Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč jsme se stali EU lenochy? Místo čísel je nutné si přiznat co jsme dělali špatně.

Česko potřebuje zvýšit produktivitu práce, ale když se má situace zlepšit, tak si musíme přiznat kde byla chyba, spíš chyby, které způsobily, že se vytratila iniciativa, chuť věci posouvat dál a dělat lépe.

To, že Česko potřebuje zvýšit produktivitu práce, jak ve firmách, tak i ve státní správě, v tom měli paní Horská a pan Vykouřil pravdu. Jenže takto laděné články čtu v českých denících a ekonomických časopisech už mnoho let. Jenže tabulky, grafy a porovnávání s jinými zeměmi za nás problém nevyřeší. Když se má situace zlepšit, tak si musíme přiznat kde byla chyba, spíš chyby, které způsobily, že se vytratila iniciativa, chuť věci posouvat dál a dělat lépe.

Starší ročníky si vzpomenou na 90. léta a prohlášení tehdejšího předsedy vlády Václava Klause, že je třeba si „utáhnout opasky“. Nejenom že současní politici nemají odvahu vystoupit s podobným prohlášením, nedokážou ani občany přesvědčit, aby takové prohlášení přijali a ztotožnili se s ním. Ještě vážnější je fakt, že se rozevřely pomyslné nůžky mezi těmi, kteří si myslí, že jsou politická, vědecká, ekonomická či mediální elita a zbytkem obyvatel.

Kde je tedy problém? Proč se pomalu, vytrácela a po covidu již zřetelně vytratila, dynamika ekonomiky a iniciativa velké části obyvatel??

Dnes je možné koupit i ty nejmodernější výrobní technologie. Zkušenosti s organizací výroby jsou shrnuty do různých „kuchařek“, ze kterých může čerpat prakticky kdokoliv. Navíc ještě v 90. letech se hovořilo o zlatých českých ručičkách a naší průmyslové tradici. Tyto výchozí podmínky dnes nestačí k udržení konkurenceschopnosti a ke zvyšován produktivity práce. To tedy znamená, že v našich firmách, v úřadech a školách došlo ke změnám, které jsou dnes brzdou pro inovace, zvyšování produktivity a konkurenceschopnosti.

Když můžeme koupit technologie a můžeme koupit know-how, tak z toho vyplývá, že problém je v lidech. Nejde o staré a málo kvalifikované lidi. Problém a brzda rozvoje a zvyšování produktivity jsou manažeři a obecně vedoucí pracovníci.

Ve své praxi jsem slyšel mnoho výmluv, proč něco nejde. Když to říká dělník, tak je dobré se zamyslet nad tím, jestli chodí do práce si pouze splnit dané úkoly nebo jestli není znechucen přístupem nadřízených. Směrem vzhůru v organizační struktuře firmy, tak do rozhodování manažeru vstupuje i takový fakt jako je strach o své místo a ohrožení splátek hypotéky. Pokud manažer plní nadřízeným dané úkoly, tak má velkou jistotu, že neohrozí své místo, případně odejde s dobrým odstupným.

Velký problém pro zjednodušování, zlepšování pracovních postupů i pro zvyšování produktivity je školství, jeho podoba a podmínky pro zapojení absolventů do práce. Od roku 1990 se podíl průmyslu na HDP o několik procentních bodů zvýšil. Snížil se naopak podíl služeb. Přesto dlouhá léta dostávali v novinách i dalších médiích prostor „odborníci“, kteří hlásali, že to staré již neplatí, a to nové jde tak rychle kupředu, že vlastně nevědí co mají mladé kluky a dívky učit. To je další a hodně velká překážka pro inovativní myšlení a později i pro růst produktivity práce.

Za posledních 20, 30, 50 let se v základech matematiky, fyziky, chemie či biologie nic zásadního nezměnilo. Takže názor „odborníků“, že nevědí, co mají žáky a studenty učit, je špatný a takový člověk by se neměl plést do školství. Je pravda, že se mění již zavedené a přicházejí nové technologie. To jsou ve skutečnosti znalosti a zkušenosti z matematiky, fyziky či chemie přenesené do nového výrobku.

Vedle chyb v požadavcích na školství, kde se jasně a dlouhodobě upřednostňuje „nějaký“ titul před skutečnými znalostmi a zkušenostmi, je ještě další chyba. Tou jsou jednogenerační týmy, případně týmy s jedním názorem, jedním pohledem na úkol. Tím, kdo k tomu dal prostor, jsou opět vrcholoví manažeři nebo majitelé firem.

Mnoho manažerů nesnáší odmlouvání, jiný názor nebo když jim dokonce podřízený řekne, že zvolený postup je špatný. Jasně jsou výjimky. Měl jsem v týmu paní, které brblala. Můžete namítnout, že to dělá mnoho lidí. Ano. Jenže ona vždy nabídla řešení, jak by to dělala a vzhledem k dlouholeté praxi a skutečnému zájmu, tak její rady fungovaly. Takový člověk, který vidí problém dřív než manažer a nabízí řešení, tak takový kolega je doslova poklad. To spoustě manažerů a politiků nedochází a raději s menší produktivitou vedou týmy podle svého. Podřízený, který nabídl svoji radu a zkušenosti se stáhne a zpovzdálí pozoruje toho manažera či politika jase snaží „objevit kolo“.

Těch drobných i rozsáhlejších překážek, které brzdí naší konkurenceschopnost a růst přidané hodnoty je celá řada. Najdeme je na straně majitelů, kteří jsou za těch 10, 20 někdy i 30 let vedení firmy unaveni a jednají s zaměstnanci jinak, než když měli půjčku a čerstvě zprivatizovaný podnik. Obrovské překážky byly a jsou na straně politiků, kteří především v případě školství, budování infrastruktury a energetiky velmi často sklouzli k prosazování názorů úzkých skupin svých poradců, lobbistů, místo toho, aby prosazovali zájmy výhodné pro celou Českou republiku.

Dotace z EU nebo naše domácí nedávno někdo přirovnal k užívání drog. Firmy, manažeři, kteří se naučili žít z dotací místo z inovací, tak udělají strašně moc, aby získaly další dávku, další dotaci. Jen samotné téma dotací z EU, které místo do infrastruktury směřovaly i do „soukromých školících středisek“, by vydalo na samostatný článek.

Změněná struktura školství, chování a myšlení manažerů a politiků, dotace z fondů EU, to vše pomalu a na počátku nenápadně podkopávalo naši konkurenceschopnost a schopnost zvyšovat neustále produktivitu práce.

Dlouho fungovalo, že když se našla výmluva, tak se tím získal další čas. Pak přišla další krize a řešení se zase mohla odložit. Jenže pokud nenajdeme odvahu jasně a hlavně nahlas si říkat, co bylo a co je špatně, tak se z toho začarovaného kruhu „nerůstu“ ekonomiky a celé společnosti nedostaneme.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Nápravník | úterý 30.4.2024 7:00 | karma článku: 33,75 | přečteno: 2732x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 21,16 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,63 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 24,21 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 251x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel přijel do Explosie, navštíví děti v léčebně a podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:41

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel dosud oficiálně nenavštívil, byl...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 33,75
  • Průměrná čtenost 1811x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik