Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ano přímé volbě prezidenta, ano přímé demokracii

Rád si z času na čas přečtu komentář Martina Fendrycha a nezřídka s ním víceméně i souhlasím. Nebo jinak řečeno, pan Fendrych dokáže často velmi přesně vyjádřit mé pocity a názory. Tentokrát s ním ovšem musím v jedné zásadní věci značně nesouhlasit, byť v ostatních s ním opět víceméně souhlasím. Zde je odkaz na jeho komentář.

Týká se to prezidenta a jeho přímé volby. Ke schůzce Sobotky se Zemanem, která se měla týkat české zahraniční politiky, pan Fendrych poznamenává mimo jiné následující:

"Dopadla přesně tak, jak se čekalo – se Zemanem nikdo nehne. Dělá si a bude si dělat i nadále jen to, co chce. Sklízíme důsledek přímé volby prezidenta a..."

Sklízíme prý důsledek přímé volby prezidenta. A pan Fendrych není první, kdo s tímto tvrzením přichází. Podobný názor jsem slyšel např. již od pana Pitharta a dalších. Názor, že Zemanovo chování, které se dá klidně označit za chování člověka urvaného ze řetězu či za chování člověka vydíraného Kremlem či za chování člověka, který přišel o veškerou soudnost, že toto chování je důsledkem přímé volby, je podle mě názor nejen zcela chybný, ale současně také krajně nebezpečný.

Proč chybný ? Chybný proto, že vykonává-li nějaký člověk funkci prezidenta a je odhodlán v ní za každou cenu prosazovat určitou politiku navzdory tomu, co tím vyvolá, pak je tato skutečnost absolutně nezávislá na tom, jak byl tento člověk do funkce prezidenta zvolen. Nebo si snad někdo myslí, že kdyby byl Zeman zvolen parlamentem, že by se jenom kvůli tomu choval jinak ? Řekl bych dokonce právě naopak. To by bylo možná ještě horší. V přímé volbě lze sice vést špinavou kampaň, slibovat, co nesplním, lhát a pak se všem vysmát, ale v konečné fázi o tom prezidentovi rozhoduje několik milionů voličů. Ale koupit za pár milionů několik poslanců či senátorů je naproti tomu hračka jak nám ukázala Klausova klika, když pro něho kupovala hlasy. Způsob volby hlavy státu nemá s politikou, kterou zvolený prezident provádí, žádnou souvislost. Podle mě jde pouze o iluzi, kterou chceme sami sobě namluvit, že jsme lepší než ve skutečnosti jsme. Nechceme si připustit, že jsme natolik tupí, že si prostě můžeme zvolit za prezidenta někoho, kdo je ve své podstatě nedemokrat, komunista a přisluhovač Moskvy. Ale taková je realita.

A nejen, že si to nechceme připustit, ještě navíc si chceme nalhat, že situace s prezidentem je jenom důsledek špatných zákonů. Ale takovéto lhaní si do kapsy je nejen chybné, ale navíc nebezpečné. Odvádí nás totiž od podstaty problému. Problémem totiž není přímá volba prezidenta, ale naše demokratická nezralost a strach ze zodpovědnosti. My Češi, když vidíme problém, chceme se ho zbavit nebo ho hodit na někoho jiného, ale nechceme ho řešit. Tím, že budeme neustále měnit zákony, budeme řešení problému jen odsouvat. Skutečným řešením je postavit se tomu čelem a naopak přinést do našeho systému více přímé demokracie a nevyhýbat se zodpovědnosti.

V politice je to v jistém smyslu podobné jako ve sportu. Např. česká fotbalová reprezentace. Ještě nedávno na tom byla velmi mizerně. Nejen, že neměla výsledky, ale nedalo se na to ani koukat. Když to opravdu hodně zjednoduším, byl problém stejný jako v politice se Zemanem. Taktikou nebyl útok, ale zbabělá obrana a čekání na to, jestli to náhodou neubráníme a soupeř současně neudělá hrubku, ze které mu dáme jeden gól, abychom vyhráli 1:0. Typický český přístup. Bránit, bránit, bránit, ale nesnažit se nic vytvořit. Změnil se trenérský tým, změnila se taktika, fotbalisti začali útočit, začali střílet branky, začali vyhrávat a je z nich respektovaný fotbalový tým. Jak jednoduché, že ? Nejsem žádný odborník na fotbal, jsem jen fanoušek, ale princip, ten je stejný ať se jedná o fotbal, politiku či o cokoliv jiného.

