Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vínečko bílé – konec slávy moravských vinařů?

        Neházel bych všechny vinaře do jednoho pytle. Obzvlášť po shlédnutí reportáží v televizi, kde bylo za poslední dobu mnohokrát prezentováno jak se vinaři připravují, aby uspokojili zájemce toužící k ochutnávce dobrého vína a návštěvě těch sklípků, kterých je na moravě ve vinařských oblastech nespočet. Do nich se právě pořádají zájezdy od nás z Čech. Různé slavnosti, nebo prostě jen tak.

      A tak jsme takový výlet uspořádali i my. Mnozí jsme jeli poprvé, tak jsme byli plni očekávání. Všechny ohlasy z minulosti jen a jen dobré, samé super,ok a pod. Tak proč by to mělo být jinak. Prostě jsme se všichni těšili.
      Nejsem podnikatel v tomto oboru, tak si nedovedu představit jak ekonomicky výhodné jsou takovéto akce pro vinaře. Jo nebo ne? To musí vědět oni sami. Jinak by je přece nepořádali. Obzvlášť když přijede zájezd 32 lidí a má to i s ubytováním a snídaní. To by se měl vinař pěkně otáčet a snažit se „podstrojovat“ tak, že budou všichni nadmíru spokojeni.
     Nevím jak to funguje jinde na Moravě, v jiných oblastech, u jiných vinařů, ale Hustopeče u Brna jsou bohužel jednou takovou dost blbou zkušeností. Zda to byla pouze náhoda či výjimka nevím.
To posuďte sami!
     Ubytování
     Ono sehnat ubytování pro tolik lidí, aby byli pohromadě není vůbec nic jednoduchého. Penzionů a hotelů s menšími kapacitami je v tomto moravském městečku hodně. Bohužel s tou větší asi jediný, ten jsme proto vybrali. Výhodou mělo být, že majitel je jedna a táž osoba hoteliéra, vinaře i majitele sklípku. NEBYLA!
     Nejlepším doporučením jsou vždy osobní zkušenosti. Nikdy nedávejte na relativně zajímavě udělané internetové stránky. Ty napoví jen něco málo o prostředí, cenách ale ne o lidech!
Nechtěli jsme ubytování hotelového typu. K ránu unavení ze sklípku, rano brzo vstát a odjezd. Není třeba hotel. Jen na to přespání stačí penzion pro nenáročné. Byla to ubytovna s hezkým českým jménem. Prostředí, které ale hosty nevidělo hodně dlouho. A to bylo údajně místo vhodné k pořádání seminářů. Těžko by tam někdo nějaký pořádal. Asi kdyby bylo všude čisto a uklizeno, tak jak se očekává, když má přijet tolik lidí, dalo by se to možná i přehlédnout. Bohužel po upozornění na tyto velké nedostatky, které by mohly být i důvodem k zavření provozovny z hygienických důvodů, se pan majitel cítil nepochopitelně pro nás dotčený. Místo aby dal vše do pořádku a snažil se navrhnou nějaké řešení, kompenzaci či omluvu, jen aby neztratil hosty, začal býti značně nepříjemný.
    Docela vážně jsme začali uvažovat, že se sebereme a i bez návštěvy sklípku pojedeme domů.
Pokud by měl být sklípek hampejz v podobném duchu, tak fakt raději bič a pryč.
Kdo uteče ten vyhraje?
     Sklípek
     Nevím jak kde, ale tady ulička a v ní jeden sklípek vedle druhého. Před některými pergola na venkovní posezení. Ten náš byl až na ůplném konci.
První dojem dobrý, i když to vlastně nebyl žádný ten sklípek. Tedy ne takový jaký jsem si nejen já představoval. Místnost s krbem, lavice, stoly, barový pult. Pro naši výpravu tak akorát, abychom se vešli. Na stolech připravené džbánky s bílým a červeným vínem. Na zapíjení voda s citronem prý tzv zcelená. Vlastně normální obyč z kohoutku, ale dobrá. První pohoštění – pečené kuře s chlebem. Nebýt špinavých příborů tak OK. Druhá večeře byla. Bohužel slibované domácí uzené, klobásky, špek se nekonaly. Místo toho pouze uzená vepřová plec ohřátá ve vodě, taková ta z marketu, bez chuti a zápachu co chutná jak ...z nutrie! To byla bída. No, protože vytrávilo, tak jsme brali co se nabízelo. Na chuť nějaké brambůrky a oříšky. Jen aby se neřeklo.
     O koštování ve sklípku jsme si museli vysloveně říct. Není divu, že se panu vinaři moc nechtělo. To jsme pochopili hned v zápětí. Sklípek totiž v pološeru skrýval velké překvapení. Všechny dřevěné sudy po obou stranách byly prázdné! Ochutnávka spočívala v několika málo lahvích, k tomuto účelu připravených. Víno z nich bylo dobré a určitě kvalitní. Ne však to, co jsme celý večer my všichni požívali. Sklepu vévodily dvě velké nerez nádoby s nejasným obsahem určeným pro nás ke konzumaci. Jaké kvality ono víno asi bylo nedokážu posoudit, nejsem žádný odborník. Jsem spíše na pivo jako většina z mého okolí. Vůbec se totiž nevyplnily černé obavy manželky, abych nedělal ostudu a neopil se. To víno prý piju jako vodu. Nejsem určitě sám.
     Jaké značky to bílé víno bylo nám nikdo neřekl. Podle odhadu jsem ho vypil tak 3 litry. To je na pivaře až dost. Podobné to bylo u nás u všech. Opilý nebyl nikdo!
To ani nedošlo na slibované destiláty. Třešňovice, hruškovice, slivovice atd. Asi došly?
Zábava byla skvělá a nenechali jsme si ji ničím zkazit. Měli jsme totiž svůj hudební doprovod který se o vše postaral. Zpívalo, tancovalo a bavilo by se skoro až do rána! Nebýt toho, že nás pan majitelv půl druhé jednoduše vypoklonkoval. Ostatně vlastně celý večer se nám věnoval takovým způsobem, jako by už nikdy do budoucna nestál o zákazníky a jejich spokojenost.
Nezbylo nám tedy naši návštěvu sklípku ukončit. Vyspali jsme se na ubytovně, ráno dostali běžnou snídani a rychle do autobusu a hurá domů.
     Toho že by si pan vinař nasypal popel na hlavu, třeba se omluvil, nějak to vše kompenzoval, urovnal jsme se nedočkali. Škoda. Sem už nikdy nepojedeme. A ani známí, kterým o tom budeme vyprávět a ani jejich známí.
PS.
Slyšeli jste někdy někdo o tom, že by vinař neprodal domů víno? I to se bohužel stalo.
Vraceli jsme se totiž s prázdnými demižony. A to je opravdu smutné!

