Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme v Disneylandu nebo v Matrixu?

Aféry kolem Věcí veřejných neberou konce, tak jsem si zase jednou přečetl diskuse pod články a nemůžu nereagovat na některé názory, které se objevily. Vracím se tím opět k tématu propagandy a moci médií.

Žil reálný život ve skutečném světě...

VV jsem nevolil a osobně jsem na nejlepší cestě rezignovat na jakoukoli další účast ve volbách. Minulý rok jsem si říkal, že český volič složil maturitu, protože se podařilo eliminovat ta nejzprofanovanější hovada, která se v politice v uběhlých letech usadila. Ať to byl Íčko zprava nebo vexlák a pasák Benda zleva, vymetli jsme je. Neuběhl ani rok, a vidíme, že technologové moci, pevně usazeni ve svých sedlech, si dále dělají, co chtějí. A nikdo na ně nemůže. A kdyby se o to někdo pokusil, však oni si najdou způsob, jak ho zdiskreditovat. Pojďme společně chvilku spekulovat. Jde o to přemýšlet a tvořit si alternativní názor než ten, který je nám naservírován médii jako instantní krmě. Už i v diskusích čtu, jak byl Radek John neschopný vést ministerstvo vnitra. Možná, že opravdu byl.  A teď otázka: Kolik z vás s ním osobně spolupracovalo a může tedy kvalifikovaně říct: Radek John svou pozici ministra vnitra nezvládal! Lidí, kteří mají nárok něco takového prohlásit je pár desítek v celé této zemi. Ostatní mají tento názor převzatý z médií. A teď další otázka: Kolik z vás si všimlo, že ta kampaň pomaličku začala pár týdnů po tom, co na post ministra dosedl. Pár týdnů spolupráce s kýmkoli na formulaci takového závažného tvrzení nestačí. Co když jen Radek John zahájil takové kroky, které vyplašily lidi dojící státní kasu, kteří se až dosud cítili beztrestní, protože měli přes své spřízněné politiky zajištěno, že se žádné vyšetřování hospodářské kriminality, či korupce nikdy nebude ubírat pro ně nebezpečným směrem. A najednou byli tito politici vykroužkováni ve volbách. A teď tam sedí člověk, kterého nemají pod kontrolou. A další otázka: Všimli jste si, jak se spolu s kulminací kampaně proti VV začal znova objevovat v médiích Ivan Langer? Náhoda? Nevím. Možná. Každopádně je to zajímavá souvislost. Osobně si myslím, že jestli něco Radek John nezvládl, tak je to odhad hloubky žumpy, do které vstupoval.

Nikdo z nás neví, v jakém žoldu naše média skutečně pracují. Vlastní je velké korporace. Ty mají své propagandistické záměry. Kromě toho jsou závislí na inzerentech, kteří mají také své zájmy. A konečně v médiích pracují zase jen lidé, kteří mají své osobní zájmy a třeba jsou zainteresováni finančně nebo příslibem čehosi, když budou o určitých věcech psát určitým způsobem. Vlastníci, inzerenti, zaměstnanci – to je příliš mnoho partikulárních zájmů na to, aby to, co je v médiích napsáno či odvysíláno, bylo objektivní. A věřit v dnešní zkažené době, že tam někde sedí ten spravedlivý pravdomluvný nezkorumpovaný a odvážný novinář, dodržující novinářskou etiku? Tomu už snad nevěří ani dítě. Abych tohle všechno podtrhl, přikládám video, kde entertainer promlouvá ke konzumentům televize. Myslím,že lze jeho promluvu v naší korupcí prolezlé postkomunistické zemi rozhodně rozšířit i na tištěná média  a přestože hovoří k Američanům, dospěli jsme tady, po patřičném množství reality shows, pořadů s Petrem Novotným, či pány GS, do podobného stádia. Před téměř 40ti lety sledoval tento národ v televizi seriál Byli jednou dva písaři. Půvabné dílko na motivy Guy de Maupassanta. Od té doby jsme ušli kus cesty. Bohužel z kopce. A média posledních 20ti let mají na tomto úpadku vkusu, hodnot a schopnosti samostatně myslet (to poslední společně se 40ti lety komunismu) lví podíl

Nečiním si nárok, aby mnou předložená spekulace byla pravdivá. Mým cílem bylo upozornit na to, že svět vnímaný a hodnocený jen přes média může být na hony vzdálen od reality a že je potřeba sledovat kontext, přemýšlet o něm a tvořit si vlastní názor. Vždy si klaďte otázku, komu ten či onen jev asi tak slouží. Protože tam bude pravděpodobně zakopaný pes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Moučka | pátek 13.5.2011 13:25 | karma článku: 20,27 | přečteno: 1496x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

Stížností na agresivní čínské stíhačky přibývá, obtěžovaly nizozemskou loď

10. června 2024  21:44

Nizozemskou válečnou loď a její vrtulník ve Východočínském moři obtěžovala čínská vojenská letadla,...

Znevýhodněné žáky by mohl podpořit stát, ministerstvo financí je proti

10. června 2024  21:22

Novela ministerstva školství chce podpořit školy v chudých oblastech, znevýhodnění žáci by měli...

Bodali mačetou. V Británii odsoudili nejmladší vrahy za posledních 30 let

10. června 2024  20:24

Britský soud uznal dva dvanáctileté chlapce vinnými z vraždy o sedm let staršího mladíka. Tomu...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2788x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik