Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za utýrání stovek zvířat podmínku?

Nedávno byl vynesen rozsudek v kauze týrání ovcí na biofarmě v Bělči nad Orlicí. Miloš Švec na své ekofarmě utýral přibližně 350 ovcí, když jim nezajistil dostatek potravy, vody a veterinární péči (http://hradec.idnes.cz/tyrani-ovci-v-belci-nad-orlici-d2v-/hradec-zpravy.aspx?c=A140902_130710_hradec-zpravy_pos).

Člověk by od ekologické farmy očekával trošku jiný přístup ke zvířatům, navíc od zemědělce, který v minulosti dosáhl na dotace z Evropské unie. V tomto případě je však pravda jinde. Ovce ani jejich mláďata neměly přístup na pastvu, byly zavřené v omezeném bahnitém výběhu, kde pily močůvku. Neměly k dispozici podestýlku ani přístřešek a ve slunečných, deštivých či mrazivých dnech se neměly kam schovat. Podle policie zde ovce přiváděly na svět jehňata, která po porodu v otřesných podmínkách umírala doslova před zraky kolemjdoucích. Dlouhé měsíce umírala dospělá zvířata po desítkách týdně a živé ovce byly nuceny žít s těly umírajících či dokonce rozkládajících se zvířat.

A trest? Na první pohled by se možná zdálo, že chování k tak velkému množství zvířat a jejich mláďat bylo v tomto případě tak otřesné a neospravedlnitelné, že padne odpovídající verdikt. Pokud ale někdo čekal spravedlivý trest, byl, stejně jako já, velmi zklamán. Trest jeden a půl roku vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tři roky a pouze tříletý zákaz chovu – to je neskutečný výsměch nejen pro všechna zvířata, ale pro celou naši společnost, o které tento verdikt utváří zcela jasný (a ne příliš lichotivý) obraz. Politici navíc již dříve mnohokrát slibovali, že se zasadí o důslednější trestání podobných činů. Stále se ovšem nic neděje.

 

Přístup veterinární správy a policie k celé této záležitosti byl již od začátku přinejmenším zarážející. Prvotní upozornění sousedů na nevhodné podmínky v chovu veterinární správa zcela ignorovala. Jen díky aktivním a nelhostejným sousedům, kteří následně podali písemný podnět, veterinární správa už „nějak“ reagovat musela. Chovatele předem upozornila, že se k němu chystá na kontrolu a poskytla mu dostatek času na to, aby se mohl připravit – v tomto případě zbavit mrtvých těl a zahladit stopy. K naprosté ironii osudu navíc odklízení a zahrabávání ovcí do hnoje na vlastní oči viděla podle slov svědků i samotná zaměstnankyně veterinární správy, když ten den projížděla okolo farmy. Byla však mimo službu, a proto nemohla zasáhnout (!). Optimistický předpoklad, že by zbylá živá zvířata měla být odebrána do bezpečí, kde by o ně bylo řádně postaráno, se také nenaplnil.

Konečný rozsudek nakonec padl za utýrání pouhých 14 zvířat, což je minimálně o 25krát méně ovcí, než odpovídalo skutečnosti. Alespoň doufejme, protože na farmě se nachází i jiná zvířata a podle svědků se s péčí o ně pan Švec také rozhodně nepřetrhne.

Nehoráznost celého případu dovršil Švecův obhájce, který sám připustil, že k týrání došlo, ale vzhledem k tomu, že se tak nedělo na místě veřejném nebo veřejnosti přístupném, veřejnost podle jeho slov nemohla týrání vnímat, a proto jakoby k žádnému týrání ani nedošlo.

Lidé, kteří se dopustí týrání zvířat v tak velkém rozsahu, jako v tomto případě, by měli dostat doživotní zákaz chovu jakýchkoli zvířat a za zvážení by možná stálo i důkladné vyšetření, zda takoví jedinci nejsou nebezpeční rovněž i pro lidskou společnost . Trestní zákon stanoví, že kdo způsobí většímu počtu zvířat trvalé následky na zdraví nebo smrt tím, že z hrubé nedbalosti zanedbá potřebnou péči o ně, bude potrestán až odnětím svobody na dvě léta. Těžko si lze představit případ, který by lépe odpovídal této definici.

 

 

Můžeme si klást otázku, zda padl tak směšně nízký trest, protože se jednalo „pouze“ o „hospodářská“ zvířata, která jsou bohužel mnohými považována za méněcenná. Kdyby někdo trýznivým způsobem utýral přes 350 psů, byl by přístup okolí, veterinární správy, policie, soudu a potažmo celé veřejnosti podobný? Nerozumím tomu, proč nedokáže naše společnost důsledně chránit slabší. A pokud ano, proč jen ty vyvolené?

Jakou hrůzu by člověk musel zvířeti provést, aby ho naše soudy poslaly do vězení?

 

Kateřina Sapíková

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | neděle 9.11.2014 17:25 | karma článku: 18,42 | přečteno: 817x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik