Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stal se zázrak – na Colours 2012 se vrátila hudba.

Přesně před rokem jsem tady na loňských Colours of Ostrava nenechal nit suchou (http://moucka.blog.idnes.cz/c/201187/Kam-kracis-hudebni-festivale-aneb-more-hudebni-nudy-na-Colours-2011.html).  Takže jsem jako lokálpatriot a člověk s trvalým absťákem po dobré hudbě s napětím očekával, s čím se festival blýskne letos. A byl jsem příjemně překvapen. Proto je mou povinností napsat pár slov i o letošním ročníku, abych vyvážil svou ostrou filipiku z července 2011.

IBRAHIM MAALOUF SE SVÝM COMBEMzdroj: Colours of Ostrava

Předně se festival přestěhoval z plně vytíženého spojeného areálu výstaviště Černá louka – slezskoostravské podhradí do opuštěného průmyslového areálu Dolních Vítkovic. Pro mě samotného změna ozvláštněná neb jsem v 80. letech na vysoké pece chodil brigádničit coby chudý student samoživitel (živící na studijích sebe sama). Prastará vysoká pec číslo 1 byla mým nejčastějším působištěm, plocha před odpichovou halou je nyní hledištěm jedné ze scén.  Vzhledem k tomu, že panoráma vítkovických vysokých pecí k městu neodmyslitelně patří, je tato změna smysluplná, dobrá a kontextově významná. Jestli se podaří tento areál zrekonstruovat a dát mu novou funkci stejně, jako se to povedlo s bývalým plynojemem, dnes galerií a koncertním sálem, získá Ostrava unikátní prostor a dá příklad celému světu, jak pracovat s brown fields. Díky této zásadní změně získal festival podstatně kapacitnější areál a návštěvníkům odpadl opruz neustálých prohlídek při přechodu z jednoho areálu do druhého.

Ale pojďme k tomu hlavnímu – k hudbě. O letošní dramaturgii musím říci, že se na festival vrátila žánrová a etnická pestrost, ubylo popíku, hip hopu a bezduché elektroniky. Opět se zde hrála hudba. Jestliže jsme loni nebyli v sobotu schopni zaplnit pomyslný itinerář ani po dvou hodinách usilovného poslechu ochutnávek, letos jsem měl za stejné dvě hodiny zakroužkovány zajímavé koncerty na celý festival a musel jsem řešit dilema známé důvěrně ze starších ročníků, který koncert upřednostnit v případech, že se časově kryly dva i více koncertů. Ve čtvrtek byl vrcholem koncert Kronos quartetu s Kimmo Pohjonenem a jejich projektem Uniko. Kimma mám v živé paměti z dosud nepřekonaného coloursovského zážitku - tria KTU. Přenesenou mám informaci o skvělém koncertu Vlasty Redla a koncertu skupiny Svjata Vatra. V pátek jízda pokračovala, kdy vrcholem pro mě byl koncert prostě úžasného Dana Bárty s neskutečnou Balcarovou Ilustratospherou v zádech, následovaný Tamikrest, epigony tuaregských Tinariwen a završený vokálním džezíčkem Bobby McFerrina včetně dramaturgií předznamenaného pozvání Dana Bárty na pódium. Sobota byl stíhací závod mezi pódiy, kdy jsem musel oplakat koncert Portico Quartet, protože jsme se nedostali do beznadějně přecpaného plynojemu. Nahradili jsme si to o několik hodin později koncertem libanonského jazzového trumpetisty Ibrahima Maaloufa tamtéž. Jeho čtvrttónová smršť se stala mým absolutním zážitkem letošních Colours a právem si vysloužil ovace ve stoje. A tak jsem, vzhledem k osobním preferencím, postrádal jen nějakou lahůdku divočejšího rázu typu již zmíněných KTU nebo finských Alamaailman Vasarat, ale to nijak nesnižuje kvalitu letošních Colours. Zdá se, že festival sám a jeho publikum se vzhledem na množství vracejích se hudebníků  stali v muzikantském světě pojmem. O Kimmovi už jsem mluvil a stejně se na festival vrátila Maria Franz, jen místo původních Valravn přijela s velmi zajímavou kapelou Euzen.

Kritiku letos sklidí povrchy ploch z vysokopecní strusky, na nichž neuvěřitelně trpěly nohy diváků. Ten, kdo to vymyslel, by na nich měl za trest dva dny stát a chodit po nich nejlépe za snížené viditelnosti (zákonitě pak trčící hrudky občas asymetricky nakročíte hranou chodidla – jauvajs), aby pochopil jaká nevyhnutelná muka platícím návštěvníkům uchystal. Druhým kritickým bodem byla oproti již tak povážlivému loňskému stavu ještě více zhoršená hygiena na Toi Toikách – humus na poblití. Ještěže existovaly čisté splachovací záchody v plynojemu.

A tak bych chtěl organizátorům poděkovat za letošní program, požádat je, aby minimálně udrželi tuto kvalitu,aby doladili těch pár nezvládnutých bodů a těším se naviděnou a hlavně naslyšenou na příštích, již dvanáctých, Colours of Ostrava.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Moučka | čtvrtek 19.7.2012 11:50 | karma článku: 17,43 | přečteno: 2480x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2788x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik