Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbraně pro Ukrajinu a Evropsko-ruská válka

Minsk II nepřinesl nic jiného než čas a prostor, během kterého Rusko doplnilo zbraně, munici a připravilo se na další část války. Minsk II neukázal nic jiného než strach a zbabělost evropských politiků říci natvrdo a přímo, o co ve skutečnosti jde.

Vladimir Putin již několikrát prohlásil, že největší katastrofou 20.století byl rozpad Sovětského Svazu. Mluví přitom o století, ve kterém došlo ke dvěma světovým válkám a jedné studené, ve kterém byl svět svědkem holocaustu a vyhlazovacích koncentračních táborů v Německu a podobných táborů v Sovětském Svazu, v důsledku čehož zahynuly desítky milionů lidí. Ale pro Vladimira Putina je nejhorším faktem tohoto století skutečnost, že se rozpadl Sovětský Svaz. Co to o něm vypovídá ? Především to, že lidský život pro něho nemá absolutně žádnou cenu a že bude ochoten obětovat další miliony lidských životů jenom proto, aby Sovětský Svaz obnovil. Osobně je mu jedno, který stát napadne jako první a který jako druhý. Chronologii těchto útoků bude stavět pouze na tom, aby mu přinesly maximální možný zisk. A nebude mít problém ani napadnout členský stát NATO.

Angela Merkelová a Francoise Hollande se snažili vyjednat mír pro východní Ukrajinu. Snaha o mírové řešení jakéhokoliv konfliktu je chvályhodná, jenomže někdy kontraproduktivní. Vyjednávat mír mezi Ruskem a Ukrajinou totiž není totéž jako vyjednávat mír mezi znepřátelenými stranami konfliktu jakého jsme byli svědky např. v Jugoslávii. Tamní válka byla totiž poháněna obyčejnou hloupou nenávistí na obou stranách, jejichž výzbroj byla relativně stejná. Válka vyvolaná Vladimirem Putinem je ale válka jaderné velmoci a má jasné strategické cíle, od kterých neuhne i kdyby Putin během oné války podepsal třeba 60 minských dohod. A proti jaderné velmoci naopak stojí slabě vyzbrojená ukrajinská armáda, která proti Rusku nemá v dlouhodobějším horizontu šanci. Bude bojovat a bránit Ukrajinu do vyčerpání, ale nakonec podlehne.

Evropští politici jsou zbabělí, když nejsou ochotni říct nahlas, co je zřejmé. Totiž, že Vladimir Putin bude posouvat hranice své agrese dále na západ tak dlouho, dokud ho někdo nezastaví silou. Sám přece řekl, že se mu dnešní geopolitická mapa Evropy nelíbí a že ji chce změnit. A tak to dělá, protože ví, že zbabělí evropští politici mu v tom bránit nebudou. Možná EU sem tam zostří sankce. Možná Putin sem tam zajede na nějaké to mírové jednání s tím či oním evropským politikem, ale rozhodně ne proto, aby tam dohadoval mír. Putin o mír nestojí a to je důležité si uvědomit. Možná, že někteří evropští politici to již i vědí a jenom nemají odvahu pojmenovat věc pravým jménem. Ale to, zda to nevědí, či zda to vědí a mají strach to říct, je irelevantní. Putin totiž o tomto jejich strachu ví a dokud některý z evropských politiků neřekne natvrdo, oč běží, bude mít Putin navrch. Tedy řekněme nahlas, že válka Evropy s Ruskem je víc než pravděpodobná, protože až padne Ukrajina, budou stát ruské jednotky na slovenských hranicích. Možná, že Slovensko se anektovat nechá. Alespoň by to tak podle hloupých slov Roberta Fica někdy skoro mohlo i vypadat. Jsem ale hluboce přesvědčen, že např. Polsko nebo Litva zaujmou postoj zcela opačný a budou se bránit i v případě, že je jejich spojenci zradí.

Spousta lidí namítá, že zapojit se do války proti Rusku nyní znamená nechat se vtáhnout do cizího konfliktu. Jenže právě ve světle výše uvedeného je to hrubý omyl. Myslet si, že válka na Ukrajině je "cizí konflikt", je cesta do pekel. Mrtvých ale bude tím míň, čím dřív svět pochopí, že vyjednávat s Putinem je ztráta času a že jediné, čemu on rozumí, je síla a její demonstrace.

Angela Merkelová chtěla vyjednat mír a na kratičkou chvíli se jí to i podařilo. Ale byla to medvědí služba. Když někdo napadne suverénní stát tak jako Rusko napadlo Ukrajinu, je nemožné očekávat, že tento konflikt lze ukončit aniž by armáda agresora opustila neprávem obsazené území. A to zase nelze očekávat od jednání s Putinem. Je naprosto utopické, naivní či hloupé myslet si, že by svá vojska stáhl jen tak. Ostatně, proč by to dělal, když Evropa je z něho podělaná. Vyjednávat o míru ve formě, že se cizí armáda (tedy ruská) stáhne od linie dotyku a vlastní armáda (tedy ukrajinská) rovněž, je totálně absurdní. Jediné řešení je samozřejmě absolutní stažení ruských vojsk zpět na území Ruské federace.

A propos, Krym. V dohodě Minsk II není ani slovo o anektovaném Krymu. Takže anektovat cizí území už je zase dovoleno ? Takováto jednání jsou naprosto nepřijatelná, agresorovi dávají akorát čas na přeskupení vojenských pozic a doplnění zbraní a munice, ale hlavně - a to je zdaleka nejhorší - posilují jeho vědomí, že za pomoci síly a agrese je možné diktovat druhým svoje podmínky. Taková jednání NIKDY nemohou přinést mír. Snaha Francie a Německa byla jistě úporná, ale naprosto kontraproduktivní.

Evropská integrace měla za cíl vytvořit společenství států, které již NIKDY nedovolí, aby jeden evropský stát měnil vojenskou agresí hranice jiného evropského státu a diktoval mu jeho zahraniční a obrannou politiku. Pakliže EU toto dovolí, popře tím smysl své existence. A možná, že pak se EU rozpadne přesně tak jak si Vladimir Putin přeje. Evropa pak bude stejně slabá jako byla před vznikem Evropských společenství a Putin bude mít bránu do Evropy otevřenou dokořán.

Za 5 dní, tedy 21.2.2015, to bude přesně 25 let, kdy Václav Havel promluvil v Kongresu USA a řekl mimo jiné:

"Chcete nám pomoci ? Pomozte Sovětskému Svazu"

A teprve nyní, po oněch 25 letech, se naplno ukazuje, jak hluboká pravda se v jeho prorockých slovech skrývala. Havel měl zase pravdu. Ale to není žádné překvapení.

Svět na počátku 21.století odmítl pomoct Ukrajině a Viktor Janukovyč otočil kormidlem směr Moskva. Tohle jsou důsledky. Již rok trvající válka na Ukrajině a velmi vysoké riziko celoevropského konfliktu. V tomto století svět odmítl Ukrajině pomoc již jedenkrát a nyní má šanci to napravit, začne-li Ukrajinu zásobovat zbraněmi. Pokud svět odmítne pomoci Ukrajině i napodruhé, bude to mít fatální následky nejen pro Ukrajinu, ale i pro celou Evropu.

Proto by se měla Evropa sjednotit a začít Ukrajinu zásobovat zbraněmi. Je lepší použít je na ukrajinském území než na svém vlastním. Je třeba mít na paměti, že Putin rozumí jen síle.

Autor: Jan Netopil | pondělí 16.2.2015 20:03 | karma článku: 29,75 | přečteno: 1869x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

Dvě důležitá jednání ve dvou městech o tom, zda dohodnout nespravedlivý mír nebo zda se zapojit do spravedlivé války. Pro ty, kteří mají rádi drobné zajímavosti, lze např. podotknout, že jména obou měst začínají na "M", že jednání se v obou případech účastnily čtyři představitelé (byť v Minsku jednala Francie a Německo rovněž jménem EU a vlastně i jménem NATO) nebo že jednání se v obou případech účastnili představitelé Francie a Německa, byť za jiných okolností.

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60 | Přečteno: 803x | Politika

Jan Netopil

Ruští studenti se omlouvají za napadení Ukrajiny

Jen sdílím odkaz. Tohle video dává světu mnohem více naděje než jakýkoliv kus papíru, který je ochoten podepsat jejich prezident, jenž nemá ve zvyku dodržovat dohody.

13.2.2015 v 15:56 | Karma: 20,54 | Přečteno: 1058x | Politika

Jan Netopil

Šílenec Putin & Český Rubikon svobody

Když jsem loni několikrát na svém blogu zmiňoval, že Putin chce návrat bipolárního světa studené války, restaurovat Sovětský Svaz a obnovit ruskou sféru vlivu ve střední a východní Evropě, byl jsem označován za šílence. Zde je odkaz na to, co ruský prezident čerstvě prohlásil a co se prakticky shoduje s tím, co jsem předpovídal. Říkám to proto, že tak jako tehdy mohly jisté představy vypadat šíleně a nyní se de facto naplňují, tak i dnes mohou zase jiné věci vypadat šíleně a do roka se mohou stát rovněž realitou.

8.2.2015 v 10:25 | Karma: 28,38 | Přečteno: 1180x | Politika

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

Od počátku konfliktu na Ukrajině je zřejmé, že Putin nikomu dobrovolně ustupovat nemíní a že je naopak odhodlán vzít si všechno, co mu svět dovolí si vzít. Princip konfliktu je navlas stejný jako s Hitlerem a jako s každým agresorem, který se urve ze řetězu a umíní si, že začne válkou dobývat svět.

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44 | Přečteno: 682x | Politika

Jan Netopil

Nezodpovědná Evropa a začátek konce rusko-ukrajinské války

V předchozím článku jsem kritizoval nezodpovědné chování Evropy stran vojenského vpádu Ruska na Ukrajinu. A dnes jsme si mohli přečíst, že Alexandr Zacharčenko, tedy loutkový velitel tzv. separatistů, oznámil, že "začala ofenziva na jihoukrajinský Mariupol".

24.1.2015 v 19:30 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Hnědá voda z polí zalila ulice. Blížejov na Domažlicku znovu zasáhla povodeň

27. června 2024  17:01

Obec Blížejov na Domažlicku dnes opět zasáhla blesková povodeň. Hnědá voda se tu valila obcí z...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:57

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

V Rusku soudí „čeljabinského maniaka“. Dívku věznil a znásilňoval čtrnáct let

27. června 2024  16:49

Soud v Čeljabinsku na Urale vyslechl dívku, kterou místní muž 14 let držel v zajetí a znásilňoval....

U Bříství na D11 prorazil kamion svodidla a skončil ve svahu. Omezil dopravu

27. června 2024  11:11,  aktualizováno  16:27

Na D11 mezi obcí Mochov a Bříství havaroval kamion. Prorazil svodidla, zároveň u něj došlo k úniku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik