Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Etika a politika, patetický blábol nebo nezbytnost?

Když jsem psal svůj poslední příspěvek, ve kterém jsem srovnával komunisty a nacisty, někteří mě (dle mého zcela správně) upozornili, že nestačí komunisty jen strašit a že komunistické preference jsou důsledkem současné politické situace. Přesto ale mnozí čtenáři zřejmě souhlasí, že komunisté nejsou to pravé pro naši zemi. 

Zároveň po posledních kauzách s Bártou a Rathem si český volič musí klást otázku, tak koho tedy vlastně volit? Rath se skloňuje ve všech pádech, stále je živá kauza Bárta, ale nelze zapomínat na pomalu odeznívající skandály kolem bývalého pražského primátora Béma, skandály M. Kalouska na ministerstvu obrany, přijetí úplatku M. Dolejšího atd. Některé skandály jsou větší, některé menší, je jich tolik, že pro jejich množství zapomínáme na pár měsíců či let staré kauzy. Např. kdo si dnes vzpomene na kauzu knižní velkoobchod spojenou se jménem M. Macka, na…  a mohli bychom pokračovat.  Někteří argumentují tím, že takto to v politice chodí. To sice ano, ale v mnohých demokraciích je zvykem, že když už se skandál provalí, politik odstoupí.  Nic podobného se u nás neděje.

Neodstoupil Kalousek, Bém, Dolejší a další. Dobře vědí, že jde pouze o to přežít pár týdnů, když se jedná o větší kauzu, potom pár měsíců. Rathův případ vypadá jako pořádné sousto, ale hodnoťme až za pár týdnů… Jako zásadní problém vnímám, že korupce není jen Rath, Bém, Kalousek, Dolejší, Bárta a další, ale ODS, ČSSD, KSČM, TOP09. Pochopitelně se zdaleka nejedná o všechny ani o většinu členů těchto stran, ale o některé, a často klíčové. Dokonce si dovolím jednu heretickou myšlenku – Rath měl na rozdíl od jiných smůlu, že jej chytili. Zřejmě ale není jediný, kdo v podobných věcech jede.  Jeden ze závěrů je, že česká politická scéna je špatná. To ale víme a o tom není třeba psát.

Druhý, dle mého stejně smutný závěr je, že se stále více dostáváme do situace, kdy není koho volit. Jedna věc jsou totiž programy politických stran, druhá potom ti, kdo garantují, že program bude dodržen.  Oním garantem není „strana“, ale konkrétní lidé stranu tvořící. Pokud tito lidé selhávají ve zcela základních morálních věcech, je pro ně volební program cárem papíru, který je k ničemu nezavazuje. Potom je do jisté míry jedno, zde volíte pravici či levici. Stejně bude po volbách vše jinak. Trestná je korupce, nikoli nedodržení volebního slibu. Navíc za čtyři roky si stejně mnozí nepamatují, co kdysi na volebních programech četli… Mnohým lidem se slova o etice, integritě, čestnosti či pravdivosti v souvislosti s politikou (ale často i dalšími činnostmi) zdají příliš patetická, moralizující či „Havlovská“. Byl to nakonec i prezident Klaus, který podobné věci zpochybnil, když např. v knize Na rovinu napsal: „O výrazu etika neumím hluboce filozofovat a filozofování o tomto slově ani moc nevěřím.“  O slovu etika skutečně není třeba hluboce filozofovat. Je třeba pouze říci, že bez ní politika dělaná v zájmu polis (tedy obce) nemůže fungovat. Bez ní začíná platit zákon silnějšího či mocnějšího. Z tohoto vycházeli mnozí lidé zabývající se politickou teorií, zároveň hledali způsoby, jak na klíčová místa dosadit lidi nejen schopné, ale i morálně zakotvené.  Dobře totiž věděli, že moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně (tedy některé). Jde o to, že čím jiným, než jistou etickou zakotveností politik garantuje dodržení slibu, nezneužití moci, pravdivost svých slibů? Na tom není nic moralizujícího.  Co ale s tímto stavem? Co nám bude garantovat, že v příštích volbách nebudeme volit další … ? Jména si dosaďte sami.  Vysmáté obličeje na billboardech oním garantem zřejmě nebudou. V knize knih je jeden zajímavý text: "Můžeš spravovat mnoho, ale až tehdy, pokud se osvědčíš v mále." Převedeno do politiky, můžeš spravovat zemi, až pokud se osvědčíš v komunální politice, ve svém podniku, byznyse anebo i ve své rodině. Vím, že ani to co popisuji, není všelék, ale mnohokrát (ne vždy) jsem poznal, že lidé, kteří se v mále osvědčili, zvládli i velké výzvy. Opačně to funguje hůře…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Novák | středa 16.5.2012 16:55 | karma článku: 17,19 | přečteno: 1043x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik