Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Taškařice na Hradě a zelení kašpárci

To jsou věci! Umělci nám demonstrovali - prezident Klaus je prý nepřiměřeně vstřícný vůči ruským zájmům! Bože, kdo ještě je u nás řízen ruskými ideodiverzními centrálami?

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, téma má poměrně výraznou souvislost s energetikou, tj. nosným tématem mého blogu. 

Happenigem na Pražském hradě chtěla skupina nespokojených umělců a jejich sympatizantů ze Strany zelených upozornit veřejnost na údajně proruskou politiku stávajícího prezidenta. Bývalý prezident Václav Havel nedávno dokonce hovořil o "zvláštní a dlouhodobé harmonii mezi Klausem a nejelcinovským Ruskem".

Chtěl bych tímto účastníky happeningu z řad umělců nasměrovat na další subjekty, které evidentně jejich bystrému politickému úsudku unikly a přitom v České republice zřejmě vykonávají funkci prodlouženého pařátu zlovolných ruských ideodiverzních centrál. Když už teda mají, ti naši umělci, takové starosti o směřování české zahraniční politiky do náručí Ruska... 

Co tedy hledáme? Zlotřilce, kteří otevřeně nebo skrytě napomáhají zájmům Ruska v České republice. Proberme si trochu naši společensko-politickou sféru.

Začít můžeme s krajně podezřelými aktivitami, jejichž cílem je uvrhnout Českou republiku do bezprecedentní energetické závislosti na ruském zemním plynu. Je nepochybné, že zdrcující energetická závislost na zemním plynu by byla opravdu velmi těsnou kazajkou, která by řádně zklidnila všechny blouznivce snící o ekonomické a potažmo i politické nezávislosti na Rusku. 

Tak kdopak nám tedy podsouvá tyto krajně riskantní koncepce? Prosím, dovoluji si upozornit například na studii zpracovanou na zakázku ministerstva životního prostředí nazvanou Zpráva o potenciálu snížení emisí skleníkových plynů v České republice, a to údajně jako podklad pro vytvoření „alternativní“ státní energetické koncepce. Stačí jen letmo nahlédnout do tohoto dokumentu a je nám jasné, že pod bohulibou záminkou snižování emisí skleníkových plynů navrhovalo MŽP potažmo Strana zelených (prezentovaná bývalým ministrem Bursíkem) rapidní nárůst instalovaného výkonu plynových elektráren, což by fakticky znamenalo opravdu drastické posílení energetické závislosti České republiky na dovozu ruského zemního plynu! O takovémto navýšení importu ruského plynu se neodvážili snít ani soudruzi ze Státní plánovací komise za vlády jedné jediné neomylné strany, a ti přitom neměli se závislostí na východní mocnosti naprosto žádný problém! Politické elity v Rusku si musely mnout ruce. Takový perfektní byznys se zárukou dlouhodobého zvyšování cen a navíc ekonomicko-politická závislost jako řemen!

Pokračovat můžeme třeba americkým protiraketovým systémem. Je všeobecně známo, že instalace radaru a zařízení na odpalování protiraketových střel na územní České Republiky a Polska od začátku ležela Rusku pořádně hluboko v žaludku. Argumentace Ruska byla rovněž zajímavá, dokonce byla mnohdy i veřejně prezentována na evropských politických fórech: ohrožení strategických zájmů v oblasti střední a východní Evropy! 

Prosím, v této souvislosti bych ještě rád připomněl, že svého času úderníci z hnutí Greenpeace obsadili kótu 718 v Brdech, aby přímo svými těly mohli hrdinně bránit průzkumu lokality a případně i výstavbě radarové základny. Politické elity v Rusku si opět musely mnout ruce. Taková obhajoba ruských zájmů na území cizího státu a zajištění mediální podpory! Dokonce (možná) i zadarmo!

Tak vida, vida. Strana zelených a hnutí Greenpeace se silnými personálními vazbami – no právě na Stranu zelených. Ďábelsky promyšlená zástěrka s ochranou životního prostředí a nakonec zjistíme, že za provázky může tahat úplně někdo jiný. Že by opravdu ta Moskva...

Tož teda, umělci naši drazí - už určitě víte, na koho příště nasměrovat svůj ostrovtip. Jenom mi není jasné, proč se happeningu účastnili i zástupci Strany zelených a někteří z vás jsou oficiálními tvářemi Strany zelených ve volební kampani, když v oblasti energetiky je právě tato strana jedním z nejdůraznějších nositelů ruských strategických zájmů v České republice. A energetika je m.j. základna veškerého průmyslu...

Ach, Václave a Evo, kdybyste věděli, jak je to s tou energetikou...

A na závěr osobní názor neumělce.

Všechny politické strany si v období volební kampaně kupují kašpárky, aby se zviditelnily na politickém trhu, a hekticky se snaží najít témata a formy prezentace, které se uplatní v dnešní mediální době. U nás v Čechách máme kašpárky modré, oranžové, černé, rudé a zelené a ještě kašpárky převlékající se dle aktuální smlouvy o dílo.

Dovolím si trochu parafrázovat: není důležité, v jakém oblečku je kašpárek oblečen, ale jaké hraje divadlo. Problém je v tom, že kašpárci si někdy myslí, že velmi dobře vědí, pro koho tak excelentně hrají a přitom ještě moc pomáhají dobré věci, avšak zatím nejsou nic víc, než pouhou biomasou.

(Psáno pro blog.iDNES.cz)

Petr Nejedlý

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nejedlý | sobota 23.5.2009 9:32 | karma článku: 26,63 | přečteno: 1612x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1383x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).