Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Biutiful - popis rozpadajícího se světa

Bez filmů Alejandra Gonzáleze Iñárrita by svět vypadal jako veselejší místo k životu. Ale jenom vypadal. To je pro pochopení jeho opakujících se filmových dávek depresí (Amores Perros, 21 gramů, Babel)naprosto nutné si uvědomit. S Biutiful se připravte na další dávku. U vchodu do kina vám nikdo nenabídne růžové brýle. Spíš vám při projekci nějaké z nosu spadnou. Když budete mít odvahu vydržet do konce.

Uxbal

Na počátku je obraz. Dva muži uprostřed mysticky zasněženého lesa. Běloch a Maročan. Běloch stojí na místě a Maročan jej pomalu obchází v půlkruhu. Oba dva kouří a mlčky se dívají jeden na druhého, jako se sloupy stromů dívají na ně. Panensky bílé kulisy. Kouř z cigaret. Zima a pára z úst. Pak jeden druhému začne říkat vtip. Smějí se. Dívejte se dobře, protože následujících 148 minut se nikdo smát nebude.

 

Jedním střihem se ocitneme se uprostřed světa, který je roztrhaný na několik kusů a který se hlavní postava, muž jménem Uxbal(běloch z prologu)pokouší dohromady lepit tak, aby se úplně nerozpadl.

A nemá to vůbec snadné.

On je bývalý narkoman, jeho žena je psychotická feťačka, která za jeho zády spí s jeho bratrem, jeho obživa je tak trochu za hranou zákona a jeho fyzická existence je zpochybněna smrtelnou a nevyléčitelnou nemocí. Po krátkém úvodu do děje se dozvídá, že má sotva několik měsíců. Ví že je musí využít k zajištění budoucnosti svých dětí. Musí něco udělat.

 

Jsme ve střevech Evropy. Jsme vlečeni jejími kanály. To je Uxbalův svět. Podzemní síťí nelegálních imigrantů, kteří žijí metaforicky, ale koneckonců vlastně i fyzicky, v podzemí Evropy, žijí svůj sen o lepším životu, podřizují mu vše, pracují, kšeftují, protloukají se, vyhýbají se cizinecké policii, návratu do ještě větší nuzoty. Svět, který většinou neuvidíte, když jedete na dovolenou a fotíte památky, svět který je paralelní s tím naším, většinově žitým, ale který není o nic méně skutečnější. Je tady s námi, můžeme dělat, že ho nevidíme, my ano, ale ne tak Uxbal.

 

Hlavní hrdina stojí mezi těmito dvěma světy, vytváří most mezi nimi, je pojidlem a nárazníkovou zónou, ale zároveň má svět ještě třetí, což je jeho rodina a k tomu svět čtvrtý, což jsou lidé po smrti, bytosti, které vidí, které nemohou odejít ze světa, protože mají se světem živých nějaký nevyřešený problém. On je tu proto, aby problém zmizel a bytosti mohly odejít. Neustále řeší problémy vyplývající z roztříštěnosti světa. Vidí mrtvé i živé. Všechno splývá. Vidí, co my ostatní nevidíme. Vidí složitý svět, kde se tvrdě bojuje o místo na slunci a ze kterého člověk nemůže dokonce ani jednodušše odejít, pokud nechal něco nedořešeného.

 

A tak se snaží, jak může, aby slepil ten roztrhaný svět do snesitelnějších dekorací, ale život mu ty papírové kulisy stále trhá na cáry, bez nejmenšího respektu k lidským cílům a přáním.

Muž je v pozici Sysifa, který vede heroický boj s předurčeností svého osudu a jehož vítězství mou být jen dílčí.

Tragiku umocňuje smrt, která se blíží jak k hlavní postavě, tak k jiným postavám příběhu a vždy je to smrt, kdo si vybírá rychlost s jakou to udělá. Člověk neví dne ani minuty. Vše podtrhuje třesoucí se kamera s rychle měnícími se úhly snímání scén, která umocuje dojem nestálosti a pomíjivosti.

Postupně se ale objevuje naděje, že Uxbal našel pro svoje děti východisko, někoho, kdo se o ně postará, až odejde. Uxbal svěřuje péči o své děti rukou imigrantky z Afriky, ženy jeho přítele, který byl vyhoštěn. I ona se ocitla ve složité situaci a chytne se jeho podané ruky jako šance na lepší život. Možná to Uxbal ani neměl v úmyslu, ale jednal lidsky a lidská bude(možná)i odpověď.

V jedné z možných interpretací muž sám představuje Evropu, jeho nemoc je nemoc střev, umírá na jejich rozpad. Předává své děti budoucnosti, kterou je multikulturní a mutlirasová mixáž. Budoucnost už nikdy nebude jednobarevná.

Jednobarevný svět končí. Umírá. Přichází úplně nová fáze. Barevnější. Jestli barevnější znamená veselejší, to zas nás Iñárritu nevyřeší. Pravděpodobně ne, protože svět zůstane stejně složitý a život i nadále bude představovat výzvu spojenou s bojem.

 

Ale je tu ještě rovina jedince. Pro Uxbala je smrt neodvratná, život těžký, umírání bolí. Muž má jenom jednu možnost, nepodělat se strachy a přijmout osud.

Když to Muž zvládne, zanechá po sobě stopu, která bude připomínat jeho dětem, kdo byl a jak má vypadat cesta Muže. Zanechá po sobě stopu a nápovědu, jak žít.

Kruh se uzavírá.

Jsme znovu v zasněženém lese.

Poslední cigareta, nádech, výdech. Úsměv. A světlo.

Uxbal může odejít.

 

Vyjděte ve z kina, nadechněte se a jděte někam na panáka. Budete ho potřebovat.

Subjektivní hodnocení – osm hvězd z deseti a chuť dát si tu depresivní smyčku kolem krku ještě jednou.

 

...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Němčík | úterý 8.3.2011 23:44 | karma článku: 0 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Jiří Němčík

Mám Covid

Mám Covid. Už pár dní ležím a jedu po hvězdným tobogánu nahoru a dolu, podle toho, kam mě zrovna horečka vystřelí. Schytal jsem v loterii zrovna ten blbější průběh.

10.10.2020 v 2:38 | Karma: 38,47 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Osobní

Jiří Němčík

Ukrajinský velikonoční příběh

Praha, Řepy, neděle, hodina před půlnocí. Čekám na Vasyla. Tak to stojí v aplikaci. Z baráku vyleze Vasyl, Voloďa a Sergej. Všichni mají upito.

7.6.2020 v 3:30 | Karma: 25,62 | Přečteno: 617x | Diskuse| Společnost

Jiří Němčík

Když odkvetou pampelišky

Nevím kolik blázinců jsem navštívil, abych se potkal se svojí sestrou. Pamatuju si jeden na jaře. Sestra měla vlasy vypletený pampeliškama.

23.5.2020 v 4:51 | Karma: 11,97 | Přečteno: 337x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Němčík

Láska nepočká

To jsem se dnes před půlnocí vracel vylidněnou Prahou z poslední (fakt nádherný) zakázky a napadlo mě, co kdybych to napsal z pohledu lidí, který jsem vezl?

25.4.2020 v 1:05 | Karma: 15,69 | Přečteno: 612x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Němčík

O rybách a lidech

Měl jsem dětství rozdělený na dvě půlky. Jedna půlka se odehrávala ve městě, kde jsem bydlel a chodil do školy. Druhá půlka se odehrávala na vsi, kam jsem jezdil za babičkou na víkendy a trávil téměř všechny prázdniny.

12.4.2020 v 2:43 | Karma: 15,46 | Přečteno: 271x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1333x
Jsem blogger. V roce 2015 vyšla novela Smrthaus, v roce 2020 kniha povídek a krátkých příběhů inspirovaná Facebook blogem - Přiznání taxikářů. Někdy je to humorný, někdy dojemný, ale vždycky je to lidský. Děje se toho na světě strašně moc, byla by škoda se o to nepodělit.

https://www.facebook.com/praguetaxidriver