Takže jak dosáhnout toho, aby příští prezident nebyl takový tragéd ? Řešení je jednoduché, ale není realizovatelné hned, teď nebo příští rok. Řešení vidím v posílení přímé demokracie, v tom chodit k volbám, v tom zajímat se o politické dění a když ne pravidelně, tak aspoň někdy a v tom dávat politikům na vědomí, že jsou pod naší kontrolou. Zajímat se o politiku jenom v době kampaní vede k ukvapeným závěrům a chybným rozhodnutím a žádná legislativa to za nás neudělá, pokud toto nebudeme dělat sami. Demokracie nerovná se zákony o demokracii. Demokracie rovná se občanská společnost, která dá těmto zákonům náplň.

Přímá volba prezidenta nebyla chyba, ale krok správným směrem a další kroky k posílení přímé demokracie by měly následovat.

Autor: Jan Netopil | pátek 12.12.2014 19:19 | karma článku: 11,87 | přečteno: 432x
  • Další články autora

Jan Netopil

Zbraně pro Ukrajinu a Evropsko-ruská válka

Minsk II nepřinesl nic jiného než čas a prostor, během kterého Rusko doplnilo zbraně, munici a připravilo se na další část války. Minsk II neukázal nic jiného než strach a zbabělost evropských politiků říci natvrdo a přímo, o co ve skutečnosti jde.

16.2.2015 v 20:03 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1869x | Politika

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

Dvě důležitá jednání ve dvou městech o tom, zda dohodnout nespravedlivý mír nebo zda se zapojit do spravedlivé války. Pro ty, kteří mají rádi drobné zajímavosti, lze např. podotknout, že jména obou měst začínají na "M", že jednání se v obou případech účastnily čtyři představitelé (byť v Minsku jednala Francie a Německo rovněž jménem EU a vlastně i jménem NATO) nebo že jednání se v obou případech účastnili představitelé Francie a Německa, byť za jiných okolností.

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60 | Přečteno: 803x | Politika

Jan Netopil

Ruští studenti se omlouvají za napadení Ukrajiny

Jen sdílím odkaz. Tohle video dává světu mnohem více naděje než jakýkoliv kus papíru, který je ochoten podepsat jejich prezident, jenž nemá ve zvyku dodržovat dohody.

13.2.2015 v 15:56 | Karma: 20,54 | Přečteno: 1058x | Politika

Jan Netopil

Šílenec Putin & Český Rubikon svobody

Když jsem loni několikrát na svém blogu zmiňoval, že Putin chce návrat bipolárního světa studené války, restaurovat Sovětský Svaz a obnovit ruskou sféru vlivu ve střední a východní Evropě, byl jsem označován za šílence. Zde je odkaz na to, co ruský prezident čerstvě prohlásil a co se prakticky shoduje s tím, co jsem předpovídal. Říkám to proto, že tak jako tehdy mohly jisté představy vypadat šíleně a nyní se de facto naplňují, tak i dnes mohou zase jiné věci vypadat šíleně a do roka se mohou stát rovněž realitou.

8.2.2015 v 10:25 | Karma: 28,38 | Přečteno: 1180x | Politika

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

Od počátku konfliktu na Ukrajině je zřejmé, že Putin nikomu dobrovolně ustupovat nemíní a že je naopak odhodlán vzít si všechno, co mu svět dovolí si vzít. Princip konfliktu je navlas stejný jako s Hitlerem a jako s každým agresorem, který se urve ze řetězu a umíní si, že začne válkou dobývat svět.

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44 | Přečteno: 682x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

30. dubna 2024

Vysíláme Poslankyně a nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix chce zjednodušit rozvody. Spolu s ministerstvem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik