Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohodové Vánoce s chutí a bez výčitek

Vánoční svátky jsou tradičně označovány jako období klidu, míru a pohody. Všichni však dobře víme, že to v reálném životě není vždycky tak úplně pravda. Shon, příprava velkého množství jídel a cukroví, shánění dárků a mnohé další činnosti nám mohou sváteční pohodu často pěkně znepříjemnit. Mnozí se také obávají nadbytečných kil, které jim váha po vánočních dobrotách nemilosrdně ukáže či zdravotních problémů, které s sebou konzumace velkého množství živočišných potravin přináší. Dárky Vašim blízkým za Vás sice nekoupíme, ale pokusíme se Vám nabídnout alespoň několik tipů, jak výborně můžete i o Vánocích uspokojit své chutě naprosto bez výčitek, a to jak vůči svému tělu, tak i vůči zvířatům, na které bychom neměli ani v tomto svátečním období zapomínat. Pokud chceme, aby byly naše Vánoce pohodové a radostné, dopřejme to i ostatním tvorům. Pojďte se s námi přesvědčit, jak může být veganská strava skvělá i o Vánocích!

Kateřina Sapíková

Současné štědrovečerní menu se velmi liší od toho, na kterém si dříve pochutnávali naši předkové. Jídlo bylo bezmasé, přičemž typickým a hlavním pokrmem štědrovečerní tabule byl kuba, a to hned na několik způsobů (např. houbový, černý, staročeský). Kromě kuby mívali lidé např. také hrachovou polévku, jablkový závin a muziku, tj. uvařené křížaly (usušená jablka), sušené hrušky a švestky. Tradičně se také na Vánoce držel půst. Naproti tomu v dnešní době je vánoční období úzce spojeno s přejídáním, kdy se rodiny krmí smaženými kapry, řízky, majonézovým salátem a cukrovím. Avšak lékaři, kteří mají o vánočních svátcích pohotovost, z této “tradice” příliš radost nemají, neboť tolik akutních žlučníkových záchvatů, zažívacích problémů a infarktů nemají v žádném jiném ročním období.

V dřívějších dobách představoval kapr pouze potravu pro chudé a na štědrovečerní stůl se k nám dostal  díky vzmáhajícímu se  rybníkářství a také díky tomu, že jeho cena začala být přiměřená ekonomickým možnostem veřejnosti. Vánoční kapr se tak začal rychle ujímat a postupně se z něj stal “zvyk”, který nadobro zničil regionální rozmanitost české vánoční kuchyně. Spousta lidí se proto každoročně těší na “tradiční” štědrovečerní večeři, pro kterou je dnes typická rybí chuť a bramborový salát. Někdo však může z pochopitelných důvodů pociťovat soucit s kapry, kteří prožívají již od začátku září několikaměsíční nemalé utrpení, aby byli kvůli našim svátkům klidu a míru zabiti. Ačkoli o tom mnozí lidé pochybují, ryby jsou inteligentní stvoření. Mají dobrou paměť a učí se zkušenostmi. Jsou schopny rozeznávat příslušníky svého hejna. Říká se, že každá jednotlivá ryba má přitom svůj specifický charakter – některé ryby jsou smělé a zvědavé, jiné zase spíše pasivní a opatrné. Kapři se v přirozeném prostředí se mohou dožít až 45 let. Jejich smysly jsou velmi dobře vyvinuté. Výborně slyší, mají široké pole vidění a jejich zrak dohlédne i nad hladinu. Jsou schopni zachytit velké množství podnětů, reagují na sebemenší vibrace a mohou tak rychle rozeznat nebezpečí. Je velmi zajímavé, že dokážou vnímat chuť potravy povrchem svého těla, aniž by ji měli v ústech. Je docela děsivé si představit, jak se asi cítí kapři, namačkaní v přeplněné kádi, když ochutnávají krev ostatních ryb či dokonce svou. Odborníky bylo již dávno dokázáno, že i ryby dokážou cítit strach a prožívat bolest. Pokud Vám není toto zbytečné utrpení lhostejné, zkuste recept, který je výbornou alternativou kapra. K němu můžete vyzkoušet zdravý a lehký bramborový salát, který je vhodný v případě, že si chcete pochutnat, aniž byste svému tělu a zažívání zbytečně ubližovali klasickou těžkou majonézou.

Už jste slyšeli o tom, jak mohou být vánočka či vánoční cukroví lahodné i bez použití vajíček či kravského mléka? V současné době je na našem trhu nepřeberné množství mlék, která neublíží ani Vašemu zdraví, ani žádnému zvířeti. Vybrat si přitom můžete z obrovského počtu rostlinných mlék a vyzkoušet tak velkou spoustu různých chutí. Mandlové, kokosové, sójové, rýžové či jiné druhy rostlinných mlék jsou skvělým pomocníkem v kuchyni nejen pro ty, co trpí laktózovou intolerancí. Rostlinná mléka regulují zažívání, jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek a jsou navíc často obohaceny i o další hodnotné látky. Vyhnout se můžete také typickému máslu, plného cholesterolu. Věděli jste, že ze získaných tuků z másla přijme naše tělo 100 % kalorií?  Výbornou náhražkou je např. máslo Alsan-S, které je k dostání téměř v každé prodejně se zdravou výživou. Ačkoli je 100 % rostlinné, nemusíte se obávat nepříjemné pachuti, která je pro margaríny typická. Chtěli byste letos zkusit upéct zdravější vánoční cukroví, po kterém se nebudete cítit tak plní, jako po klasickém cukroví? Pokud ano, určitě vyzkoušejte například čokoládové pusinky s pařížským krémem, rumové kuličky či typické vanilkové rohlíčky. Štědrý den si spousta z nás nedokáže představit bez sladké vánočky, která provoní celý byt. Za vyzkoušení jistě stojí tato skvělá domácí vánočka s mandlemi.

Pokud jste zvyklí si na první svátek vánoční dát kačenu s knedlíkem a zelím, ochutnejte mnohem zdravější alternativu- knedlo- zelo- sójové výpečky, která je výborná nejen po chuťové stránce, ale rovněž nezatíží Váš žaludek ani Vaše svědomí.

Nepodporujme zbytečné utrpení. Místo toho si pod stromeček nadělme pevné zdraví a hřejivý pocit na duši, že jsme i ostatním tvorům dopřáli v tomto ročním období klidně a pohodově strávené chvíle. 

Krásné prožití vánočních svátků, vše nejlepší do nového roku a dobrou chuť Vám přeje NESEHNUTÍ.

Kateřina Sapíková

UŽITEČNÉ ODKAZY

http://soucitne.cz/ingredience/vanoce
http://www.vegan-fighter.com/vyziva/veganske-vanocni-cukrovi.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 20.12.2013 9:15 | karma článku: 6,70 | přečteno: 305x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik