Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hloupá a nepoučitelná Evropa

Ruští separatisté pod diktátem Kremlu dobyli donbaské letiště a chtějí postupovat dále na Západ. Podle Evropy se Ukrajina musí ubránit sama a já marně vzpomínám, kdy se Evropa naposledy více mýlila.

Dokud Evropa nereagovala na ruské agresorské výpady vůči Gruzii a byla jí lhostejná situace v Moldávii, byla to chyba, ale nebyla klíčová. Současný postoj evropských politiků vůči rusko-ukrajinské válce je ale drsně alibistický a pro Evropu extrémně nebezpečný. Proč evropští politici nic nedělají ? Myslím, že jsou dva důvody, které se navzájem doplňují. Někteří politici jsou natolik hloupí, že závažnost situace nechápou ani když jim to někdo řekne. Tedy pokud vůbec mají, kdo by jim to řekl. Nebo závažnost situace znají, ale nechtějí nic dělat, protože mají strach nebo protože nechtějí přijít o voliče kvůli příštím volbám.

Evropa tvrdí, že Ukrajina by se měla bránit sama. To je samozřejmě naprosto správný názor. Evropa Ukrajině rovněž slibuje finanční pomoc pod podmínkou provedení reforem na Ukrajině kvůli vysoké míře korupce. I to je naprosto správný přístup. To vše je ale naprosto správný přístup pouze za normální situace. Současná situace ovšem není normální ani trochu. Ukrajina vede válku a vede válku nejen za to, aby ubránila svoje území. Vede válku rovněž za mír v Evropě. A Evropa není nijak zvlášť ochotná jí s tím pomoct. Na to se hodí slovy Sira Humpreyho Applebyho ze seriálu Jistě, pane ministře:

"A v poslední fázi jim řekneme, že jsme s tím sice něco dělat mohli, ale teď už je pozdě."

Evropě dojde, že měla dělat více a že nešlo jen o Ukrajinu, teprve tehdy, až se vojáci Ruské federace ocitnou na hranicích Ukrajiny se Slovenskem. Pak už ale bude pozdě. Zemře daleko více lidí, bude to stát daleko více peněz a vysoce se tím vyostří již tak zhoršená bezpečnostní situace v Evropě.

Rusko neustále oficiálně tvrdí, že nikomu zbraně nedodává a nikoho nepodporuje. Vzal bych pana Putina za slovo a poslal na Ukrajinu jednotky NATO na potlačení teroristů. Podle Ruska jsou to přece jen místní vzbouřenci, které Kreml nemá pod kontrolou, takže panu Putinovi může být jedno, jakým způsobem Ukrajina potlačí místní protistátní ozbrojené povstání. Pan Putin by to v Rusku jistě udělal taky, že ? Ostatně, všichni si pamatujeme Čečensko.

Tvrdit, že pomoc a podpora Ukrajiny jsou podmíněné jejími reformami, je v této situaci jen velmi chytrá výmluva na to, aby Evropa mohla Ukrajině - a opět si vypůjčím repliku Sira Humpreyho -

"poskytnout veškerou podporu kromě pomoci".

Smutné je na tom jenom to, že Evropa tím poškozuje sama sebe. Reformy na Ukrajině by samozřejmě probíhat a proběhnout měly, ale Evropa nemá čas, až je někdo začne realizovat. Pokud vůbec, že.

Osobně tipuji, že v nejlepším případě vznikne na východě Ukrajiny územní celek propojující Luhansk, Doněck a Krym. Ukrajina toto území neudrží a její hlavní starostí se v nejbližší době stane to, aby ruská armáda nepostupovala směrem ke Kyjevu.

Smutný to obrázek Evropy. Chceme si žít jako prasata v žitě, ale něco pro to udělat, to se nám nechce. To ovšem není chyba jen politiků v evropském parlamentu, v EK a politiků jednotlivých členských států EU. To je chyba i nás ostatních, kteří si myslíme, že když válka probíhá na území Ukrajiny, tak že se nás netýká.

Pomalu si říkám, že si ty Rusy na slovensko-ukrajinských hranicích skoro zasloužíme.

Autor: Jan Netopil | pátek 23.1.2015 21:37 | karma článku: 20,95 | přečteno: 1194x
  • Další články autora

Jan Netopil

Zbraně pro Ukrajinu a Evropsko-ruská válka

Minsk II nepřinesl nic jiného než čas a prostor, během kterého Rusko doplnilo zbraně, munici a připravilo se na další část války. Minsk II neukázal nic jiného než strach a zbabělost evropských politiků říci natvrdo a přímo, o co ve skutečnosti jde.

16.2.2015 v 20:03 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1869x | Politika

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

Dvě důležitá jednání ve dvou městech o tom, zda dohodnout nespravedlivý mír nebo zda se zapojit do spravedlivé války. Pro ty, kteří mají rádi drobné zajímavosti, lze např. podotknout, že jména obou měst začínají na "M", že jednání se v obou případech účastnily čtyři představitelé (byť v Minsku jednala Francie a Německo rovněž jménem EU a vlastně i jménem NATO) nebo že jednání se v obou případech účastnili představitelé Francie a Německa, byť za jiných okolností.

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60 | Přečteno: 803x | Politika

Jan Netopil

Ruští studenti se omlouvají za napadení Ukrajiny

Jen sdílím odkaz. Tohle video dává světu mnohem více naděje než jakýkoliv kus papíru, který je ochoten podepsat jejich prezident, jenž nemá ve zvyku dodržovat dohody.

13.2.2015 v 15:56 | Karma: 20,54 | Přečteno: 1058x | Politika

Jan Netopil

Šílenec Putin & Český Rubikon svobody

Když jsem loni několikrát na svém blogu zmiňoval, že Putin chce návrat bipolárního světa studené války, restaurovat Sovětský Svaz a obnovit ruskou sféru vlivu ve střední a východní Evropě, byl jsem označován za šílence. Zde je odkaz na to, co ruský prezident čerstvě prohlásil a co se prakticky shoduje s tím, co jsem předpovídal. Říkám to proto, že tak jako tehdy mohly jisté představy vypadat šíleně a nyní se de facto naplňují, tak i dnes mohou zase jiné věci vypadat šíleně a do roka se mohou stát rovněž realitou.

8.2.2015 v 10:25 | Karma: 28,38 | Přečteno: 1180x | Politika

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

Od počátku konfliktu na Ukrajině je zřejmé, že Putin nikomu dobrovolně ustupovat nemíní a že je naopak odhodlán vzít si všechno, co mu svět dovolí si vzít. Princip konfliktu je navlas stejný jako s Hitlerem a jako s každým agresorem, který se urve ze řetězu a umíní si, že začne válkou dobývat svět.

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44 | Přečteno: 682x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik