Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Finská jaderná energetika

Finsko vyrábí v jaderných elektrárnách téměř třetinu elektřiny, provozuje čtyři jaderné bloky, staví pátý a intenzivně připravuje výstavbu dalších dvou.

Elektrárna Loviisa 1,2 Finové zahájili komerční jaderný program v sedmdesátých letech. V roce 1977 byl spuštěn první blok elektrárny Loviisa, druhý blok následoval s odstupem čtyř let. Vzhledem k velmi dobrým vztahům mezi Finskem a tehdejším SSSR se investor rozhodl pro sovětské tlakovodní reaktory (PWR) typu VVER-440/V-213, avšak na výstavbě elektrárny velmi významně participovaly firmy Westinghouse a Siemens (např. kontejnment a řídící systémy). Realizací řady technických modifikací byl čistý elektrický výkon postupně navyšován z původní hodnoty 445 MWe na současných 488 MWe (10%). V České republice je stejný typ reaktoru použit v JE Dukovany. Podle dosavadních předpokladů by bloky měly být odstaveny po roce 2030.

Elektrárna Loviisa 1,2
Foto: Wikipedia (EN)

Elektrárna Olkiluoto 1,2Téměř souběžně s elektrárnou Loviisa probíhala výstavba elektrárny Olkiluoto. První blok byl spuštěn v roce 1979, druhý v roce 1982. V tomto případě se jednalo o varné reaktory (BWR) dodávané firmou ASEA-Atom (nyní ABB). V průběhu provozu byla rovněž realizována řada technických úprav a čistý elektrický výkon byl postupně navýšen z původních 658 MWe na 860 MWe (30%). Podle dosavadních předpokladů by bloky měly být odstaveny po roce 2040. 

Elektrárna Olkiluoto 1,2
Foto: Wikipedia (FI)

Elektrárna Olkiluoto 3Soukromá finská společnost TVO zahájila výstavbu pátého finského jaderného bloku v květnu 2005. Investor se rozhodl pro European Pressurized water Reactor (EPR) dodávaný na klíč francouzsko-německým konsorciem AREVA a Siemens. Francouzská AREVA zodpovídá za dodávku primární části a německý Siemens za sekundární část. Čistý elektrický výkon bloku činí cca 1600 MWe.Podle informací získaných přímo na lokalitě počátkem září 2010 je stavební dokončenost primární části vyšší než 92%, sekundární část je stavebně a technologicky dokončena a připravena pro zahájení testů a spouštění. Palivo by mělo být zavezeno koncem roku 2012, komerční provoz má být zahájen v roce 2013.Ačkoliv se jednalo o vůbec první výstavbu bloku EPR ve světě, kontraktační harmonogram a rozpočet této skutečnosti příliš nenasvědčovaly, což se ostatně projevilo na následujícím průběhu náročného projektu. Jinými slovy: realizace projektu byla od počátku na štíru s dodržováním harmonogramu a rozpočtu. V současné době uvádí Nuclear Energy Agency zpoždění přibližně 24 měsíců a v evropském tisku se objevují neautorizované informace uvádějící horní hranici navýšení investičních nákladů až o 3 miliardy eur oproti původnímu rozpočtu 2,6 miliardy eur. Investor na svých stránkách uvádí celkovou cenu cca 3 miliardy eur v měnovém kurzu r. 2003. 

Elektrárna Olkiluoto 3 v květnu 2010
Foto: TVO

Problémy s dodržováním harmonogramu a případné finanční kompenzace jsou předmětem obchodních sporů mezi investorem a dodavatelem, nicméně na lokalitě panuje konstruktivní atmosféra a maximální snaha o včasné dokončení projektu.Finský jaderný dozor, striktně sledující dodržování jaderné bezpečnosti, zaujímá pragmatické stanovisko s tím, že na rozdíl od mnohdy cíleně vedené negativní kampaně v západoevropských sdělovacích prostředcích nepovažuje Olkiluoto 3 za exemplární negativní případ selhání jaderného energetiky, nýbrž za zdroj poučení pro přípravu realizace dalších dvou finských jaderných projektů, která je v současnosti v plném chodu.Elektrárna Olkiluoto 4Ačkoliv podle některých evropských sdělovacích prostředků by měl investor trpce litovat svého rozhodnutí o výstavbě Olkiluoto 3, opak je pravdou. Firma TVO velmi intenzivně připravuje výstavbu dalšího jaderného bloku.Proces EIA byl úspěšně ukončen v červnu 2008. Finská vláda schválila žádost o výstavbu v květnu 2010, ratifikace vládního rozhodnutí parlamentem proběhla v červenci 2010. Realizaci projektu již nestojí v cestě žádná legislativní překážka. Podle předpokladů by blok měl být uveden do provozu v roce 2020.Vzhledem k tomu, že Finové mají bohaté zkušenosti s tlakovodními i varnými reaktory, mohou poptávat prakticky veškerý dostupný světový jaderný průmysl. 

Potenciální dodavatelé elektrárny Olkiluoto 4
Zdroj: Preliminary Safety Assesment on Olkiluoto 4 Nuclear Power Plant Project; STUK (finský jaderný dozor)

Celkovou představu firmy TVO o lokalitě Olkiluoto po roce 2020 si lze utvořit z následující simulace: 

Počítačová simulace lokality Olkiluoto s elektrárnami OL1-OL4 a úložišti jaderného odpadu
Zdroj: TVO

Sedmý finský jaderný blokInvestorem je soukromá finská společnost Fennovoima. Proces EIA byl úspěšně ukončen v únoru 2009. Finská vláda schválila žádost o výstavbu v květnu 2010, ratifikace vládního rozhodnutí parlamentem proběhla souběžně s Olkiluoto 4 v červenci 2010.V úvahu přicházejí dvě lokality ve středním Finsku: Pyhäjoki a Simo. Lokalita má být definitivně potvrzena v roce 2011, dodavatel resp. projekt má být vybrán v roce 2012. Zahájení provozu je předpokládáno v roce 2020. 

Stávající finské jaderné elektrárny a lokality pro nové bloky
Grafika: Nuclear Energy in Finland, Ministry of Employment and the Economy, Energy Department, Helsinki November 2008

Stejně jako v případě Olkiluoto 4 přicházejí v úvahu tlakovodní i varné reaktory.

Potenciální dodavatelé elektrárny Pyhäjoki resp. Simo
Zdroj: Preliminary Safety Assesment of the Fennovoima Oy Nuclear Power Plant Project; STUK (finský jaderný dozor)


Finská energetika stabilně kráčí jadernou cestou
Finové vždy přistupovali k jaderné energetice racionálně. S svědomím, že to jsou oni sami, kdo svobodně a se znalostí věci rozhoduje, z jakých zdrojů bude jejich země vyrábět elektřinu. Drželi se stranou hysterických výkřiků v médiích a nekvalifikovaných debat profesionálních bojovníků za lepší zítřky. Poučili se z havárií v Three Mile Island a Černobylu, ale nikdy z nich nedělali ukvapené závěry. Vždy velmi dobře věděli, jaké energetické zdroje mají či nemají k dispozici, kolik za ně musí platit a jaké energetické nároky vykazuje třeba dřevozpracující průmysl. Nezbývá než doufat, že tento přístup k jaderné energetice se časem prosadí i v dalších evropských zemích.
(Psáno pro blog.iDNES)
Petr Nejedlý

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nejedlý | neděle 19.9.2010 14:02 | karma článku: 29,89 | přečteno: 4632x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).