a film by je mohl získat, i kdyby byl natočený v jiném, na filmy silnějším roce. Příběh samotný už ale až tak poutavý není a sošku za nejlepší film Umělec dostal jen proto, že letos byla filmová nabídka tak slabá, že mohl vyhrát i film bez lepší zápletky.

27.2.2012 v 11:32 | Karma: 10,39 | Přečteno: 949x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2431x
Napsat sem svou charakteristiku z pohledu biologie, sociologie, psychologie, teologie nebo jinou? Sám sebe těžko posoudím, ale přečtěte si některé z mých článků a jistý obrázek si uděláte.

Seznam rubrik