Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká republika – země zmatených hodnot

Smrt člověka je smutná událost. Málokdo je za života tak sám, že pro něj po jeho skonu netruchlí jiný člověk. Jako dítě jsem nerozuměl tomu, proč se lidé poté, co právě pohřbili blízkého zesnulého, jdou s ostatními pozůstalými posadit do hospody, kde mají připravenu hostinu jako při svatbě či křtinách, popíjí se, skoro jako by se slavilo. Pak mi na prahu dospělosti zemřel jeden příbuzný, po pohřbu se šlo do blízké restaurace. Snědl jsem řízek, coby ještě nezletilý usrkával kofolu a pozoroval okolí. A tehdy jsem to pochopil. Nikdo nemluvil o zesnulém, řešily se každodenní starosti. Lidé opouštěli májestátné území Smrti a vraceli se do svých každodenních životů. Vyprovázení zesnulého je velmi intimní proces a návrat zpět do každodennosti je jeho důležitým okamžikem. Život musí jít dál.

Přivezli padlé hrdiny? Ale kdeže. Jen k vám dorazil cirkus Česká republika. Vkus a pietu neočekávejte.Foto: Mediafax

Naproti soukromému zármutku existují smrti jedinců, které jsou takříkajíc majetkem celého národa, k němuž tito lidé patřili. Lidé, kteří pro svou zemi nebo pro celé lidstvo mnohé vykonali nebo položili své životy za svobodu těch ostatních nebo při jejich záchraně. Rodinám takovýchto osobností je většinou upřeno intimní truchlení při vyprovázení svého zesnulého. V takovýchto případech se vystrojí oficiální pohřeb, reportáže zprostředkují celé zemi sdělovací prostředky.

Jak to tak vypadá naše země měla vždy jasno, kdo jsou její hrdinové a komu jaké pocty uchystat. Českoslovenští piloti, kteří za druhé světové války bojovali proti zlu, které zachvátilo jejich vlast, a přežili, byli po návratu do rodné země zavíráni do kriminálů jako zločinci a umírali zcela bez povšimnutí vlastního národa. Po změně režimu byli v tichosti rehabilitováni, ti kteří se dožili, dostali vyznamenání, ale drtivá většina veřejnosti přešla tento opožděný vděk nezájmem.  Dnes mají mrňavoučký památníček na náměstí Svobody v Praze Dejvicích, důstojném to místě, kolem kterého dennodenně ze tří stran prosviští tisíce aut. Takový opuštěný ostrůvek uprostřed běsnící civilizace…

Český hokej utrpěl v minulém týdnu ztrátu. Tři špičkoví hráči, najatí ruským hokejovým klubem při výkonu svého povolání tragicky zahynuli. Odlétali na zápas ruské hokejové ligy. Jejich těla přivezl předražený armádní speciál, na letišti je čekala s poctami nastoupená jednotka čestné stráže, která přenesla rakve z letadla do přistavených vozidel. Kdosi chtěl dokonce jejich těla vystavovat na Staroměstském náměstí… Ještě, že rodiny zesnulých měly dost síly tento šílený nápad zarazit. Se všemi třemi rodinami soucítím dvojnásob. Pro ztrátu jejich blízkých i pro ztrátu možnosti rozloučit se s drahými v soukromí bez nenažrané pozornosti kamer a davu.

Tělo slovenského reprezentačního kapitána Pavla Demitry bude v pondělí v tichosti privátním letadlem hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavl převezeno domů, termín ani místo pohřbu nebylo na přání rodiny zveřejněno

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Moučka | neděle 11.9.2011 12:34 | karma článku: 16,99 | přečteno: 1144x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  10:20

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Hořící harvestor zaměstnal hasiče, požár způsobil škodu za 1,8 milionu

29. května 2024  10:19

K hořícímu harvestoru do Jindřichovic pod Smrkem vyjížděli v úterý po půl desáté večer...

U Cholupického tunelu hořela dodávka, požár omezil dopravu na Pražském okruhu

29. května 2024  10:09

V blízkosti Cholupic na Pražském okruhu hořela ráno dodávka. „Plameny máme pod kontrolou, v době...

Meta začíná trénovat svou AI na lidech. Omezuje to ochranu dat, říká právnička

29. května 2024  9:22

V Evropské unii (EU) budou od konce letošního roku platit nová pravidla o regulaci umělé...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2788x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik