Kolik lidí bude ještě nutné hodit do jámy v plastovém pytli, než EU přitvrdí?

Putin se před měsícem vydal na svou Highway to hell a Evropa si k tomu pobrukuje Dívám se, dívám. Jistě, EU již od počátku války vyzbrojuje Ukrajinu, ochotně přijímá uprchlíky a o mnoho neochotněji ekonomické sankce.

Dá se i pochopit, že se Západ nehodlá přímo vojensky v konfliktu angažovat. Rizika jsou velká. Nikdo nemá v úmyslu sledovat jaderné hřiby, které se budou množit jako houby po dešti.

Nicméně Putin se odkopal, stále více se oprošťuje od své dříve alespoň předstírané civilizovanosti a hlava nehlava ruka neruka noha nenoha bombarduje cíle vojenské, nevojenské, jadernou elektrárnu, porodnici, divadlo plné lidí, mladé, staré, ženy, děti narozené i nenarozené. Po každém dalším zvěrstvu nás USA uklidňují, že do konfliktu nevstoupí a EU kontruje nekompromisními prohlášeními. Do listopadu 2022 chce mít z 80 % naplněné zásobníky plynu a do roku 2024 možná odstřihne od dodávek ruského plynu. Že bychom se Putina zeptali, jestli si to nechce rozmyslet a počkat se svou chimérou obnovování SSSR ještě pár let? Až bude Evropa lépe připravená se bránit?

Z vývoje situace vyplývá, že to nejmenší, co může EU dělat, je pokračovat v dodávkách zbraní a nejen slibovat, ale i zavádět, co nejtvrdší sankce, které by ovšem nemusely vypadat, jako by je psali v pojišťovně. Těch poznámek pod čarou. Odpojení ruských bank od SWIFTU. ANO, SAMOZŘEJMĚ…ale až za dva týdny, sedm bank. To jim má Rusko opravdu tak málo? Nenašlo by se něco odvážnějšího? Co třeba embargo na ropu? Argumenty o jeho dopadu na prosperitu Evropy vyznívají poněkud cynicky ve srovnání se zoufalstvím matek, kterým sutiny zavalily děti, s kluky, kteří se místo učení na maturitní zkoušku chystají umřít ve válce, s beznadějí a zmarem zničených měst, kde lidé živoří ve studených a tmavých sklepech. Hlavně, aby nezdražil benzín.

Pokaždé, když sleduji svou pravidelnou dávku emocí posledního měsíce - večerní zprávy – napadá mě spousta otázek. Říkám si, jak se asi spí těm, kdo vědí, že můžou dělat víc? Jak se bude spát nám, když Putin nakonec přece jen zvítězí, a my budeme čekat, na koho dostane zálusk příště? Není lepší na Rusko opravdu ekonomicky zatlačit teď i s rizikem, že se prostě nějakou dobu budeme mít hůř? A co na to Jan Tleskač?

Autor: Gabriela Němčíková | sobota 26.3.2022 10:12 | karma článku: 39,94 | přečteno: 5864x