Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotogalerie - makro 2

Když jsem zjistil, jaký úspěch sklízí blog jisté kolegyně-bloggerky, rozhodl jsem se, že nesmím zůstat pozadu. Považuji se za celkem dobrého fotografa a během vánočních svátků jsem svému nástroji (fotografickému) nechal jen málo chvilek oddechu. S výsledky mého snažení se můžete seznámit níže...

...bohužel fotolab, ve kterém jsem nechal své výtvory vyvolat, o silvestrovské noci vzplál, neboť opilý laborant v temné komoře odpálil takzvaný celulózový koktejl. Veškeré mé dílo tak přišlo vniveč, ale naštěstí si ty nejlepší kousky pamatuji, a tak vám je detailně popíšu.

Tak, první fotografie zachycuje moji maličkost, jak instaluje vánoční stromeček na piedestal v rohu obývacího pokoje. Pravé dvě třetiny obrázku zakrývá růžová skvrna, která dramaticky znázorňuje prostředníček mé ženy (která fotku pořizovala), jež nešťastně vložila před čočku objektivu. Ve zbývající části jsem vidět já, respektive mé pozadí a jedna zelená větev pomstychtivého smrčku.

Druhý snímek vysvětlí, proč jsem smrček označil jako pomstychtivý. Obrázek je poněkud rozmazaný, jelikož moje drahá polovička dostala záchvat smíchu a neudržela aparát v klidové poloze. Přesto je zde krásně patrný zelený stromeček (a je to opravdu pěkná zelená) tentokrát v horizontální poloze. Pod ním ležím já, pravá noha nepřirozeně ohnuta o podstavec, tvář ošklivě popíchána ostrými jehličkami, škrábance a píchance jsou krásně patrné díky věrnému podání červené barvy.

Do třetice se nám konečně podařilo zachytit rodinnou pohodu. V místnosti je přítmí, expozice je nastavena na dlouhý čas. V rohu se nachází pomstychtivý smrček (konečně ve vertikální pozici) kolem něho stojíme já, žena, obě dcery a zpíváme koledy. Přestože jsou všechna světla zhasnuta, fotografie je osvětlena příjemnou oranžovou září, kterou dávají prskavky a jedna hořící větev.

Příležitost k pořízení první portrétovky dala starší dcera, když při rozbalování dárků dostala hysterický záchvat. Místo očekávané kadící, čůrající, plačící a automaticky se opruzující panenky Šušu, dostala nové ponožky a vzdělávací deskovou hru. Myslím, že k tomu šklebu a roztomilým slzičkám už není co dodat, co myslíte?

Poté jsme se vydali na půlnoční, kde jsem se snažil zachytit onu jedinečnou štědrovečerní atmosféru. Bohužel jsme přišli o něco později a tak jsme se museli smířit s postavením v zadní části hlavní lodi. Tribuna, ze které by byl jistě pěkný pohled byla již obsazena partičkou ladících zpěváků a hudebníků. Nejprve jsem zmáčkl spoušť, když se ten pán vepředu dostal za svůj stůl. Fotografii ovšem zcela znehodnotili neurvalí kolemstojící, kteří se zrovna rozhodli udělat jakési rozmáchlé gesto.

Druhý obrázek se vydařil podstatně lépe, všichni kolem si klekli, a tak nyní spolu se mnou můžete obdivovat olejomalby po obou stranách kostelní lodi. Jsou na nich fousatí lidé, kteří drží různé předměty: pilu, sekeru, meč, dvě zkřížená dřeva. Předpokládám, že jsou to dělníci, kteří kostel postavili. V centru dění nacházíme shluk podivně oblečených lidí. Nad hlavami mají gotické okno v novobarokním stylu.

Ani po cestě z půlnoční nebylo o zvěčnění hodné momenty nouze. Na neposypaném chodníku uklouzla asi sedmdesátiletá babička. Neváhal jsem a za použití přídavného blesku jsem vytvořil nádhernou kompozici, kterou jsem pojmenoval: Dáma se zlomeným krčkem. S dětmi jsme se notně nasmáli a šli domů spát. (Bohužel nás zhruba půl hodiny po usnutí probudila houkající sanitka. Fakt nechápu!)

A je tu Silvestr. Dopoledne bruslíme na přehradě. Na snímku se, prosím, soustřeďte na toho chlapce uprostřed. Ano toho, který je po pás v ledové tříšti a má v očích takový mrazivý výraz. Tak to je můj bratranec Karel. Asi si říkáte, proč není také na nějakém dalším obrázku, ale to je tím, že několik dalších dní strávil v horečkách se zápalem plic na jednotce intenzivní péče.

Další silvestrovská momentka již zachycuje poslední minuty před půlnocí, což poznáte podle toho, že ta paní v levém horním rohu (teta Klára) zvrací. Na fotografiích po půlnoci zvrací JEŠTĚ. Vpravo se opilý strýc Mrázek sápe na osamělou přítelkyni bratrance Karla a snaží se jí vnutit novoroční polibek. Vlevo dole leží a chrápe děda Pecků.

A jako poslední tu máme jedinečnou makro-fotografii. Tak ta bílá věc, která vykukuje z těch červených krucánků je šlacha, jež původně vedla k ukazováčku. Ukazováček samotný se nacházel mimo zónu hloubky ostrosti mého přístroje (cca dva metry za exponovaným objektem). Ty červené krucánky budou asi maso, zbytky kůže a útržky cév. Nejsem doktor, takže vám to nepopíšu tak dokonale, ale přesto věřím, že jste si i tuto poslední fotku patřičně užili. Ty zelené kousky jsou nepochybně zbytky petardy (anebo plíseň). Strýc Mrázek nikdy neměl dobrý časový odhad, ale o smysl pro srandu (na rozdíl od ukazováčku) nepřišel!

Použitý fotoaparát: Jsou tam nějaké klikyháky - asi azbuka

Médium: barevný kinofilm, také klikyháky - asi Japonština

Autor: Jakub Nippert | úterý 8.1.2008 9:04 | karma článku: 19,05 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Jakub Nippert

Kopat neumím a žebrat se stydím

Když pan prezident ve svém novoročním projevu vyhlásil amnestii, přepadl mě pocit určité nespravedlnosti. A když jsem se pak z nejrůznějších článků dovídal, že si budu muset nejen dávat mnohem větší pozor na to, kde parkuji svoje auto, a jestli je má peněženka stále v té správné kapse (tedy mojí), nýbrž že se na boží světlo dostanou také pracně odsouzení korupčníci a tuneláři všeho druhu, tak mi ten vtip konečně došel. Pan prezident opět projevil svoji nevšední prozíravost a zachoval se jako onen správce z novozákonního podobenství. Posuďte sami:

2.1.2013 v 16:39 | Karma: 17,05 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Jakub Nippert

Prázdniny - čas, kdy o to holky přichází…

Každý rok je to stejné. Jsou jich u nás tisíce, tisíce holek, které o to o prázdninách přijdou. A to je smutné! Vždyť přijít o něco takového... o něco tak jedinečného a neopakovatelného – to je snad hřích. Byli jsme u toho čtyři chlapi, když o to přišly a stálo to zato!

20.7.2009 v 15:53 | Karma: 14,07 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Kultura

Jakub Nippert

Výpověď padlého rudoarmějce (psaná z očistce)

Jmenuji se Oleg Nikulin a padl jsem na Moravě při obraně Brna poblíž bývalého kartuziánského kláštera. Byla to smůla, celý náš oddíl byl na postupu a německé jednotky už neměly dostatek morálky na vzdorování naší přesile. Jenže kulka z německého samopalu se mi vryla do paměti. Doslova!

30.4.2009 v 9:15 | Karma: 20,96 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Politika

Jakub Nippert

Zítra ráno vstanu a vyvěsím vlajku s hákovým křížem

Chtěl jsem napsat něco vtipného a zábavného a nějakým oslím můstkem se dostat k podstatě věci, jež jsem sdělit toužil. Natřikrát jsem začínal, leč vše, co se sladce vtipné a šťavnaté zdálo, ke konci zhořklo jako špička salátového okurku.

3.4.2009 v 10:43 | Karma: 23,62 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Politika

Jakub Nippert

Kdo nestávkoval, je vůl!

Vždycky jsem si toužil zastávkovat, zaprotestovat si proti aroganci naší vykořisťující vlády, proti nenasytnému kapitalizmu, proti poplatkům (nejvíce mi vadí poplatky v obchodech za zboží), proti tunelářům, tunelům i obchvatům, proti radarům a vysílačům... A v úterý se mi splnil můj sen.

26.6.2008 v 10:12 | Karma: 36,33 | Přečteno: 2005x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Lánská obora je na dietě. Snížila náklady, zavítalo do ní více lovců

29. června 2024  17:36

Lesní správa Lány v loňském roce snížila mnohonásobně náklady na provoz. Za dob Miloše Zemana, tedy...

Řecko opět v plamenech. U Atén s požárem bojují stovky hasičů

29. června 2024  16:58

Rozsáhlý požár vypukl v hustě zalesněné oblasti asi 20 kilometrů severně od řeckého hlavního města...

V Arktidě i poušti. Legendární švédské transportéry se budou vyrábět v Česku

29. června 2024  16:26

Námluvy se švédským výrobcem obrněnců BAE Systems Hägglunds přinesly do Česka první zakázku za...

Policistu před izraelskou ambasádou v Bělehradě zasáhl šíp. Útočníka zastřelil

29. června 2024  16:08

Srbského policistu, který měl na starosti ostrahu izraelské ambasády v Bělehradu, zasáhl v sobotu...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1659x
Já jsem jenom takovej obyčejnej, prostej, nic zvláštního, prostě civilista...

Seznam rubrik