Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj výlet k lékaři s dítětem

Jsem objednaná k lékaři. Jelikož podobné akce běžně absolvuju s dítkem a sprint s kočárkem není moje silná disciplína, objednávám se raději na pozdnější dopoledne. Ono se to nezdá, ale nezbytné ranní aktivity mojeho dítěte, jako je zírání do pračky, zírání do vany a zírání do záchodu, zaberou nějakou tu chvíli. Když k tomu ještě připočtu pár okamžiků strávených podružnými procedurami, což jsou snídaně, návštěva nočníku a oblékání, dřívější než desátá hodina by mi mohla způsobit žaludeční vřed a oční tik. Tentokrát jsem dokonce byla objednaná na půl jedenáctou, čili s luxusní časovou rezervou.

Jdu spát a budík si nenařizuju. Taky není proč, když jeden malý a uřvaný, co nevím, jak ho vypnout, spinká v posteli vedle mě. Pravidelně mě budívá o půl sedmé. Takže se ráno v pohodě stihnu nalíčit, nasnídat, uklidit v kuchyni a s úsměvem a vědomím, že mám splněno, vyrazit ven. Zkrátka to chce jen trochu dobré organizace a není co řešit. 

Ráno se probudím tím, že se mi někdo snaží zamáčknout oči. Podle sebe vím, že děti nejsou zrovna nejvděčnější stvoření, ale už tak brzy? Vždyť mě ještě bude potřebovat. Pohled na hodiny mě z těchto úvah rychle vytrhne a zastaví mi dech. Devět hodin. Reviduju ranní plán. No tak nezvládnu uklidit, ale snídani a líčení bych měla ještě celkem v klidu stihnout. Počkám, až mě napadne, že bych už zas mohla dýchat a vstávám. Šupem posadím malého na nočník, zírání do záchodu tentokrát zkrátíme na pouhé zamávání hovínku mizejícímu v odpadní rouře. Pračku prcek pozdraví jen zdálky a do vany holt nahází místo tuny hraček jen polovinu.

Rychle do krmící židličky, volím bílý jogurt, nerychlejší a kupodivu i nejoblíbenější variantu snídaně. Protest!? Jo vlastně, jsem zapomněla, že pán musí mít taky svou vlastní lžičku. Vyřešeno. A pouštíme se do snídaně. Já krmím dítko, zatímco dítko krmí pejska na bryndáčku, krmící židličku, kravičku na jogurtu, ventil od topení a dobře mířeným zásahem i moje levé brýlové sklo. Dobře, nic se neděje, oči mám dvě, uklidňuju se a pokračuju v krmení. Další nápřah a na můj účes „vstala a šla“ dopadá bělostná salva. Tak a dost. Beru svému drahouškovi z ruky lžičku. Krmím dál a přemýšlím, kdy si asi tak stihnu umýt hlavu. Líčit se vlastně nakonec taky nemusím, pana doktora stejně bude zajímat úplně jiná část těla než můj obličej. Vyřešeno. Plácám se v duchu po rameni a říkám si, že s dostatkem tvořivosti a flexibility vyřeším každý problém.

„Miško, nesahej na tu kyt…,“ snažím se bezúspěšně odvrátit další projekt mého zlatíčka. Fajn, snídat vlastně taky nepotřebuju, říkám si při uklízení střepů z květináče. Autor katastrofy mě při tom povzbuzuje nadšeným křikem a tleskáním. Netušila jsem, že Paci, paci, pacičky někdy můžou takhle moc lézt na nervy. Hotovo. Nadšené tleskání přechází do hlubokého mručení, kterým mi chlapec naznačuje, že vyprazdňování ještě není u konce. Chválím ho za splnění oznamovací povinnosti a posazuju na nočník. Tak, teď bude chvilku klid a já si aspoň stihnu umýt tu jogurtovou vlasovou masku.

Když vypnu sprchu, zarazí mě nezvyklé ticho. Do obýváku se proto vracím s mírnými obavami. Zatím vše vypadá v pořádku. Vidím synáčka sedícího na podlaze, jak s hrdým úsměvem ukazuje na zeď. Po vstoupení do pokoje poznávám, že mírné obavy byly zbytečné. Raději měly být obří. Kdyby se v obýváku zhmotnila godzilla, s polovinou Jurského parku navrch, dořezal by se ve mně krve dříve než při spatření této scenérie. To dítko moje plavovlasé, poklad můj drahocenný, středobod mého vesmíru použil nočník jako paletu a vytvořil na stěně zbrusu nové umělecké dílo, jemuž by dekadenci a kreativitu mohl závidět i Hieronymus Bosch na tripu. A s pachovým bonusem navrch. Flexibilita i tvořivost jsou mi v tu chvíli tak maximálně na tu věc na zdi. Volám sestřičce a přeobjednávám se na příští úterý. Odpoledne.

Autor: Gabriela Němčíková | pátek 28.6.2013 21:20 | karma článku: 9,32 | přečteno: 168x
  • Další články autora

Gabriela Němčíková

Už nikdy nepůjdu s děckama k doktorce

V životě usiluji o jednu jedinou věc, a to, aby se moje děti ve zdraví dožily dospělosti. Právě proto se návštěvě doktorky bráním víc než Češi důchodové reformě. Bo moje děcka se tam nechodí léčit, ony se tam chodí zmrzačit.

3.7.2023 v 8:13 | Karma: 43,38 | Přečteno: 14711x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Už nikdy nepůjdu s děckama do obchodu

Šla jsem s děckama do obchodu. Nevím, kdo mi ten chorý nápad vnuknul, jestli spíš spánková deprivace, nebo počínající stařecká demence. Každopádně jsem to, slovy jednoho seriálu, zeslonila.

4.10.2022 v 9:22 | Karma: 45,04 | Přečteno: 18080x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Už nikdy nebudu hrát s děckama Člověče, nezlob se

Jednou za čas dostanu vnitřní pnutí a neuváženě se rozhodnu, že bych své potomky měla záměrně formovat. Tentokrát jsem se tohoto hlubokého rodičovského omylu dopustila po návštěvě u kamarádky.

29.6.2022 v 9:07 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

„Mami, a proč lidi lyžujou?“

uplatňuje Edouš svůj talent najít si skutečně geniální chvíli na vypálení dotazu, neboť mi právě v té chvíli podklouzává lyžáka na dlažbě dámských záchodků a já jednou rukou visím za kliku u dveří kabinky a druhou za umyvadlo.

11.5.2022 v 9:25 | Karma: 28,73 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Kolik lidí bude ještě nutné hodit do jámy v plastovém pytli, než EU přitvrdí?

Putin se před měsícem vydal na svou Highway to hell a Evropa si k tomu pobrukuje Dívám se, dívám. Jistě, EU již od počátku války vyzbrojuje Ukrajinu, ochotně přijímá uprchlíky a o mnoho neochotněji ekonomické sankce.

26.3.2022 v 10:12 | Karma: 39,94 | Přečteno: 5865x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2252x
"Kluci, ale já jsem taky jenom člověk."

"Nejsi člověk. Jsi máma."

Seznam rubrik