Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Síla, sebeúcta, odvaha

Lítost, strach, beznaděj, vztek, úleva. Přesně v tomto pořadí se vynořili na povrch bez zeptání, bez zaklepání, bez varování a zcela ovládli mou mysl, srdce, duši i tělo.   

Život se mi zastavil, ale ne kvůli mně samotné a chorobě, ale kvůli lidem okolo, jež mně zahrnovali lítosti, o kterou jsem neměla nejmenší zájem, jelikož mi pokaždé připomněla nepřízeň osudu, která zcela samovolně změnila mé osobní plány. Avšak to, že jsem se musela na chvíli zastavit a přehodnotit priority, vůbec nebylo to nejhorší. Nepříjemnou skutečnost jsem přijala jako příležitost k odpočinku, abych konečně nahlédla do svého nitra a uvědomila si, kdo doopravdy jsem, kam směřuji a proč. Měla jsem dostatek času, abych zjistila o sobě, že jsem daleko víc silnější i odvážnější, než jsem kdy předtím byla.

V jednom momentě mi začalo být líto, že jsem jediná, kdo sebe tak vidí, a i když jsem svým kamarádům, rodině a kolegům v práci dennodenně dokazovala, že jsem plná energie, nestačilo to, abych je dostatečně přesvědčila, že se nechystám umírat. A to mne ničilo. Boj s chorobou jsem zvládala na výbornou, zatímco boj s lidskými předsudky mne zvolna kácel na kolena. 

Dostavil se strach, zda vůbec někdo ještě někdy uvěří v mé schopnosti vzít zpět osud do vlastních rukou a řídit jej dle vlastní libosti. Dostavil se strach, že pro ostatní už navždy zůstanu tou nemocnou chuděrou, kterou je třeba neustále litovat, protože si mysleli, že jí v životě již nečeká žádná radost a to i přes to, že jsem stále měla chuť se smát. 

Nevěděla jsem kudy kam, a ani jak mám lidi okolo sebe přesvědčit, že to nejsem já, kdo je tady nemocen, ale oni, jelikož oni sami se za mne rozhodli, jak se cítím, jak se mi vede a jak se sama sebe vidím. Zavírali oči před skutečnosti a viděli jen to, co sami uznali za vhodné, zaslepení cizími předpoklady, zkušenostmi a domněnky. 

Zcela vůbec mne neposlouchali. Zcela vůbec mne neviděli. Zcela vůbec mne nevnímali. Připadala jsem si nebýt živá, jako kdybych byla nějaký duch, se kterým nelze do budoucna počítat, a proto jsem byla vyškrtnuta ze všech pracovních příležitostí, z důležitých rodinných rozhodnutí a přátelského veselí. 

A pak se ve mně něco zlomilo, kdy už jsem nemohla déle snášet lítost, o kterou jsem se neprosila, ale kterou mne všichni bez přestání zahrnovali. 

Stalo se to v práci, při obědě v kantýně, kdy mne opět kolegové obklopili, aby mi vyjádřili svůj soucit, zatímco já jsem si přála jen chvilku v klidu meditovat a načerpat tak trochu svěžího vánku pro mnou duši, mysl i srdce. Z ničeho nic jsem vyskočila na nohy a z plných plic, aby mne každý důkladně slyšel, rozuměl a jednou provždy pochopil, začala mluvit, “Štvete mne tou svojí lítosti. To vy všichni ze mne děláte nemocného člověka, kterého už vidíte v hrobě. A při té své zaslepenosti odmítáte vidět skutečnosti, že já sama nestojím o žádnou lítost, jelikož  se za nemocnou ani nepovažuji. A i když mi choroba vzala vlasy, tak mi zároveň dala sílu, sebeúctu a odvahu, které mi předtím chyběly,” a jako důkaz jsem si stáhla šátek z hlavy, který jsem si od toho momentu už nikdy neoblékla a bylo mi jedno, zda je svým vzhledem šokuji a jak se vedle mne cítí. “To vy jste nemocni, jelikož odmítáte vidět, kdo ve skutečnosti jsem. Stydím se za váš přístup.”

V kantýně zavládlo ticho. Chystala jsem se k odchodu, abych kolegům dopřála trochu klidu předtím, než se vrátí ke své práci, když v tom se ozval potlesk, který zvolná sílil, jak se postupně všichni přítomní k potlesku přidávali. 

Konečně jsem byla vyslyšena. Konečně jsem přestala být přehlížená. Konečně jsem byla vnímána. A konečně nastala úleva, jelikož všichni pochopili, že to jsem já, kdo určuje směr mého života, díky čemuž mi umožnili znovu se podílet na pracovních příležitostí, důležitých rodinných rozhodnutí a přátelského veselí, kdy se znovu od srdce mohu smát.        

 

Autor: Magdalena Suchankova | pondělí 15.1.2024 20:23 | karma článku: 12,46 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Magdalena Suchankova

Žít dobrý život

'Položíme si otázku: “Co ten člověk právě teď potřebuje slyšet?” a pak promluvíme ze srdce.' Opakovala jsem si v mysli větu z knihy Mluvte! jako nějakou mantru stále dokola a dokola, abych si dodala špetku odvahy.

2.4.2024 v 9:00 | Karma: 5,74 | Přečteno: 143x | Diskuse | Osobní

Magdalena Suchankova

My, jako lidé

“Být sama je v naprostém pořádku,” ubezpečila mne kolegyně vřele od srdce a s úsměvem na tváři poté, co jsem se jí svěřila s obavami. Namísto abych si znovu vyslyšela rady, co dělám špatně a co musím změnit,

20.3.2024 v 9:00 | Karma: 8,61 | Přečteno: 318x | Diskuse | Společnost

Magdalena Suchankova

Jsem žena, snesu všechno

Pohlédla jsem na dům a nebylo mi dvakrát veselo. Byl první jarní den, slunce příjemně hřálo, lide se s úsměvem na tváři procházeli rozkvetlým parkem, zamilované páry jiskřily ideály, jen mne při pohledu do jeho oči zamrazilo.

8.3.2024 v 12:00 | Karma: 11,44 | Přečteno: 375x | Diskuse | Poezie a próza

Magdalena Suchankova

Každý chce být hrdinou

Fenomén, kdy se z obyčejného prosťáčka stál národní hrdina, který se odvážně postavil napříč hlavám rozhodujících o osudu celého národa bez ohledu, jaké potíže způsobí sobě i své rodině, vzbuzuje respekt a touhu po stejné slávě

6.3.2024 v 10:00 | Karma: 6,32 | Přečteno: 214x | Diskuse | Společnost

Magdalena Suchankova

Keď je prasaťu dobre…

“Však ty vždy všetko lepšie umyješ ako ja,” argumentoval jsi s ironickým úšklebkem z gauče, na kterém jsi se celé dopoledne vyvaloval, jako tuleň na pláži líně vyhřívající se na sluníčku a já jsem v tu chvíli měla chuť

4.3.2024 v 11:00 | Karma: 11,66 | Přečteno: 342x | Diskuse | Osobní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 698x
Jsem, kdo jsem. 

Seznam rubrik