Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Restituce a když zloděj křičí, chyťte zloděje v Roučkově podání

Dlouho jsem na blogu nečetl tak zavádějící článek, jako byl příspěvek v podání pana europoslance Roučka a to v článku „Česko je ráj nezávislých ekonomů“. Rouček se v duchu kampaně své strany veze na proticírkevní kampani, tentokrát když se naváží do tvrzení jednoho z ekonomů NERV-u Schwarze, že nevrácení církevního majetku pomůže státu. Vůbec mi v tomto článku nejde o (ne)vrácení majetku církvím. O tom jsem psal ve svých jiných článcích na svém blogu. Pokusím se ukázat na některé metody, které v diskusi a argumentaci nemají co dělat.

Rouček argumentuje Schwarzovou komunistickou minulostí. Ani mně se nelíbí, když někdo byl ve straně (Rouček byl od roku 1977 za kopečky, tedy ani on žádné hrdinství neprokázal), nicméně toto nemá nic do činění s tím, jaký je kdo ekonom, ale třeba i historik, manažer, doktor a nevím, co ještě. Skutečně nevím, jak čísla souvisí s minulostí. Navíc by si v tomto případě měla zamést před svým prahem i ČSSD (seznam členů KSČ, kteří působili nebo působí v ČSSD, najdete zde např. http://www.ceskapolitika.cz/temata/komunismus.htm) a skutečně jich není málo. Pokud pan Rouček chce vytahovat argument komunistické minulosti, potom dost dobře nemůže tímto argumentovat jako politik ČSSD. Z tohoto tábora to zní jako příslovečné „zloděj volá, chyťte zloděje“. Pokud jsou argumenty ekonoma Schwarze (a kohokoli jiného) špatné, potom protože něco špatně spočítal, nikoli protože byl komunista.

Ještě větší perla je ovšem tvrzení Proč se snaží namluvit veřejnosti, že církev bude s navráceným majetkem hospodařit, když je všem jasné, že církve nemají kapacity ani personál na správu tak velkého majetku různorodého charakteru?“ Církvi již lecco navráceno bylo, něco si vybudovala sama a ukázalo se, že s tímto hospodaří velmi dobře. Už teď se jedná o nemalé majetky. Mnohá zařízení si vedou velmi dobře a slouží potřebným lidem.  Těchto zařízení jsou dnes stovky a zatím nevím o žádném, které by bylo vytunelováno nebo jejíž vedoucí by byl ve vězení. Pokud církev dostane další majetek, možná to nezvládne, možná zvládne, ale jaksi z principu nemohu napsat, „nic jim nevracejme, jsou to diletanti“. Jednak se toto zatím neprokázalo, jednak nevidíme do budoucnosti. Toto ale platí o jakémkoli restituentovi. Pokud něco někomu bylo ukradeno, musí se mu to vrátit.  Pokud ukradeno nebylo, vrátit se mu to nemá. Prosím, aby mi bylo rozuměno. Neříkám v tomto článku, vraťme či nevraťme, ale neargumentujme stylem, nevracejme, protože si s tím dotyčný neví rady. Navíc Rouček tvrdí, že prý „všichni vědí, že církve nemají kapacity atd…“. Možná pan Rouček mohl v cizině v televizi sledovat, jak za socialismu „všichni milovali SSSR“, „ve jménu dělnické třidy všichni plnili závazky“. Ohánět se „všemi“ je ošidné a my co jsme to zažili na vlastní kůži, to moc dobře víme.

Pokud někdo prokázal, jak také lze „hospodařit“ s majetkem, potom to byla ČSSD (a nutno dodat, že nejen ona). Ani nemá smysl mnohé majetkové kauzy vyjmenovávat, kde členové této strany figurovali. Spíše by se před volbami hodilo tvrzení „všichni víme (a na rozdíl od církví bychom to mohli doložit mnoha konkrétními kauzami), že ČSSD nemá kapacity na správu státního majetku“.  

Nakonec se Rouček staví do jakési prognosticko-věštecké role a to v článku zcela nepodloženým tvrzením „je pravděpodobné, že vzápětí po navrácení majetku dojde k transakcím, které do lůna církve nakonec zasejí rozkol a které je dnes těžko dohlédnout.Roučkova péče o jednotu církve je skoro dojemná… Připusťme ale i to, že církev má dostatek inteligentních a schopných lidí (a že horší, než to co vidíme v politice, to být snad ani nemůže). Pokud církev nemá dostat zpět majetek, potom argumentem proti navrácení ale nesmí být věštění jakýchsi temných konců, jak to s tím majetkem ten či onen subjekt zvládne. 

Rouček dělá z NERV-u prodlouženou ruku vlády a poté ukazuje na jednoho člena NERV-u a jeho spojení s několika dozorčími radami. Ukazuje, že všude je korupce a opět jen korupce. Nechce se mi googlovat kdo z NERV-u je členem té které dozorčí rady a s kým z politiky je kamarád. Proto no-comment. Když ale Rouček uvádí příklad "nezávislých ekonomů v Německu, kteří radí vládě", potom to byla Oposmlouva, která do českého prostředí zavedla politizaci toho, co politizované být nemá a v demokracii ani nesmí. Smlouva, jejíž název, jak zdůrazňoval třeba Jacques Rupnik, se do cizích jazyků nedal ani přeložit, protože její smysl byl ve starých demokraciích naprosto nepochopitelný, vkládal moc jen do rukou dvou politických stran. Vzpomínáte, jak vláda Miloše Zemana dosadila své lidi do všech lukrativních postů v úřadech a podnicích, které zřídil či spoluvlastnil stát? Jednalo se např. o Českou konsolidační agenturu, Fond národního majetku, Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Český Telecom či Unipetrol, ale i nejvyšší kontrolní úřad a Komerční banku…I kdyby byli členové NERV-u prodlouženou rukou současné vlády, potom systém politizace všech klíčových postů a minimální kontroly politiků přišel z řad ČSSD (a nutno dodat  i od ODS). Prostě sklízíte, co jste sami zasévali a bylo by fér toto nevytahovat pouze, když se vám to hodí… třeba v kauze církevních restitucí. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Novák | neděle 2.9.2012 18:48 | karma článku: 25,73 | přečteno: 1377x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:29

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Předstíral záchvat epilepsie a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik