Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měla by být lidská práva během porodu jiná v Haagu než v Česku

Kdybych měla informace pouze z posledních tří týdnů a o téma se dlouhodobě nezajímala, tak by má odpověď byla jednoduchá a jasná, ANO. Proč si to ale nemyslím, to se Vám právě pokusím vysvětlit.

Posledního května a prvního června jsme se zúčastnily spolu s právničkou Ligy lidských práv Zuzanou Candigiotou mezinárodní konference v Haagu na téma Lidská práva při porodu (Human Rights in Childbirth), podotýkám, že jsme z České republiky byly jediné. Konference, které se zúčastnilo okolo 300 porodních asistentek, lékařů a lékařek, dul, aktivistek a matek z celého světa, se celé dva dny opravdu soustředila na to, jaká práva má při porodu žena, dítě, otec,  zdravotnický personál a hlavně jak jsou tato práva v té které zemi dodržována v praxi.

Celou konferenci zahájil panel, který se věnoval rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ( Ternovzsky vs. Hungary), tedy rozsudku, který potvrdil právo ženy na volbu místa a způsobu porodu. V tomto duchu, tedy že žena má právo při porodu rozhodovat nejen o svém těle a zdraví, ale také o tom, kde chce tento čas strávit a s kým, se odehrával celý zbytek konference.

Tento svobodný způsob porodní péče byl ještě podporován především holandskými porodními asistentkami, lékaři a lékařkami, které jsou zvyklé na to, že přibližně 20% žen v Holandsku rodí doma se svou porodní asistentkou. Jejich debata se spíše zaměřovala na detaily následné péče, tedy jak eliminovat rizika při případném převozu z domu do porodnice z důvodů komplikací při porodu nebo po něm. Debaty během panelů, ve veřejné diskuzi, či v kuloárech byly vedeny velice slušným, milým a různost názorů respektujícím způsobem.

Jak mě pak ale zase a znovu překvapilo, když jsem byla okamžitě po příjezdu bombardována zprávami z médií, ale i soukromého mailing listu pracovní skupiny k porodnictví při České ženské lobby, kterého jsem členkou, o tom, jak probíhají tolik očekávané debaty mezi lékaři (ano většinou pouze muži), porodními asistentkami v rámci pracovní skupiny k tomu zřízené na Ministerstvu zdravotnictví. Zprávy jsou to smutné, trochu nepříjemné a hlavně téměř stále stejné.

Čeští gynekologové a porodníci (tedy především jejich mužští zástupci v pracovní skupině) nerespektují zahraniční studie o srovnatelné bezpečnosti porodu mimo zdravotnické zařízení, neslyší na argumenty a doporučení Světové zdravotnické organizace pro to, že porodní asistentka je primární poskytovatelkou péče o zdravou těhotnou a rodící ženu a její dítě ať už je to kdekoli. Dokonce to vypadá, že je ani nevzrušuje již zmíněný rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, který mimo jiné také znamená, že stát je ženám povinen toto právo zajistit. Jako by úplně zapomněli, k čemu byla tato skupina na ministerstvu zřízena, tedy aby společně nastavila pravidla pro porodní asistentky, jejich práci a onu svobodnou volbu místa a způsobu porodu pro ženy.

Z první schůzky lékaři ostentativně odešli, na druhou schůzku raději už ani nepřišli. Připadá vám to jako snaha o domluvu? Milá, příjemná a konstruktivní debata?

V médiích se objevilo, že po druhé schůzce se skupina dohodla na tom, že přes prázdniny Ministerstvo zdravotnictví připraví návrh na vznik a podmínky provozu porodních domů, které by mohly znamenat onu dohodu. Pomineme-li skutečnost, že porodními domy je v této souvislosti nazývána část porodnice, kde péči poskytují porodní asistentky, tedy ne samostatné zařízení porodních asistentek, jak je tomu na západě, můžeme jen doufat, že až se na zářijovou schůzku pracovní skupiny lékaři opět dostaví, nerozdrtí již tak křehký nástin toho, že lidská práva u nás a v Haagu by přece jen mohla být jednou stejná…

 

                                                                                                            Zora Javorská

Koordinátorka projektu Systémová změna v českém porodnictví

Autor: NESEHNUTÍ | úterý 19.6.2012 18:06 | karma článku: 14,79 | přečteno: 1596x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Zasáhnout Rusko tam, kde ho to bolí. Ukrajina utahuje smyčku kolem Krymu

1. června 2024  13:14

Sledujeme online Ukrajina stále více komplikuje ruskou snahu udržet se zuby nehty na anektovaném Krymu. Pokračuje v...

KOMENTÁŘ: Od holubice k jestřábovi. Z Macrona se stává vojenský stratég

1. června 2024

Premium Postihlo to i jiné francouzské prezidenty. Když jim začali salutovat armádní generálové, náhle...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1224x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik