Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pletiplot

21. 9. 2010 9:04
Kde jsou věže?

Kde jsou věže? Mám tomu rozmět tak, že voda z moře chladí provoz tak, že věže nejsou potřeba?

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

21. 9. 2010 13:48
Re: Kde jsou věže?

Ano. Studená chladící voda pro kondenzátor TG (občas se používá název terciární okruh) je čerpána z moře, při průchodu kondenzátorem se mírně ohřeje a následně se vrací zpět do moře. Finské moře je samozřejmě podstatně studenější než např. voda v chladících věžích v ETE, takže celý tepelný cyklus pracuje s vyšší účinností nebo-li stejný TG vyrobí ve Finsku více elektřiny než v ČR. To je ta "elektřina zadarmo", o které hovořim s p. Drábkem níže.

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

19. 9. 2010 23:09
Šikovný kluci

Pěkně u moře, malé problémy s chlazením, a dobře umístěné - musí tedy mít i krátké vedení ke spotřebitelům.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

20. 9. 2010 20:59
Re: Šikovný kluci

To máte pravdu, studené moře na finském pobřeží je z hlediska chlazení dar z nebes, každému turbínáři se rozsvítí oči jako baterky:-). To je jediná elektřina, která je zadarmo:-)

0 0
možnosti
JL

jyr

19. 9. 2010 15:19
Až budou v EU rozehnáni RZETA, snad...

Před pár léty člověk neuměl vůbec štěpit jádro. Pak ho chvilku neuměl štěpit smysluplně. Kdy dokáže provést smysluplnou a ekonomicky využitelnou jadernou fůzi ? Co je jaderný odpad ? Budoucí palivo.

Ropy (čisté přírodniny, starší to součásti Země) je pořád dost. Moc. Na co jí mrvit, za cenu klučení pralesů k  pěstování palmy olejné, pěstování místo žrádla řepky olejné. Kolik měla ropa cenu před 300 roky ? Kolik bude mít cenu, po zvládnutí jaderné fůze ? pavel.61.

Uhlí (čistá to přírodnina, ještě starší to součást Země) je třeba všechno vytěžit. A využít. Dokud má cenu.

Na RZETA je třeba se vykašlat; ne na ty hloupé, kteří sbírají odpadky a přenášejí žáby; na ty chytré u penězovodů, můj spolužák je jeden z nich a to byl, !sic! ochránce,...

Můj druhý spolužák je několikanásobně a stále vystudovaný a studující projektant na JETE. Je potřeba plati výzkum na lepší využití jádra, zvládnutí fůze a ne neekologické větrníky a nezničitelnou (ne, že by tak dlouho fungovala) fotovoltaiku.

0 0
možnosti
VV

Bílý rytíř

19. 9. 2010 14:49
Je vidět, že do toho vidíte.

Pěkně napsanéR^Je vidět, že Finové si dokážou své krásné země vážit a uvažují racionálně. Energie z jádra je jediná rozumná volba.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).