K čemu zástavní právo?

     Podmínkou pro získání hypotéky je odhad nemovitosti, kterou chceme prostřednictvím této služby financovat. Není to nikterak levná záležitost. Většinou má každá banka své odhadce, kterým tímto způsobem nechává vydělávat. Toto opatření je nutné pro získání hypotéky a její řádné zajištění v pro případ neplacení.

S tím zajištěním je to ale pěkná habaďůra, kterou pozná každý, kdo se dostane do potíží a má se takové  zástavní právo uplatnit.

     Skutečnost je totiž úplně jiná. Odhady se většinou dělají tak, aby vyhovovaly výši hypotéky. To znamená, že se třeba i malinko nadhodnocují. To by ovšem měla věc vztahu banka – odhadce, který by se  vyhotovením znaleckého posudku / odhadu / měl  zodpovídat.  V případě větší ceny nemovitosti pro banku jen dobře. V opačném případě pak bohužel ztráta. S tím ale přeci banky počítají. To ano, ale jen ne v těchto případech.

Pravda je však totiž jiná.

     Zástavní právo  uplatňuje banka v případě, kdy klient přestane platit, je nařízena exekuce, soud, zkrátka dostane se do finančních problémů. V posledních letech těchto  případů přibývá. Bohužel ekonomická situace státu, nezaměstnanost, nízké platy tomuto jenom nahrávají.

     Banky  totiž neznají řešení nějakou dohodou,  kdy zatím řádně platící klient je nucen z důvodů finanční situace hypotéku ukončit. Vše do poslední chvíle platí řádně a včas, ale  dál to ale prostě  neutáhne. Pojištění, která jsou vnucována pro tyto případy, jsou k ničemu. Pro ztrátu zaměstnání i nemoc. Možná snad to pro smrt má smysl. I když kdoví, jak by to bylo v případě plnění.

     Takže pouze nařízená exekuce, byt prodaný v dražbě za nízkou cenu a další velký dluh, který je pak nutné doplatit. To je je ten jediný způsob pro jaký se zástava uplatní.

     Je pak ještě jedno řešení, které banka doporučí, aby byla mimo. Prodat byt sám nebo prostřednictvím realitní kanceláře, udělat s bankou dohodu, doplatit zbývající částku a pak možná za několik let mít od hypotéky klid.

Bohužel v současné době není jiná možnost jak si zařídit vlastní bydlení a neplatit drahý pronájem.

Díky tomu bude i nadále přibývat nešťastných, kteří mají zpočátku růžové brýle a až po čase zjistí, že na placení hypotéky prostě nemají.

 

Autor: Petr Mrštík | neděle 17.2.2013 10:30 | karma článku: 15,14 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Petr Mrštík

Dobrá rada drahá

27.5.2014 v 18:15 | Karma: 8,06

Petr Mrštík

Šetřit, ale s mírou!

30.4.2014 v 13:30 | Karma: 14,51

Petr Mrštík

Fotbal to je hra?

13.9.2013 v 13:55 | Karma: 6,21

Petr Mrštík

Holubí invaze

23.7.2013 v 8:00 | Karma: 4,97