Potřeba smíření a nenechat si vnutit Klausovu interpretaci voleb

Asi to bude trvat pár dní, než se někteří z nás smíří s tím, že KS prohrál a že se budeme mít M. Zemana jako prezidenta. Možná se s tím někteří nesmíří celé jeho volební období. Možná si někteří zvyknou… Myslím ale, že to hodně záleží i na samotném Zemanovi.

Větší či menší rozpaky nad ním totiž zdaleka nevyjadřovali jen voliči KS, ale i samotní voliči MZ, kteří dle svých slov volili „menší zlo“. Domnívám se, že těchto voličů nebylo zrovna málo. Dále je zde nezanedbatelná skupina nevoličů a to nejen těch, kdo nevolili z čiré lhostejnosti, ale i těch, kdo se nebyli schopni vyrovnat ani s jedním kandidátem. Jinými slovy počet hlasů pro M. Zemana neodpovídá počtu jeho jednoznačných podporovatelů (což nakonec ukázaly i poslední volby a neúspěch jeho strany) a je na hodně něm, jak se čísla jeho (ne)podporovatelů budou měnit.

Jako mnohem důležitější než smířit se s M. Zemanem na hradě ale vidím, smířit se mezi sebou. Volil jsem KS, skutečně nejsem rád, že byl MZ zvolen, zároveň si nemyslím, že voliči MZ jsou především staří, nevzdělaní a hloupí čtenáři Blesku atd. Někteří asi ano, ale nemohu a ani nechci takto generalizovat. Stejně tak si nemyslím, že KS volilo pouze zmanipulované stádo brousící na internetu. Opět se jedná o generalizaci. Pro voliče MZ je nepochopitelné, jak někdo může volit jednu z hlavních postav současné vlády. Pro voliče KS je nepochopitelné, jak někdo může volit někoho, kdo je strůjcem oposmlouvy a kdo byl zamotaný do mnoha podivných kauz. A mohli bychom pokračovat... Jako volič KS bych dokázal uvést důvody, proč MZ určitě ne, jenže důvody proč KS určitě ne by mi předložila i druhá strana. Myslím, že moje důvody jsou správné, stejně tak si ale je jistá druhá strana. „Problém“ je v tom, že spolu nějak musíme žít v jedné zemi a že svoje názory zřejmě moc nezměníme. Alespoň ne v této době – tedy krátce po volbách.

O to více jsem vnímal jako neskutečně hloupý výrok V. Klause o vítězství lásky a pravdy nad lží a nenávistí a o tom, že je hrdý na český národ, který se nenechal zmanipulovat médii (rozuměj – je hrdý pouze na jistou část národa – na voliče MZ). I když to má Klaus za pár, měl by národ sjednocovat. Tímto výrokem navíc proneseným v rozjitřené povolební atmosféře, rozdělil lidi na ty, na které „nemůže být hrdý“, protože podlehli volbou KS mediální masáži (ano média pracovala a to včetně Blesku…) čímž podlehli lži a nenávisti a na voliče MZ, kteří se stali díky své volbě správnou částí tohoto národa. Klaus si v sobě dlouhodobě nese mindrák ze svého předchůdce a zde se to opět projevilo. Ať se VK s tímto svým mindrákem popasuje sám. Na nás je nenechat se – i díky tomu, že VK svůj problém ventiloval, vtáhnout se na jednu či druhou stranu barikády, tedy proti sobě. Možná si cestu k M. Zemanovi nikdy nenajdeme, možná jsme ji k němu našli (jak jsem psal – jak to v budoucnu bude vypadat, záleží hodně i na něm), ale k sobě ji najít musíme…  a to i kdyby nám VK po svém návratu nabídl další podobné interpretace voleb. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Novák | neděle 27.1.2013 21:30 | karma článku: 31,55 | přečteno: 1562x