Autor: Petr Mrštík | úterý 15.4.2014 9:30 | karma článku: 10,24 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Petr Mrštík

Dobrá rada drahá

Nebo spíše drahá dobrá rada? Tak nějak by se dala pojmenovat situace, která se mě přihodila. Tedy ne přímo mě, ale byl jsem přímým účastníkem.

27.5.2014 v 18:15 | Karma: 8,06 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní

Petr Mrštík

Šetřit, ale s mírou!

Po vyúčtování loňské topné sezony, které jsem nedávno obdržel, jsem zjistil velmi zajímavou skutečnost. Bohužel takovou, že s tím šetřením to není tak, jak si mnozí doposud mysleli.

30.4.2014 v 13:30 | Karma: 14,51 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Petr Mrštík

Fotbal to je hra?

Po předvedených výkonech našich fotbalistů, po další aféře okolo podvodného sázení se už není čemu divit.

13.9.2013 v 13:55 | Karma: 6,21 | Přečteno: 189x | Diskuse| Ostatní

Petr Mrštík

Holubí invaze

V poslední době se objevil velký problém na mnoha nádražích a nejenom na nich. Obsadili je totiž ptáci, kteří možná ve světě patří k obrazu měst, na našich nádražích však páchají nepředstavitelný nepořádek a škody.

23.7.2013 v 8:00 | Karma: 4,97 | Přečteno: 184x | Diskuse| Ostatní

Petr Mrštík

Není metr jako metr

O tom, že se v naší zemi měří dvojím metrem vědí snad všichni. V právním státě je několikerý výklad práva. Politik, lobista, běžný občan či rom. Na každého jiná míra.

21.7.2013 v 11:00 | Karma: 21,34 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

  • Počet článků 108
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1348x
Jsem úplně normální člověk a snažím se být v pohodě.Někdy to ale nejde díky tomu co se děje okolo nás.Nechci být lhostejný tak jen reaguji.A že těch důvodů je čím dál tím víc.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky