Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Melk aneb jak vyhořívá protijaderné palivo

V pondělí 9.6.2008 zakončila v podunajském Melku svou činnost česko-rakouská parlamentní komise k otázkám bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín.

Komise byla ustanovena na základě tzv. dohody z Melku, kterou na konci roku 2000 uzavřeli tehdejší předsedové vlád České republiky a Rakouska Miloš Zeman (tehdy ještě ČSSD) a Wolfgang Schlüssel (ÖVP).

Informace o čtvrtém a závěrečném zasedání uvedené komise byly publikovány v českých a rakouských internetových médiích - viz např. tisková zpráva publikovaná v rakouském internetovém deníku Oekonews.at.

Celý průběh práce komise byl poměrně realistickým zrcadlem napjatých česko-rakouských vztahů v oblasti jaderné energetiky:

Po prvním zasedání 11. července 2007 v Praze opustil komisi český poslanec za ČSSD Milan Urban, kterému se zdálo směřování rakouské části komise příliš ostře protijaderné. 

Po druhém zasedání 17. a 18. září 2007 ve Vídni opustili komisi dva zástupci rakouských populistů a nacionalistů ze strany Svobodných (FPÖ), kterým se jako správným nacionalistům zdálo, že komise příliš prosazuje české zájmy na úkor zájmů rakouských. 

Konečně po třetím zasedání 17. prosince 2007 v Českých Budějovicích komisi opustili zástupci rakouské strany Zelených, kteří se zděšením seznali, že rakouskou stranou nominovaní techničtí experti a oponenti neposuzují problematiku v těch správných politických souvislostech, ale zabývají se převážně technickou stránkou věci. Poslední kapkou pro rakouské zelené bylo, když zmiňovaní rakouští experti v podstatné části diskutovaných otázek vyjádřili připravenost uznat argumentaci české strany za dostatečně faktickou a technicky podloženou a dokonce považovali určité problémy za vyřešené, což bylo skutečně nehorázné poskvrnění čistých myšlenek environmentalismu.

Takže si výsledky práce komise trochu shrňme:

Na základě souhlasného stanoviska českých a rakouských expertů komise považuje za vyřešené následující otázky:

(4) „Integrita komponent primárního okruhu - nedestruktivní kontroly“
(5) „Kvalifikace bezpečnostně významných komponent“
(7a) „Otázky související s těžkými haváriemi – radiologické důsledky“
(7b) „Otázky související s těžkými haváriemi – směrnice pro řízení (zvládání) těžkých havárií“

Otázka (6) „Seismicita v lokalitě“ byla vyřešena pouze částečně, přičemž byl definován společný výzkumný program za účasti českých a rakouských expertů. Na základě výsledků expertiz bude dohodnut další postup.

Otázka (3) „Integrita tlakové nádoby a tlakově-teplotní šok“ byla rovněž uzavřena s tím, že bude probíhat další výměna informací na základě příslušné dohody mezi českou a rakouskou vládou (info o zmiňované dohodě např. zde).

Nejproblematičtějšími byly otázky (1) „Vysokoenergetická potrubí na podlaží +28,8 m“ a (2) „Kvalifikace ventilů“, u kterých bylo konstatováno určité sblížení stanovisek, avšak problematika zdaleka není uzavřena a bude dále intenzivně diskutována v rámci výše zmiňované mezivládní dohody.

Čtenáři sledující rakouskou přeshraniční mediálně dělostřeleckou palbu na cíl Temelín dobře vědí, že otázka vysokoenergetických potrubí na podlaží +28,8 m je jeden z evergreenů protitemelínského hnutí. Alespoň tedy té části, která si chce svojí argumentací zajistit určitý punc technické fundovanosti. Svůj komentář k ukončení práce komise s ohledem na tuto skutečnost si samozřejmě neodpustil ani rakouský pověřenec pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec. 

Nechci čtenáře unavovat technickými detaily nad nezbytně nutnou míru. Problém je v tom, že rakouská strana trvá na oddělení vysokoenergetických potrubí (pára a voda pod vysokým tlakem) betonovou zdí, aby při případném porušení těchto potrubí nedošlo k jejich „pákovému“ pohybu a možné destrukci ostatních souběžně vedených potrubí a sousedících technologických systémů Toto řešení odpovídá německé legislativě a technické praxi. 

V Temelíně bylo použito technické řešení s instalací ocelových omezovačů švihu (řekněme „americké“), které plní stejnou bezpečnostní funkci jako betonové zdi. Navíc česká strana zpracovala důkladnou analýzu zabývající se ochranou před „švihnutím“ destruovaného potrubí a došla k závěru, že v případě Temelína by vybudování betonových zdí nezvýšilo jadernou bezpečnost. Navíc jsou na inkriminovaných potrubích pravidelně prováděny rozsáhlé a velmi důkladné defektoskopické kontroly, které zachytí už první mikroskopické příznaky možného porušení struktury materiálu, tedy dlouho před možným porušením potrubí. Ostatně ani v Německu popř. v dalších zemích nejsou postaveny ochranné zdi podél celých potrubních tras, nýbrž na trasách se nacházejí i určité úseky bez této stavební ochrany. Je to vše otázka podrobných technických analýz, v jakém místě pro konkrétní reaktorový blok postavit či nepostavit zeď a kde vést či nevést konkrétní technologická potrubí.

Takže je české řešení špatné? Nikoliv je pouze jiné, ale plní stejný bezpečnostní účel. 

Proč tedy pan Pavlovec tak vehementně trvá zrovna na německém technickém řešení? Protože velmi dobře ví, že toto konkrétní technické řešení nelze v Temelíně prakticky realizovat. Elektrárna je už jaksi celá postavená a nemůžeme si teď říct, že jí kus totálně předěláme. Předpokládám, že tuto motivaci české strany snad chápe každý občan, který třeba někdy stavěl rodinný dům. Mimochodem na základě výše zmiňované smlouvy bude mít u případné nové elektrárny v ČR rakouská strana možnost vyjádřit se i k těmto otázkám a vznést svoje technické připomínky.

Takže lapidárně řečeno: požadavek na realizaci německého technického řešení problematiky souběhu vysokoenergetických potrubí na podlaží +28,8 m je fakticky požadavkem na odstavení Temelína, což je středobodem osobního vesmíru pana Pavlovce a jeho dalších souputníků v ČR a Rakousku. 

Nicméně, jak bylo konstatováno výše, diskuze na téma souběhu vysokoenergetických potrubí bude nadále probíhat na základě dvojstranné smlouvy vlád ČR a Rakouska. Doufejme tedy, že stanoviska expertů budou (snad) konvergovat k společně akceptovatelnému a technicky realizovatelnému řešení.

A ještě úplně nakonec. Jaderné palivo v reaktoru i protijaderné mediální palivo vyhořívá pomalu ale jistě.

Psáno pro blog.iDNES.

Petr Nejedlý

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Nejedlý | úterý 10.6.2008 22:04 | karma článku: 19,28 | přečteno: 1482x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1383x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:59

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  11:53

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).