Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co nás v Brně čeká a (ne)mine?

Málokdo si čte volební programy politických stran a hnutí. Případný čtenář by si však mohl uvědomit, kdo vytvořil primátorskou kalkulačku pro Brno (otázky v ní se nápadně podobají jednomu volebnímu programu). Nám to nedalo a u všech sedmnácti subjektů kandidujících do komunálních voleb v Brně jsme detailně prostudovali volební programy. Zaměřili jsme se na témata, kterým se dlouhodobě věnujeme a která ve společnosti rezonují.

    Překvapilo nás, že řada kandidátů volební program pro Brno vůbec nemá (A co Brno?, Antibursík, Konzervativní strana). A co Brno má sice jen systém otázek a odpovědí, ale pro účely tohoto článku je chápeme jako zdroj informací o programu. Republika pro Brno má asi jiné cesty, kudy propaguje svůj program, kandidáty, kontakty, než internet.

    Některé strany zveřejnily svůj program před pár dny (Dělnická sociální strana spravedlnosti a Svobodní). KSČM či KDU-ČSL mají svůj volební program dobře schovaný. V některých případech je to tak, že se nedá ze stranických stránek dostat na web předvolební kampaně (KDU-ČSL a ODS). Úsvit Přímé demokracie se představuje 12 výkřiky cílů, ovšem informace o tom, jak jich dosáhne, nesděluje.

 Pojďme se společně podívat na to, co je v programech zveřejněno...

 Územní plán

    Současné osazenstvo radnice nijak výrazně územní plánování měnit nechce, zřejmě je se stávajícím stavem spokojeno. Výjimkou jsou Zelení, kteří se zasazují o obnovu institutu hlavního architekta a nový územní plán. Z nováčků chtějí architekta anebo nový územní plán A co Brno, ANO, Moravané pro Brno, TOP09 a Žít Brno s podporou Pirátů.

 Doprava

     Téma, které řeší všichni. Nádraží tentokrát ustoupilo takovým záměrům, jako je velký městský okruh či rozšiřování parkovacích míst. Rozpory panují v tom, zdali se má nadále město ubírat směrem k tranzitní křižovatce národního významu (ČSSD, KDU-ČSL) nebo naopak tranzit (popřípadě individuální automobilovou dopravu) vytěsňovat mimo město (KSČM, Moravané pro Brno, Strana Zelených, Žít Brno s podporou Pirátů). TOP09 se k této oblasti konkrétně nevyjadřuje. Úsvit chce „Funkční dopravní infrastrukturu“. Problém s parkováním však vnímají všichni. Zatímco ČSSD doporučuje více parkovacích míst v centru, ANO, KSČM, Moravané pro Brno, TOP09, Žít Brno s podporou Pirátů preferují parkování na okraji města. ODS má návrh systému parkování od stávajícího náměstka v čerstvě schválené strategii. A co Brno slibuje omezený vjezd do centra, ODS chce centru od dopravy „ulevit“. KDU - ČSL nabízí spíše opatření organizačního charakteru. Brno ani zdaleka nemíní následovat trend, který teď udává Hamburg.

     Všichni, kteří se k otázce dopravy vyjadřují, chtějí zlepšovat veřejnou dopravu. Stávající strany tvrdí, že budou podporovat (stejně jako doposud) cyklodopravu. Z pohledu iniciativ však právě tahle oblast ve srovnání s jinými městy v Česku či Evropě pokulhává.

     A abychom nezapomněli na nádraží – všichni chtějí ukončit diskusi na základě rozhodnutí nad odbornými podklady, někteří budou brát ohled na přání veřejnosti.

 Zeleň

     Stromy, květiny, parky. Ti, kteří zeleň považují za důležitou (A co Brno, ANO, ČSSD, KSČM, Moravané pro Brno, Starostové a nezávislí, Strana zelených i Žít Brno s podporou Pirátů), slibují, že ji budou ve větší či menší míře ochraňovat a rozšiřovat - od květináčů až po nové parky, lesoparky.

 Ovzduší

     Ačkoli velká koalice již dávno zná opatření ke zlepšení kvality ovzduší v Brně, kvalita ovzduší se zde stále nezlepšuje. Z 84% až 90% je ovzduší poškozováno dopravou. KDU – ČSL zavede závazné limity prachových částic pro vjezd do centra Brna, Strana Zelených bude prosazovat nízkoemisní zóny, zatímco TOP09 je teprve zváží. 

 Otevřená data, otevřená radnice

     Otevřenost a transparentnost hlásá A co Brno, Moravané pro Brno, Svobodní, TOP09, Strana Zelených a Žít Brno s podporou Pirátů. Na konkrétní opatření si však obyvatelé a obyvatelky Brna budou muset počkat.

 
Co si z toho kalkulujeme?

Kromě volebních programů máme k dispozici i odpovědi na volební kalkulačku od 15 z celkem 17 stran, kterou s pomocí řady brněnských nevládek sestavilo Kohovolit.eu. Bohužel ČSSD je jedna z chybějících stran. Ovšem její vize týkající se Brna můžeme v přímém přenosu sledovat už čtyři roky, bez ohledu na tvrzení, která se dočítáme v jejich volebním programu. Kdyby se totiž sliby z programů týkající se životního prostředí skutečně plnily, žilo by se nám v Brně věru krásně. Zkušenost nás ale nabádá k ostražitosti. Nezapomeňme se proto zajímat především o to, jak politici hlasují v konkrétních kauzách.

Podívejte se, jak hlasovali zastupitelé o Aktualizaci Územního plánu města Brna:

 

Výmluvným příkladem může být červnové hlasování Zastupitelstva o kontroverzní Aktualizaci územního plánu. Spolky i jednotlivci usilují nyní prostřednictvím kampaně www.dobrazaloba.cz o zrušení tohoto komplexního balíku změn prostřednictvím žaloby. Již 467 lidí nejen z Brna na ni již finančně přispělo. K dosažení cílové částky zbývá jen pár desítek jednotlivých rozhodnutí o příspěvku. Nejštědřejší dárce z posledního týdne kampaně má možnost získat obraz brněnského výtvarníka TIMA.

 Stávájícím zastupitelům a zastupitelkám jsme už „poděkovali“ za jejich snahu a vize1. Těšíme se na nové zastupitelstvo a uvidíme, jestli to bude jak v Itálii, kde, jak říká můj známý Matteo, vedou každé další volby k horšímu...

 

Hana Chalupská

 

1http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/onderka-dostal-od-aktivistu-darky-za-odpor-k-diskuzi-20141007.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | středa 8.10.2014 19:00 | karma článku: 8,68 | přečteno: 541x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik