Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Studená válka č.2 a novoruské Česko

Celý svět nyní soustředí svou pozornost na válku proti Islámskému státu. A Ukrajina ? Pomalu a opatrně se na ni začíná "zapomínat".

Proč svět chce "zapomenout" na Ukrajinu ? A chce ? Je nesporné, že proti Islámskému státu je třeba zakročit. To nicméně neubírá na faktu, že kdyby západní elity měly v úmyslu tlačit dále na Rusko, aby se vzdalo politiky vojenské agrese, mohly by v tom pokračovat. Ovšem to se neděje. Byly přijaty sankce, uzavřen jistý "klid zbraní", ale Rusko je faktickým vítězem, protože východní Ukrajina zůstává pod jeho vlivem, o Krymu nemluvě. A Západ chce "zapomenout", protože chce s Ruskem obchodovat. Je to neuvěřitelné, ale vrcholní západní politici pořád nepochopili Putinovu strategii. Že totiž obnovuje Sovětský Svaz a že v tom bude i nadále pokračovat. Že Putin pochopil, že není nic jednoduššího než se chovat jako západní politik či businessman - že totiž co není zakázáno, je dovoleno a že prodat kapitalistovi lze cokoliv. Zde velmi zajímavý rozhovor s Lubošem Dobrovským.

Že je Putin ve své zemi diktátorem, o tom už asi pochybuje pouze informací prostý či logického úsudku naprosto neschopný jedinec. Bez ohledu na názor jiných ruských státních institucí vykládá na potkání, že kdyby chtěl, obsadí do několika dnů Kyjev, Varšavu či Bukurešť a i když tím de facto ponižuje ostatní ruské politiky na pouhé stupidní vykonavatele vlastních tužeb, těmto podržtaškům to ani nevadí. Říct to prezident či premiér země svobodného světa, byl by druhý den bez funkce. V Rusku to nevadí. V diktatuře to nikdy nevadí.

Jenže Západ nemá velkou chuť bránit návratu politiky vojenské agrese napadením suverénního státu, než aby jen rozšiřoval jakési černé listiny. Proč je například Gazprom stále jedním z hlavních sponzorů fotbalové Ligy Mistrů ? Nebo jsem nedávno četl rozhovor s jedním ze zpravodajců, který říkal, že kdyby chtěl svět Putina skutečně zasáhnout na bolavém místě, vzal by mu pořadatelství MS ve fotbale. Zní to divně ? Tento zpravodajec argumentoval tak, že i když samozřejmě Putin sankce jistým způsobem pocítí, poznají je na vlatní kůži především všichni ostatní. Ale Putin že je diktátor a ti se rádi vyhřívají ve světle reflektorů a pořadatelství MS jednoho z nejpopulárnějších sportů by ho zasáhlo daleko víc než nějaké sankce, ze kterých si až tolik nedělá.

I USA pochopily, že situace je vážnější než jindy a naaranžovaly projev ukrajinského prezidenta ve svém Kongresu, což je příležitost, které se světovým politikům zase tak často nedostává. Neudělaly to ale z nějaké snahy poctít danou osobu. Ostatně Porošenko ani žádnou poctu nezaslouží, ať už si o takové formě pocty můžeme myslet cokoliv. Udělaly to z čiré vypočítavosti. Rozhodly se zřejmě, že Ukrajině poskytnou "veškerou podporu kromě pomoci" a dovolit jejímu prezidentovi řečnit v Kongresu je to nejmenší, ale pořád lepší než se angažovat v rusko-ukrajinské válce víc než je nezbytně nutné.

A kde je ta novodobá studená válka a novoruské Česko ?

V předešlých článcích jsem psal o neokomunistickém Česku. Možná, že název "novoruské" odvozený od dění na Ukrajině a od názvu státu současné největší supervelmoci je aktuálnější, výstižnější. Proč Rusko nazývám současnou největší supervelmocí ? Síla netkví v tom, jak moderní armádu stát má, ale čeho s ní a svojí politikou může dosáhnout. USA a Západ obecně možná mají dokonalejší zbraně než Rusko, byť taky modernizovalo. Ale tyto technologie jim ve světě, kde jsou na prvním místě peníze, nejsou k ničemu. Rusko možná tak moderní armádu nemá a je to o něco víc spíš hrubá síla, ale dosáhne s ní čehokoliv si zamane, protože jak známo, kapitalista za dolary prodá i vlastní matku. Jinými slovy, pokud nebude Rusko vojensky ohrožovat země, které s ním obchodují, projde mu u nich i agrese vůči členovi NATO. Tento fakt začíná nabírat stále reálnějších obrysů. Ano, NATO je schopno plnit úkoly v Afghánistánu či Iráku. Dojde-li ale na lámání chleba v samotné Evropě, je bezzubé. Tím nechci říct, že by reakcí měla hned být válka NATO-Rusko. Jenže reakce NATO je prakticky nulová. A takové obranné alianci se Putin pouze vysměje.

A naši politici ? Dělají vše pro to, aby spolu s dalšími rozbíjeli jednotu Evropy už v základech. Prezident Zeman, kterému prezidentskou kampaň platili Rusové, teď na oplátku vykládá o "chřipce na Ukrajině" (zde) a o tom, že více než spojencům věří ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi. Takový prezident může být buď nevědomý hlupák nebo vědomý vlastizrádce. Tak jako tak Bůh s námi. Prostě to samé, co Klaus. Co se Rusku nedá upřít, je fakt, že manipulovat českými politiky umí mistrně. Ať už v důsledku toho, že je prostě podplatí, anebo toho, že z nich dlouhodobě dělá vlastní agenty. Ostatně není žádné tajemství, že mezi Klausovy přátele patří agenti KGB, resp. FSB. Další kapitolou je česká vláda, jejíž "zdrženlivé" názory na Ukrajinu jsou něčím přímo tragickým. Těžko říct, proč, ale skoro bych řekl, že je to jedno. Čestné místo si za vládu drží pouze KDU-ČSL. To je novoruské Česko. Někdy si cynicky říkám, že si skoro ani nic lepšího než "mráz z Kremlu" nezasloužíme.

Podle mě se už část Západu - tedy ti jednotlivci, kterým to už došlo - začala smiřovat s faktem návratu studené války. Politici zatím sice tvrdí, že "to nesmíme dopustit" a že "je třeba zabránit vzniku nové Železné opony". To vše se ale dá tvrdit tak dlouho dokud nebude evidentní, že k tomu už nedošlo. No a až ten okamžik nastane, pak s tím už stejně nikdo nic neudělá, budou tam jiní politici a ti vinu hodí na ty současné. Vždyť praktická politika je v jistém směru tak jednoduchá. A přesně v tomto okamžiku může dojít k bodu zlomu. Pokud se budeme my jako Česká republika soustavně naklánět více směrem na Východ než na Západ, pak v rozhodujícím okamžiku si Západ může říct, že výhody plynoucí z našeho členství v EU a NATO - a to jak pro nás, tak pro Západ - již nepřevažují nad výhodami a hodí nás přes palubu. Moderní studená válka již začala. Nebude stejná jako ta předchozí, kdy se vyhrožovalo jen a pouze jadernými zbraněmi a tím, kdo má kolik raket. Je to válka o vliv a o rozbití EU a NATO zevnitř, je to válka o suroviny a komodity a sem tam se asi bude i střílet jako třeba na Ukrajině. Ale především je to válka o veřejné mínění prostřednictvím dezinformačních kampaní v médiích a na internetu, protože ovládnout informace znamená ovládnout masy lidí neboť

ovládnout informované masy lidí je neproveditelné

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Netopil | sobota 27.9.2014 10:40 | karma článku: 14,34 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Jan Netopil

Zbraně pro Ukrajinu a Evropsko-ruská válka

Minsk II nepřinesl nic jiného než čas a prostor, během kterého Rusko doplnilo zbraně, munici a připravilo se na další část války. Minsk II neukázal nic jiného než strach a zbabělost evropských politiků říci natvrdo a přímo, o co ve skutečnosti jde.

16.2.2015 v 20:03 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1869x | Politika

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

Dvě důležitá jednání ve dvou městech o tom, zda dohodnout nespravedlivý mír nebo zda se zapojit do spravedlivé války. Pro ty, kteří mají rádi drobné zajímavosti, lze např. podotknout, že jména obou měst začínají na "M", že jednání se v obou případech účastnily čtyři představitelé (byť v Minsku jednala Francie a Německo rovněž jménem EU a vlastně i jménem NATO) nebo že jednání se v obou případech účastnili představitelé Francie a Německa, byť za jiných okolností.

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60 | Přečteno: 803x | Politika

Jan Netopil

Ruští studenti se omlouvají za napadení Ukrajiny

Jen sdílím odkaz. Tohle video dává světu mnohem více naděje než jakýkoliv kus papíru, který je ochoten podepsat jejich prezident, jenž nemá ve zvyku dodržovat dohody.

13.2.2015 v 15:56 | Karma: 20,54 | Přečteno: 1058x | Politika

Jan Netopil

Šílenec Putin & Český Rubikon svobody

Když jsem loni několikrát na svém blogu zmiňoval, že Putin chce návrat bipolárního světa studené války, restaurovat Sovětský Svaz a obnovit ruskou sféru vlivu ve střední a východní Evropě, byl jsem označován za šílence. Zde je odkaz na to, co ruský prezident čerstvě prohlásil a co se prakticky shoduje s tím, co jsem předpovídal. Říkám to proto, že tak jako tehdy mohly jisté představy vypadat šíleně a nyní se de facto naplňují, tak i dnes mohou zase jiné věci vypadat šíleně a do roka se mohou stát rovněž realitou.

8.2.2015 v 10:25 | Karma: 28,38 | Přečteno: 1180x | Politika

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

Od počátku konfliktu na Ukrajině je zřejmé, že Putin nikomu dobrovolně ustupovat nemíní a že je naopak odhodlán vzít si všechno, co mu svět dovolí si vzít. Princip konfliktu je navlas stejný jako s Hitlerem a jako s každým agresorem, který se urve ze řetězu a umíní si, že začne válkou dobývat svět.

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44 | Přečteno: 682x | Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik