Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnohoženství v Rusku a´la přikrmená kachna

Česká média více a více připomínají Rudé Právo z počátku 80. let. Jsou země, o kterých se píše jen v dobrém, a pak jsou jiné země: z těch mají redaktoři za úkol vybírat jen to nejhorší: katastrofy, skandály a tragédie.

Pro nás, kdo si na stranicky uvědomělé Rudé právo nebo umírněnější Lidovou demokracii či svazácky laděnou Mladou Frantu (ano, to je původní název, po kterém zůstala jako nepěkný pomník jen dvě velká písmena v názvu MF Dnes) ještě matně pamatujeme, je to jako de ja vu.

Jakoby se doba podivuhodnou spirálou vracela tam, kde už jednou byla. Jen s tím rozdílem, že předtím se v dobrém psalo o Sovětském svazu a „bratrských socialistických zemích“ a na zemích „prohnilého“ nebo dokonce „zahnívajícího“ kapitalismu a jejich obyvatelích se nenechala niť suchá, zatímco dneska je to přesně naopak. USA je náš věrný spojenec a vzor na věčné časy, zatímco Rusko říše Zla, zahnívající společnost věčně opilých, špinavých a krvežíznivých živlů, kteří nemyslí na nic jiného, než jak by přijeli do Evropy s tanky.

Připomněl mi to dnešní článek na Novinkách.cz o tom, že mnohoženství v Rusku je realita, kterou bude dříve či později zapotřebí legalizovat. V rozhovoru pro agenturu Interfax to řekl šéf muslimské obce v Rusku. No to je ale sólokapr! To je zpráva, jak má být! Redaktor bude pochválen, šéfredaktor spokojen. Takže ti Rusové nejsou jen špinaví, líní, opilí a hrubí, oni jsou ještě úchylní! Nestačí jim jedna žena, chtějí dvě, tři nebo čtyři! Že se nestydí!
Nechci tu teď mluvit o islámu a pohoršovat se, že má odlišné tradice od těch našich – proč přilévat olej do ohně zběsilé a iracionální nenávisti proti muslimům, chorobnou paranoiou, která se šíří Evropou jako ptačí chřipka. Byl jsem v muslimských zemích několikrát a musím říct, že nejdříve bychom se od nich měli v lecčems poučit (třeba ve vztahu k dětem nebo starým lidem), než je začneme na dálku hloupě pomlouvat. Ale zpátky k mnohoženství v Rusku. Především: Rusko je tak velké a rozmanité, že si to málokdo dokáže reálně představit. A ano, jsou tam oblasti – hlavně na severu Kavkazu, v Čečensku a Ingušsku nebo v Dagestánu, kde lidé odjakživa žijí nikoli podle křesťanských, ale podle islámských tradic. Ty ovšem tvoří nepatrnou část země. To ale ještě přece neznamená, že – jak se to snaží předjímat zmíněný článek – se v Rusku jako takovém rozmáhá mnohoženství. To je samozřejmě nesmysl a snaha o překrucování reality. Mimochodem podobně přízemní, křupanská a urážlivá, jako když třeba někteří extrémně fanatičtí pravoslavní křesťané v Rusku vykřikují, že všichni Evropané jsou homosexuálové.

Nenechte si tedy, milé čtenářky a milí čtenáři, vtloukat klíny do hlavy. Nevěřte tomu, že v Rusku žijí jen úchylové, ožralové a nestvůry, nebojte se, Moskva není doupětem všeho Zla, ale městem modernějším, pestřejším a rozmanitějším než třeba Praha. I v Rusku žijí lidé obyčejní a prostí, příjemní i nepříjemní, šikovní i nešikovní, šťastní i nešťastní, jako v Čechách, jako na Moravě, jako v Americe, jako všude jinde. A snaha vyprovokovat nás k nenávisti ke všemu ruskému má jen jeden cíl: odvést pozornost od zlodějen, podvodů a podrazů, které se dějí tady a teď. A nestojí za nimi Rusové, muslimové, židobolševici ani Číňané, ale Češi jako polena – naše politická a podnikatelská (j)elita. Čím dříve nám to dojde, tím větší šanci budeme mít s tím něco dělat. Protože nadáváním na ostatní si ještě nikdo nikdy nepomohl.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Mrázek | středa 20.5.2015 11:45 | karma článku: 28,43 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

Pandemické peklo občas přináší kromě úzkostí a vzteku i moudré nápady, jaké by snad za normálních okolností nikoho ani nenapadly. K nim patří i návrh Karla Schwarzenberga na zklidnění emocí kolem pražského pomníku maršála Koněva.

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

Mizení opozičních politiků, řádění evidentně najatých skupin provokatérů, násilí a rabování. Bělorusko se rychle propadá do chaosu, který se snaží zneužít někdo třetí. Kdo to asi je?

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Neutralita jako inspirace z Vídně

Případ útoku nervovým plynem na bývalého ruského špiona v Británii vyvolal největší diplomatickou ofenzivu proti Rusku v moderní historii. Z Vídně nyní zazněla námitka, že pro vinu Kremlu neexistují přesvědčivé důkazy.

29.3.2018 v 19:40 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2859x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

Zvednout naše vlastenecké mandle se dokonale podařilo příčinlivým reformátorům české státní hymny. To, co vzniklo, je hudební kočkopes, navíc se směšně zastaralým obrozeneckým textem v plánované druhé sloce. Kde rozum náš?

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78 | Přečteno: 888x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Smog jako memento demokracie po česku

Každý rok zabije špatný vzduch podle informací Státního zdravotnického ústavu pět tisíc českých občanů. Politikům je to srdečně jedno. Jako ostatně skoro všechno, co se týká života běžných lidí, a ne jejich zisků a prebend.

28.2.2018 v 19:28 | Karma: 15,30 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Vlaky čím dál častěji narážejí do kamení na kolejích. Na vině je výzva na TikToku

22. května 2024  14:30

Premium Jen o vlásek unikli neštěstí v dubnu cestující na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

Češka pašovala drogy z Rumunska v podprsence, celníkům v Praze neunikla

22. května 2024  14:15

Ve spodním prádle se pokusila propašovat 170 gramů drogy metamfetamin žena, kterou počátkem května...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1884x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik