Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otcové u porodu, ukázka lidských postojů a další útok na Ombudsmana

Panický strach z koronaviru po týdnech karantény zmizel. Místo semknutí celé společnosti ke zvládnutí krize se již objevují sobci, kteří myslí víc na své osobní pocity než na zdraví své a svého okolí.

   Dřív než budu psát o přítomnosti otců u porodů, tak chci uvést, že já osobně jsem byl u porodu obou mých synů. Když to teď s odstupem 12, 15 let hodnotím, tak jsem tam byl zbytečný. Jasně byl jsem tam, protože si to manželka přála, podával jsem jí čaj, mluvil když mamka chtěla. Jenže budoucí mamka měla své myšlenky a já jsem se je snažil nerušit. No a mrňouskům, těm to bylo úplně jedno. Z pohledu lékaře a sestřiček tam byl další člověk, na kterého je potřeba dávat pozor co dělá, jestli je i on v pohodě. Prostě starost navíc.

   S odstupem let vím, moc dobře vím, že přítomnost otce je velmi důležitá v dalších letech. Přítomnost otce je mnohem důležitější v předškolním a školním věku. Přítomnost otce u porodu je důležitá pro dobrý sobecký, osobní pocit. Přítomnost u vyrůstání dětí je důležitá pro jejich vývoj, vyjasňování životních hodnot, ale třeba i pro odpovídání na klasické otázky „Tati, proč…...“

   Tak a teď si to zkuste představit v době permanentního stresu, v době karantény. Extrémní tlak na čistotu, měření teploty, roušky, nedostatek pracovníků, atd. Navíc na všech odděleních jsou zakázané návštěvy a na porodnici by to mělo fungovat jinak. Zvláštní a nerovné podmínky. Takže rozhodnutí omezit, zakázat na určitou dobu přítomnost otců nebo jiné blízké osoby u porodu bylo srozumitelné a v souladu s zákony ČR. Navíc když v minulosti přišla epidemie chřipky a respiračních onemocnění, tak byly nemocnice, také uzavřené. Klidně i několik týdnů.

   Přítomnost otců u porodů není žádné zakladní lidské právo. Stačí se podívat do Listiny lidských práv a svobod. Přítomnost povoluje a upravuje zákon 372/2011 Sb. O Zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Konkrétně je to umožněno podle §28 odstavec e, bod 3.

   Současně je ve stejném bodě jasně popsáno omezení přítomnosti osoby blízké u porodu, ale i jiného zdravotnického výkonu. Omezení přítomnosti může být vynuceno jiným právním předpisem s celostátní působností. Může být omezeno vntřním řádem zdravotnického zařízení a nebo i rozhodnutím lékaře pokud by přítomnost osoby mohla narušit poskytování zdravotnických služeb.

   V době kdy jsou uzavřena další oddělení v nemocnicích, tak je i s ohledem na předchozí praxi z chřipkových epidemií samozřejmé, že bude omezen přístup dalších osob do porodnice. V tomto případě to vyplývalo z vyhlášení Nouzového stavu a dalších na to navazujících rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví. Takže místo ředitele nemocnice nebo primáře oddělení to udělala vláda ČR a ministr zdravotnictví. V souladu s §28 oddst. e, bod 3.

   Jenže určité skupině lidí takové vysvětlení nestačí. Tito lidé v sobě mají malou dávku ohleduplnosti vůči okolí a za každou cenu se snaží své osobní pocity, možnosti a práva nadzařovat nad práva ostatních spoluobčanů. Jenže i oni musí pochopit, že zajistit zdraví zdravotnického personálu je v době chřipkové epidemie nebo Covid-19 důležitější než právo otce. Otec bude mít navíc v dalších měsících a letech mnoho příležitostí ukázat jak je dobrý manžel a otec.

   Nadřazovat práva jednoho (otce) nad práva dalších (zdravotníků) to je velký omyl a deformovaný výklad svobody a demokracie. Práva a svoboda jednoho občana končí tam kde jsou nebo mohou být ohrožena práva jiných spoluobčanů.

   Celý spor okolo přítomnosti otců u porodů byl šalamounsky vyřešen na vládní úrovni tím, že Ministerstvo zdravotnictví přítomnost otců u porodů povolilo. Jenže tam zůstává druhý bod, že tuto přítomnost mohou povolovat nebo omezovat vedení jednotlivých zdravotnických zařízení.

   Pak Křeček jako zkušený manažer a moudrý muž převzal s tím spojené podněty od své zastupkyně a sám rychle a rázně situaci řešil. Protože situace vyžadovala rychlou odpověď. Kdo se, byť rozespalým okem, podívá do zákona 372/2011 na §28, tak mu musí být jasné, že celý spor byl zbytečný. Nemocnice v minulosti běžně omezovaly návštěvy a přítomnost dalších osob v nemocnicích v dobách chřipek. Takže v době kdy je téměř celý svět v karanténě, tak omezení přítomnosti otců u porodů je srozumitelné podle zdravého rozumu, podle ohleduplnosti k zdravotníkům i podle zákona.

   V celé kauze stojí za zamyšlení především sobeckost a sebestřednost lidí, kteří své osobní pocity staví nad práva ostatních lidí, zaměstnávají v době karantény soudy a další úřady a snaží se situaci zneužít k útoku na práci a jednání Ombudsmana.

Autor: Jiří Nápravník | pondělí 27.4.2020 13:18 | karma článku: 38,47 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Proč jsme se stali EU lenochy? Místo čísel je nutné si přiznat co jsme dělali špatně.

Česko potřebuje zvýšit produktivitu práce, ale když se má situace zlepšit, tak si musíme přiznat kde byla chyba, spíš chyby, které způsobily, že se vytratila iniciativa, chuť věci posouvat dál a dělat lépe.

30.4.2024 v 7:00 | Karma: 33,27 | Přečteno: 2628x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1147x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 21,16 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,63 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 24,21 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 33,27
  • Průměrná čtenost 1784x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik